Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 17. junija |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Osupljivo svetišče na Portugalskem, ki se skriva v gozdu

web-bom-jesus-do-monte-braga-di-dvoevnore-i-shutterstock.jpg

Dvoevnore I Shutterstock

Stopnišče petih čutov.

Caroline Becker - objavljeno 05/08/19

Na severu Porta v mestecu Braga na Portugalskem je na hribčku Espinho skrito edinstveno svetišče, ki je bilo lani razglašeno za Unescovo svetovno kulturno dediščino. Imenuje se Bom Jesus do Monte, dobesedno Dobri Jezus na gori. Svetišče posnema krščanski Jeruzalem in poustvarja sveti grič, na katerem stoji cerkev. Da bi prišli do nje, morajo romarji sredi zelenečega gozda prehoditi več sto stopnic. Gre za zahtevno romarsko pot, katere cilj je vsekakor vreden ogleda

Na poti v Brago romarji spoznajo neobičajen križev pot. Največji okras sestavljata bujna narava in razkošna arhitektura. V gozdu skrito svetišče je nastajalo in raslo več kot 600 let ter je dober primer evropske tradicije “svetih gora”, katerih gradnjo je katoliška Cerkev po tridentinskem koncilu spodbujala kot odgovor na protestantsko reformo.


MADONNA DELLA CORONA; VERONA

Preberite še:
“Lebdeča” cerkev v severni Italiji

Bom Jesus do Monte
© De Yury24 - Shutterstock
Veličastni vhod v svetišče Bom Jesus do Monte.

Strma pot s kapelicami križevega pota

Osrednji del svetišča je “božja pot”, ki se prek velikega stopnišča postopoma vzpenja vse do vrha. Ob strmi poti se med drevesi vrstijo kapelice križevega pota, ob katerih stojijo poganski vodnjaki (Merkurjev, Saturnov …). Ti romarje opominjajo na lažnost poganske vere in resničnost Kristusovega sporočila. Posamezne postaje so upodobljene z velikimi glinenimi kipi, ki romarje vabijo k premišljevanju o Kristusovem trpljenju.


BOHINJ-CHURCH

Preberite še:
Cerkev, ki si jo je ogledal Jean-Paul Sartre

Bom Jesus do Monte
© De Sandra Moraes - Shutterstock
Ena od kapelic v gozdu s postajo križevega pota.

Po več 100 stopnicah se pogled odpre na sijajno ploščad, na kateri si lahko romar za trenutek odpočije in občuduje veličastno 116 metrov visoko baročno stopnišče v popolnoma simetričnem cikcaku. Ob vznožju stopnišča se romar lahko zaobljubi, da bo stopnice prehodil vse do vrha in bo uslišan.

Stopnišče petih čutov

Stopnišče je sestavljeno iz 17 vmesnih ploščadi in po tem je tudi najbolj znano. Zaradi vodnjakov, ki simbolizirajo vid, sluh, vonj, okus in tip ter romarje spominjajo na zemeljske užitke, ga imenujejo Stopnišče petih čutov. Vsak vodnjak nosi napis s kipom, ki predstavlja enega od čutov. Prvi je sluh, ki nosi napis “Ki je pel ob zvokih citer in pel in slavil Gospoda”, voda pa kipu teče iz ušes.


DREŽNICA

Preberite še:
Cerkev, ki je ni uničil niti vihar prve svetovne vojne

web-bom-jesus-do-monte-di-sergeyruspb-i-shutterstock.jpg
SergeyRuSPb I Shutterstock
Do bazilike nas pripelje stopnišče petih čutov.

V zgornjem delu stopnišča so še trije vodnjaki, ki upodabljajo tri Božje kreposti: vero, upanje in ljubezen. Na prvem je napis “Tri kreposti so … a največja izmed njih je ljubezen.” Po skoraj 600 stopnicah romar prispe do velike bazilike, ki jo je v neoklasičnem slogu po naročilu nadškofa Doma Gasparda de Bragance, ki je želel povečati obstoječo cerkev, ker je prejšnja postala premajhna, zgradil arhitekt Carlos Amarante.

Pred cerkvijo na “Mojzesovem dvorišču”, kjer je nekoč stal labirint, je danes vodnjak s pelikanom, simbolom Kristusove ljubezni.


PLEČNIK CHURCH

Preberite še:
Kako se je bežigrajska cerkev “selila” po Ljubljani

web-braga-bom-jesus-do-monte-antocc81nio-amen-i-cc-by-sa-3.0.jpg
António Amen I CC BY-SA 3.0

Neoklasična bazilika predstavlja srce svetišča.

Vendar se pot pri baziliki ne konča. Za cerkvijo se nahaja še več kapelic, vodnjakov in jam, ki ponazarjajo zgodbe iz Stare zaveze in zgodbe po Kristusovem trpljenju ter dopolnjujejo duhovno potovanje romarjev.

Najpogumnejšim so stopnice najboljša pot do tega simbolov polnega svetišča. Tisti, ki do svetišča ne morejo peš, pa se lahko povzpnejo z vzpenjačo. Začela je delovati že daljnega leta 1882 in je danes najstarejša delujoča vzpenjača na svetu.

Bom Jesus do Monte
© De faber1893 - Shutterstock

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila francoska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.


ŠPELA REŽUN

Preberite še:
“Tu uresničujem svoja osnovna življenjska vodila”


FIGHTING SIBLINGS

Preberite še:
Na pomoč, moji otroci se pretepajo


MAŁŻEŃSTWO

Preberite še:
6 temeljev, ki pomagajo negovati najin zakon

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.