Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 15. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

4 tipi moških, ki se jim raje izognite

ZŁY MĘŻCZYZNA

Shutterstock

Orfa Astorga - objavljeno 06/08/19

Glede na to, kakšno vrednost pripisujejo ljubezni in svojemu ravnanju, lahko prepoznamo različne tipe mačistov

Sodeč po šibkejši fizični konstituciji, ki ji je bila dana, mačizem predvideva, da je ženska nebogljena in povsem podrejena moškemu. Vendar lahko, če si to zada, moškega prekaša z močno voljo in inteligenco. Dana ji je večja notranja moč ob življenjskih vzponih in padcih, obdarjena je tudi z veliko višjim pragom za prenašanje bolečine kot moški.


COUPLE

Preberite še:
5 navad, ki pomenijo rumeno luč v času skupne hoje

Kdor ne pozna notranjih moči ženske, ne more sprejeti, da se zakon sklene med dvema enakovrednima osebama. Zakonca se morata med seboj podpirati in razvijati v vsej svoji človeškosti, kar preprečuje, da bi se vzpostavile nenaravne oblike hierarhije, ki lahko s svojo nepravičnostjo prav hitro mejijo na patološke oblike.

Tako lahko poimenujemo nekaj takih oblik:

Dominantnež

Takšen moški ima žensko za nekaj, kar je osvojil kot svoje ozemlje, kjer se mu izbranka kot poraženka popolnoma podredi. Ker mu je popolnoma podložna, mu pred njo ni treba “polagati računov”.

Zavzame robato, nasilno držo in ima zaničevalen odnos do drugih.

Žensko pogosto izkorišča, še posebej če je ranljiva in odvisna od njega zaradi svojega preprostega izvora, ker ne more računati na podporo primarne družine ali ker ima slabo izobrazbo. To ranljivost še poveča želja po ohranjanju odnosa z namenom zaščititi otroke, ki potrebujejo očeta, ne glede na to, kako pomanjkljivo opravlja svojo vlogo.


VIOLENCE

Preberite še:
“Tolikokrat mi je že obljubil, da bo drugače, pa spet postane nasilen”

Ob vsem tem izkoriščana oseba čuti, da ji pripada nekaj več in si včasih na skrivaj skuša pridobiti kakšno zadoščenje, medtem ko čaka, da minejo leta in otroci zrastejo. Zaveda se, da je sama boljša mati kot je on oče, zaradi česar ji bodo otroci hvaležni in ji bo vrnjeno dostojanstvo.

Prav lahko se zgodi, da tako dominantna oseba ostane sama.

Nezvestež

Pogosto, ne da bi to sploh opazil, tepta spoštovanje samega sebe kot tudi žensk, s katerimi ima stike.

Še huje je, da razvrednoti svoj zakon. Ko se enkrat razve o njegovi nezvestobi, poleg lastnega ponižanja poniža tudi sozakonca. Nezvesti ve, da je njun zakon veljaven, ne zaveda pa se krhkosti te zveze. Ko se enkrat zlomi, s tem rani nedolžna življenja in prej ali slej bo za izgubo dragocenih čustvenih vezi moral plačati visoke račune.


META TAVČAR

Preberite še:
Zakaj je v službah toliko afer in kdo je kriv za nezvestobo?

Jezični doktor – manipulator

V veliki meri ima zakon za pogodbo, ki jo lahko prekine, ne da bi za to navedel razlog. Zagovarja in brani predvsem svojo neodvisnost. Njegovi pogosti razlogi so: moj čas, moji prijatelji, moje stvari, moje pravice … Verjame v nesmiselno mačistično izjavo: “Ženski ne daj celega srca niti vsega denarja.”

Potrudi se, da materialne dobrine ostanejo ločene tudi po poroki, kar pomeni, da vse, kar zasluži ali kupi, pripada samo njemu. Zaradi tega vse napiše na svoje ime in ob vsakem nestrinjanju zakoncu grozi, da ga bo postavil pred vrata.

Ker skuša ženo spraviti v šibkejši položaj, zanemarja njuno čustveno vez in na zakonski odnos gleda samo skozi pravila in zakone, upošteva predvsem to, kar mu prinaša korist.

Paradoksalno pa je, da se, ko mu enkrat uspe razbiti zakon, sreča s pravno-formalno stvarnostjo, ki od njega terja, da izpolni svoje obveznosti do bivše žene in otrok. Kar je ob novi zvezi veliko breme, hkrati pa mu pokaže, da se za krivico plača.


Couple Arguing

Preberite še:
10 tipov moških, ki ženskam pijejo kri

Mačo

Žensko ima za predmet užitka, ki ne sme povedati svojega mnenja, razmišljati ali se samostojno odločati.

V okoliščinah, ki zahtevajo razumevanje, požrtvovalnost in odrekanje, ne zmore ljubiti osebe v njeni celovitosti, saj daleč presega njegova (predvsem spolna) pričakovanja. Meni namreč, da je njegova glavna naloga, da se izkaže v spolnosti in da je to največ, kar lahko pričakuje od zakona.

S takim pogledom se do žene vede kot do lutke v izložbi ali do sužnje, ne pa kot do osebe, ki se mu predaja svobodno iz ljubezni in ga iz iste svobode zapusti, ko ima vsega dovolj.

Mačističen pristop ne pozna osebne narave ljubezni. Izraža se z egoizmom, ki meji na patološke oblike. Kljub vsemu pa vedno obstaja možnost, da se nekdo spremeni in popravi način razmišljanja, ko enkrat napako spozna in prizna, če je potrebno, tudi sprejme strokovno pomoč.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Katja Tušek. 
Preberite še:
Ste za “poletna” imena? Tule so!


LOG PRI VIPAVI

Preberite še:
4 skrivnostne podobe o Bogu


RYAN NIEMILLER

Preberite še:
Rodil se je brez prstov na rokah. Danes Ryan navdušuje s svojimi nastopi

Tags:
zakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.