Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Ali ljubosumje in ljubezen hodita z roko v roki?

WEB 3 COUPLE-ARGUMENT

SHUTTERSTOCK

María del Castillo - objavljeno 07/08/19

So lahko ljubosumni izpadi izraz ljubezni? Vas ima res tako rad/-a, da ne dovoli, da se pogovarjate z drugimi osebami nasprotnega spola?

Nekatere kulture priznavajo ljubosumje kot sprejemljiv način izražanja ljubezni. Celo veliko parov pojav ljubosumja razume kot pokazatelj nečesa dobrega: “Ne želi, da govorim z drugimi, ker me ima tako zelo rad.” Ali: “Všeč mi je, kadar je ljubosumna, ker takrat čutim, da sem zanjo pomemben.

Pa vendar je obnašanje, v katerega vodi ljubosumje, zaskrbljujoče: preverjanje telefona drugega in nadziranje pogovorov; omejevanje prijateljstev, da bi se izognili zaljubljenosti; zahteva, da se drugi začne drugače oblačiti; prepričanje, da se sme drugemu vdirati v zasebnost.


NIEUDANE MAŁŻEŃSTWO

Preberite še:
Kako preprečiti, da se v paru naseli zavist?

To ni resnična ljubezen

Temelj ljubosumja ni pristna ljubezen, temveč pomanjkanje zaupanja v drugega ali pomanjkanje samozavesti.

S prihodom nove osebe v vaše življenje se začnejo počasi dogajati spremembe, ki  postopoma spremenijo obnašanje obeh. Drug drugemu postaneta prioriteta. To se ne zgodi čez noč, temveč postopoma. Zaupanje sčasoma narašča in pristna ljubezen prevzame oba.

Kadar partnerju zaupate, vas ne skrbi, če se mu približa druga oseba. Ni se vam potrebno ukvarjati z nameni drugih, saj trdno verjemete, da vam bo zvest in da bo znal to tudi izraziti, kadar bo potrebno.


JEALOUSY

Preberite še:
Ljubosumni? V resnici ne gre zanj(o), ampak za vas

Ko začutite prve znake ljubosumja

Premislite, ali res obstaja kakšna situacija, ki s strani vašega partnerja ni bila primerna. Ubesedite jo, da odprete pogovor o tem.

Če obstaja razlog za ljubosumje, vajin odnos morda prestaja krizo. O tem se pogovorita brez prikrivanja in zahrbtnosti ter skušajta najti sporazum. Napadalen pogovor bo le razvnel prepir, ki ne bo koristil nikomur, še najmanj vajinemu odnosu.


MAŁŻEŃSTWO

Preberite še:
6 temeljev, ki pomagajo negovati najin zakon

Če ne najdete ničesar, kar bi bilo razlog za ljubosumje, prosite partnerja za pomoč, da boste pravilno razumeli njegove geste naklonjenosti do druge osebe. Kadar so te geste neprimerne ali vas ranijo, je prav tako pomembno, da mu to poveste.

Če pri sebi opazite, da se s kom primerjate, ustavite te misli. Vaš partner vas je izbral in ve, zakaj je z vami. Ni vam potrebno tekmovati z drugimi.

Prvi znaki, da vaš partner čuti ljubosumje

Premislite, ali je vaše obnašanje do drugih primerno ali ima morda vaš partner utemeljene razloge za skrb. Povsem naravno je, da si želi imeti partner prednost pred drugimi. Pogovorita se o tem, da bo postopno prevzel najpomembnejše mesto, hkrati pa potrebujete tudi čas za prijatelje in družino.


WOMAN FEAR

Preberite še:
Kako zaznati prve znake nasilja v zvezi?

Poiščita skupne rešitve: o težavah med vama se najprej pogovorita sama. Lahko vzpostavita lastna pravila obnašanja in meje spoštljivega odnosa. Tako bosta oba sodelovala pri gradnji odnosa.

Ljubosumje pogosto ničesar ne pove  o drugem, temveč o nas samih in naši negotovosti. Premislite o tem in začnite graditi zdrave odnose.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Katja Tušek.


ZŁY MĘŻCZYZNA

Preberite še:
4 tipi moških, ki se jim raje izognite


MĘŻCZYZNA W PRACY

Preberite še:
Ne le telo, utrudi se tudi duša. Kako si pomagati?


WEDDING

Preberite še:
Bonton na poroki: prvo besedo imata mladoporočenca

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.