Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Potovanje z majhnimi otroki? Zakaj pa ne!

CHILDREN

Shutterstock | Patryk Kosmider

Ana Rupar - objavljeno 03/08/19

Ovira za potovanje običajno niso otroci, temveč strah staršev
Mnogi mladi počitnice oz. dopust radi preživijo na potovanju. Krajše in daljše popotniške avanture so marsikomu v največji užitek in sprostitev, če je to romanje, je tu še duhovna dimenzija. Ko pridejo otroci, marsikdo misel na potovanje odloži. Potovanje z dojenčkom v nosilki ali vozičku, jok na letalu, trmarjenje na letališču, ponavljajoče vprašanje Mami, kdaj bomo tam?, so lahko argumenti proti družinskim potovanjem.
Dolga vožnja, gneča na letališčih, tuja kultura in neznani okusi hrane se nenadoma zdijo preveč stresni. A nekateri starši kljub pomislekom sorodnikov in znancev odpotujejo. Po izkušnji – če so se le otroci počutili dobro in bili zdravi – je večina navdušena in prepričana, da to ni bilo zadnje potovanje.

Skrbna priprava

Družinsko potovanje je dobro vnaprej načrtovati. Začne se z izbiro destinacije, preverimo, ali je obisk tega kraja v določenem letnem času primeren, je varen in primeren za otroke, kako je z zdravstveno oskrbo, nalezljivimi boleznimi. Vnaprejšnje načrtovanje je smiselno tudi zaradi izbire sedežev in morebitnih cenejših letalskih kart – za otroke do dveh let so te običajno brezplačne, za otroke do 12. leta pa za 30 do 50 odstotkov cenejše. Letalske družbe družinam z majhnimi otroki, predvsem dojenčki, ponujajo precej ugodnosti: za dojenčke do 10 kilogramov je na voljo posebna spalna košara, prosimo lahko tudi za invalidski voziček in spremstvo, na letalo se vkrcajo prednostno in jim ni treba čakati v vrsti.

Dobro je razmisliti o aktivnostih in jih vnaprej rezervirati, saj se tako izognemo nepotrebnemu čakanju v vrstah. Pri tem imejmo v mislih najmlajše, obiski muzejev in cerkva jih ne bodo zanimali prav dolgo. Vsak dan naj bodo na seznamu tudi njihove aktivnosti – sicer velja, da čim mlajši so, manj potrebujejo, včasih je dovolj že samo tekanje po parku ali na javnih igralih.


SEA, COUPLE, RELAX

Preberite še:
Je v redu, če med počitnicami ne delamo čisto nič?

parenting
Ekaterina Pokrovsky - Shutterstock

Rezervacija prenočišča in najem avtomobila

Kadar bomo do destinacije potovali z letalom ali vlakom, razmislimo, ali na cilju potrebujemo avtomobil. Če se bomo gibali samo v mestu in je javni promet dobro urejen, ga verjetno ne bomo potrebovali. A ne pozabimo na voziček in nosilko za najmlajšega. Kadar imamo v mislih daljše razdalje, nam osebno vozilo ne bo škodovalo, otroci namreč potrebujejo več postankov. Dobro premislimo tudi možnosti nastanitve. Nekateri prisegajo na hotele, a z manjšimi otroki je v apartmajih običajno lažje, saj si obroke lahko prilagajamo sami. Če ima apartma na voljo teraso ali vrt, bo otrokom še toliko ljubše.

Da ure vožnje čim hitreje minejo

Pot je za starše lahko še najbolj stresna. Dolge ure v sedežu so za otroke zelo naporne in hitro začnejo tarnati. Kadar se na pot odpravimo z avtom, uro odhoda predvidimo ob času njegovega spanca, tako bo lahko večji del poti prespal. Med vožnjo si vzemimo dovolj postankov za gibanje na svežem zraku. Na CD oz. USB posnemimo več pravljic in pesmic, ki jih bodo zamotile, vedno pa je najbolj zabavno, kadar skupaj z njimi prepevamo ali jim pripovedujemo zgodbe o krajih, kjer se vozimo.
Obvezna oprema so tudi otrokova najljubša igrača ter seveda druge igrače, knjige, barvice, pobarvanke, s katerimi si bodo krajšali čas. Če potujemo z letalom ali vlakom, se bomo z otrokom morali večkrat sprehoditi sem in tja, saj ne bo zdržal šest ur ali več samo v svojem sedežu.
TRAVEL
SHUTTERSTOCK

