Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 13. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Že 10 minut na dan lahko izboljša vaš odnos z otrokom

MOTHERHOOD

Pavle Bugarsk - Shutterstock

María Verónica Degwitz - objavljeno 06/08/19

10 minut pozitivne pozornosti, posvečene posameznemu otroku, lahko vpliva na njegovo vedenje in spremeni vajin odnos

Sodobno življenje se odvija zelo hitro, veliko je vrveža in aktivnosti, ne le za starše, tudi za otroke. Šola, služba, športne in druge aktivnosti, skrbi za dom … ob vsem tem se zdi, da ne moremo najti miru in ostajamo vedno nekje na pol poti. S takšnim načinom življenja se iztrošijo odnosi med starši in otroki, saj zmanjšuje količino kvalitetnega časa, ki ga preživijo skupaj. K temu veliko pripomorejo tudi pametni telefoni in druge elektronske naprave, ki soustvarjajo generacijo otrok s šibko navezanostjo na starše.


MOTHER AND SON

Preberite še:
Mame, bi rade imele lepši odnos s svojim sinom?

Amy McReady, ustanoviteljica spletne strani Positive Parenting Solutions (Pozitivne rešitve za starševstvo), je razvila tehniko, ki rešuje ravno to problematiko: čas za telo, dušo in duha. Tehnika deluje tako, da se za 10 minut na dan z vsakim otrokom posebej umaknete na samo. V tem času se izognite drugim motilcem in se trudite biti prisotni s telesom, z dušo in z mislimi. Otrok vam lahko pripoveduje o svojih dejavnostih in o tem, kaj ga navdušuje.

Ta način pri otroku okrepi občutek pripadnosti in učvrsti vajino čustveno vez. Poleg tega poteši tudi njegovo potrebo po pozornosti, staršem pa zmanjša občutek krivde. Zmanjša se tudi možnost, da bi šibek odnos popravljali z nadomestki, ki otroku navsezadnje ne koristijo.


CAMP

Preberite še:
Otrok potrebuje 4 kompetence, 2 spretnosti in 1 mesto

Priporočila, kako lahko uporabljate to tehniko

Poimenujte ta čas

Lahko je “skupni čas” ali kakršno koli drugo ime, ki vam pride na misel. To doda pomembnost dogodku, čeprav bo vsak dan znova izziv najti čas zanj.

Izognite se vsem motečim dejavnikom

Nujno je, da preživite 10 minut brez nevarnosti, da vas kaj zmoti. Ne pozabite, prisotni morate biti s telesom, z dušo in z mislimi.


IPHONES,FAMILY

Preberite še:
Zakaj otroci v naši družini nimajo pametnih telefonov

Bodite domiselni

Ta čas lahko preživite kjerkoli in ob katerikoli aktivnosti. Pomislite na kaj, kar je vašemu otroku všeč in rad počne, ali pa kaj takega, ob čemer bosta oba uživala. Vnaprej načrtujte, katere bi bile te dejavnosti, in jih napovejte otroku, da mu vzbudite pričakovanje.

KIDS
Zoranorcik - Shutterstock

Bodite pozorni na čas

Pomembno je, da si izberete dejavnost, ki jo lahko zaključite v 10 minutah. Nič hudega, če se kdaj zavleče. Če pa boste vsakič potrebovali več časa, se lahko zgodi, da si boste zaradi tega težje vzeli čas za to.

Ne dovolite, da vas drug otrok zmoti

Pomembno je, da ima vsak otrok svoj čas in da zna spoštovati čas bratca ali sestrice. Spomnite ga, da bo tudi on imel svoj čas in takrat mu bo gotovo všeč, če ga ne bodo motili (razen v kakšnem res nujnem primeru).


READING

Preberite še:
9 korakov do dobrega branja z najmlajšimi

Načrtujte z mislijo na starost otroka

Gotovo je lažje najti ideje za mlajše otroke, ki jih zanima več stvari kot najstnika. Razmislite, kaj lahko skupaj počneta. Pazite, da to ne bo samo čas za pogovor in preverjanje njegovega življenja. Pridružite se mu pri poslušanju njegove najljubše glasbe ali mu ponudite pomoč pri čem težkem. Sprva se bo morda upiral, a sčasoma bo začel to ceniti.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Katja Tušek.
Preberite še:
Dan, ko “goduje” hiša. Ali veste, kje je eden najsvetejših krajev na zemlji?


MADONNA DELLA CORONA; VERONA

Preberite še:
“Lebdeča” cerkev v severni Italiji


KARMIENIE PIERSIĄ

Preberite še:
Dojenje je lahko zelo lepo, lahko pa tudi zelo težko

Tags:
otrocivzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.