Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 23. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Jeza, ki vas lahko zaščiti pred bolečino

GNIEW

Christian Fregnan/Unsplash CC0

Małgorzata Rybak - objavljeno 05/08/19

Ko se po nesreči udarimo, se zgodi, da preklinjamo. Gre za paradoks: hkrati nas boli in smo besni. Podobne izkušnje imajo morda tudi tisti, ki so poskušali pomagati ranjeni živali. Lahko namreč ugrizne. Jeza ima tako pomembno funkcijo, da nas želi zaščititi pred bolečino. Včasih je to dobra strategija, spet drugič pa potrebujemo nekaj povsem drugega

Bes, ki se nas loti, ko boli, je koristen za zaščito sebe in svojih bližnjih pred resnično nevarnostjo. Ko nekdo pride v naše življenje ali v življenje druge osebe , bo jeza povzročila mobilizacijo, potrebno za samoobrambo.

Vendar nam jeza v mnogih situacijah, ko na nitki ne visi nikogaršnje življenje, daje različne strategije, kako se braniti, tako da nas bolečina sploh ne doseže. Da bi preprečili boleče besede ali vedenje, se je bolje ustaviti na varni razdalji drug od drugega. Če želite ustreliti proti tistemu, ki je streljal na vas, vaša rana ne bo zaceljena, ker vas je ta krogla že davno poškodovala.


ANGRY FIRST

Preberite še:
Kako vedeti, kdaj je vaša jeza zdrava, in kaj storiti, ko to ni

Brené Brown, profesorica, raziskovalka in govornica, se spominja nepopolnosti v tem, da je, ko je nekoč na svojo spletno stran v spomin na odhod prijateljice objavila čisto navadno fotografijo, prejela žaljivo e-pošto, kako je lahko na spletu objavila tako grdo fotografijo. V prvem zanosu je avtorica napisala odziv, polno sovraštva, ki ga ni objavila. Namesto tega se je usedla in pustila, da so ji te boleče besede prišle do srca. In začela je jokati. Nato je poklicala prijateljico, da bi se ji potožila. Njen odgovor na sovraštvo nikoli ni bil javno objavljen.

Blizu sebi

Nedolgo nazaj sem prebrala zgodbo o Jožefu, ki so ga bratje vrgli v vodnjak in nato prodali Egipčanom. Ko se Jožef ponovno sreča z njimi v povsem drugačnem kontekstu, ker zaradi lakote prihajajo v Egipt, da bi kupili žito iz grajskih kašč , se ne maščuje, čeprav ima moč in vpliv. Srečanje, na katerem ga bratje ne prepoznajo, ga veliko stane. Z njim se pogovarjajo v jeziku, ki ga pozna, in sicer po vsem kar so mu storili. Geneza pravi, da se je Jožef “oddaljil od njih” in “jokal”.

To je jok, ko si dovolimo začutiti svojo bolečino in ni odvrnitev od nas samih. To ni izdaja samega sebe ali dovoljenje, da drugim dopustimo, da nas delajo nesrečne ali z nami huobno ravnajo. Ravno obratno: to je način, da se, ko smo ranjeni, zbližamo z drugimi in s seboj. Smiselno je, da takrat resnično poskrbimo zase, ne za tistega, ki nas je poškodoval. Najpogosteje imamo zelo majhen vpliv na to, kar drugi počnejo ali mislijo, in obtoževanje drugega nas ne zdravi in ​​niti ne spremeni situacije.


KOBIETA

Preberite še:
Naše misli lahko spremenijo naša čustva

Nezadovoljene potrebe

Prav tako ima velik smisel pogledati, katere naše potrebe niso bile zadovoljene. Če bi nas nekdo napačno presojal kakšna pomembna potreba stoji za tem, da ne želimo, da bi nas ocenjevali? Potreba po skupnosti, sprejemanje? Če vas je izdal prijatelj – potreba po  pripadanju, varnost?

Naša civilizacija se dolgo želi znebiti žalosti. In tega ne počne le pop kultura, ampak tudi izkrivljena interpretacija krščanstva, v katerih je vernik “vedno vesel”. Ti koncepti tudi poskušajo izničiti občutek bolečine in odvzeti pravico do polnosti človeštva. Žalost odkrije našo občutljivost, potrebe in globine našega bitja.


UPSET

Preberite še:
Ali je to razlog, zakaj Bog včasih dopusti, da se naše rane ne zacelijo?

Doživeti bolečino

Vredno je poskusiti izkusiti svojo bolečino. Počakajte, preden se odzovete. Bodite na samem toliko časa, kolikor potrebujete. Poiščite podporo nekoga, ki lahko empatično sliši vaše žalovanje, jezo ali zadrego, dokler v polnosti ne prepoznate svojih potreb.

To ne pomeni, da se bomo vedno odpovedali povratnim informacijam, ampak bomo to sorili kasneje, v jeziku, ki ga je lažje razumeti kot v jezi. Boli me, kar počneš; Ne ravnaj tako; Ne strinjam se; Prosim te za …

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Bojana Petkovič.


ŠPELA REŽUN

Preberite še:
“Tu uresničujem svoja osnovna življenjska vodila”


MAŁŻEŃSTWO

Preberite še:
6 temeljev, ki pomagajo negovati najin zakon


FAMILY, RUNNING, BEACH

Preberite še:
9 korakov do vsakodnevne družinske sreče z Gospodovo molitvijo

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.