FAMILY,HIKE

Preberite še:
Pohodništvo z majhnimi otroki ali kaj storiti, ko po 200 metrih začnejo trmariti

Ne glede na to, ali se na pot odpravimo z avtom, letalom, vlakom ali morda trajektom, imejmo s seboj tudi malico in prigrizke ter seveda dovolj tekočine. Na poti je pomembna tudi primerna obleka, predvsem naj bo udobna, za na letalo tudi topla, saj so ta klimatizirana in lahko hitro postane hladno. Pri roki imejmo vedno rezervna oblačila, vlažilne robčke in za najmlajše dovolj plenic.

Brez zavarovanja nikamor

Starši, ki veliko potujejo, se zavedajo, da je zdravje na prvem mestu. Na potovanju se lahko zgodi marsikaj in otroci zdravstveno oskrbo potrebujejo še hitreje kot odrasli. Zato je pri načrtovanju potovanja koristno preveriti, ali je v izbranem kraju zdravstvena oskrba in ali je zadovoljivo urejena.
Pozanimamo se tudi o cepljenjih, na nekaterih destinacijah so določena cepljenja obvezna, druga priporočljiva. Vsekakor pred odhodom ne smemo pozabiti na zdravstveno zavarovanje, ki bo krilo morebiten obisk pri zdravniku, bolnišnično oskrbo, zdravljenje ali zdravila. Družinske pakete zdravstvenih zavarovanj za tujino ponuja več zavarovalnic. Za prvo nujno pomoč pa imejmo vsekakor vedno s seboj tudi mini potovalno lekarno.

Otroci ne komplicirajo

Nenazadnje popotniški starši vedo povedati, da komplicirajo lahko le starši, otroci nikoli. Otroci, sploh če so tega vajeni od malega, so nad novimi dogodivščinami običajno navdušeni, včasih celo preveč. Če so starši sproščeni, so tudi otroci, družina se v novih okoljih pogosto čuti še bolj povezana, na potovanjih tudi starši hitreje pozabijo na vsakodnevne opravke, skrbi in službo.
Dodatno bo k temu prispevalo, če se bomo z otrokom o potovanju pogovarjali, mu pripovedovali o krajih, kamor bomo potovali, mu razložili, kako bo na letalu, vlaku ali v avtu, kaj vse bomo tam doživeli, najmlajšim tudi, da bomo tam prespali in kje bomo jedli. Tako si bodo otroci bolje predstavljali, kaj jih čaka, in vse to za njih ne bo šok. Potovanja so za otroke neprecenljiva izkušnja, ki jim da širino ter jih nauči, kako se znajti v novih okoliščinah.

Potovanja niso nujno vedno draga

Pogosta ovira za starše so stroški potovanja. A ni nujno, da so potovanja vedno draga, pravijo popotniški starši. Z zgodnjim načrtovanjem si lahko zagotovimo cenejše letalske karte. Za družine z več otroki je to še vedno lahko velik zalogaj, zato se odločajo za destinacije, dosegljive z avtomobilom.
Stroške lahko znižamo že z izbiro destinacije, prestolnice so običajno dražje. Z nekaj brskanja po spletu in kakšnim priporočilom staršev, ki veliko potujejo (mnogi o tem veliko pišejo na spletu), je mogoče dobiti tudi cenejša prenočišča. Glede prehrane popotniški starši prisegajo na ulično prehrano, ki je običajno dobra in cenejša od obrokov v restavracijah. Ceneje je tudi, če uporabljamo javni prevoz, pri obiskih muzejev in galerij pa se pozanimajmo, ali in kdaj imajo dneve in ure brezplačnih ogledov.
Prispevek je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina.
Tags:
otrocipotovanje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.