Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 13. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

7 duhovnih napotkov, ki jih lahko prejmemo od svojih otrok

FORGIVE

Sofi photo - Shutterstock

Linde Declercq - objavljeno 09/08/19

Otroci nam delijo neprecenljive duhovne modrosti

Staršem pogosto primanjkuje časa za branje znanstvenih ali duhovnih knjig. Dobra novica pa je, da so otroci že sami po sebi neprecenljiva knjiga modrosti. Sami sebe in Boga lahko najdemo tudi skozi starševstvo. Predstavljamo vam sedem duhovnih naukov, ki nas jih učijo otroci.


FIGHTING SIBLINGS

Preberite še:
Na pomoč, moji otroci se pretepajo

Krmila ne držite vi

Otroci nas neprestano soočajo z dejstvom, da za krmilom nismo mi. Otrok kar naprej izraža svoje zahteve, mi pa nimamo niti sekunde, da bi se nadihali. Ne glede na to, koliko truda vložimo, da bi obvladovali svoje otroke in svoj dom, se bomo dan za dnem spotikali v ovire, ki bodo zamajale naše načrte. Staršem ne preostane drugega, kot da se “vdajo v usodo” in vsak trenutek sprejmejo takšnega, kakršen je. Enako se moramo naučiti prepustiti se Božji volji. Ta nas na nek način uči, naj v življenju vedno “pričakujemo nepričakovano”.

Prepustite se toku

V starševstvu se učimo prepuščati se toku. V življenju nikoli ne gre vse po naših načrtih. Sprostite se, zaupajte si in prepustite vse (tudi sebe in svoje otroke) v Božje roke.


MOM,KIDS,MOTHERHOOD

Preberite še:
3 stvari, ki jih starši lahko storijo, ko imajo njihovi otroci “težavne prijatelje”

Niste na prvem mestu

Med pripravami na zakon nam je duhovnik zaupal: “Z vsakim otrokom se naučimo reči ne egoizmu.” Kako prav je imel! Ko se odločimo, da bomo sledili Jezusu, se odločimo, da ne bomo več v središču pozornosti. In z otroki ta odločitev postane resnica, ki jo je včasih težko sprejeti, saj vaše želje niso več najpomembnejše.

Pravi pomen svobode

Bistvo svobode ni, da lahko počnemo, kar nam srce poželi. Če se znotraj omejitev, ki nam jih narekujejo otroci, ne počutimo svobodne, naj bo to zgolj povod, da poglobimo ljubezen do naših otrok.


CHILDREN DRAWING

Preberite še:
12 stvari, ki jih lahko počnete z družino, še preden otroci odrastejo

Skrivnost odrešitve

Med nosečnostjo se ženske pogosto počutijo, kot da bi bile celih devet mesecev podvržene različnim boleznim: izčrpanost, slabost, slabše spanje, otežena hoja, otekle noge … A vendarle pa nosečnost v sebi nosi tudi skrivnost odrešitve. Velikodušno sprejmete vse bolečine, da lahko rodite novo življenje. Na ta način izkušate čudovito skrivnost stvarjenja.

Brez Boga ne zmorete ničesar

Ko dojenček ugleda luč sveta, je popolnoma nebogljen. Moramo ga umivati, oblačiti, hraniti, tolažiti, uspavati … Seznamu kar ni videti konca. Tako ne smemo pozabiti, da smo odvisni drug od drugega. Popolna samostojnost je le utvara. V globljem pomenu pa nas to opominja, da smo brez Boga nemočni. “Jaz sem trta, vi mladike. Kdor ostane v meni in jaz v njem, ta rodi obilo sadu, kajti brez mene ne morete storiti ničesar.” (Jn 15,5)


SELFIE

Preberite še:
Vzgoja za vrednote ali kako stopiti v čevlje drugega

Očetov pogled

Sveto pismo razlaga, da smo otroci Boga in Očeta, zato starši lahko na enostaven način spoznamo, kaj Gospod čuti do nas. V svoji pridigi na gori Jezus pravi: “Če torej vi, ki ste hudobni, znate svojim otrokom dajati dobre darove, koliko bolj bo vaš Oče, ki je v nebesih, dajal dobro tem, ki ga prosijo.” (Mt 7,11)

Ko je pri osmih mesecih najina hči zaradi vnetja obeh ušes in zobkov trpela neznosne bolečine, sem lahko občutil kanček sočutja, ki ga Oče čuti do vseh nas. V meni so prekipevale misli: “Ko bi le vedela, kako močno si želim prevzeti tvoje trpljenje. Naredil bi vse, da bi te odrešil. Ko bi le čutila, kako močno te imam rad.”


KASTELEC FAMILY

Preberite še:
Vzgoja ‒ najtežja služba na svetu?

Po drugi strani pa nas malčki učijo, kako lahko že malenkosti osrečijo človeka. Ko padejo, se nemudoma poberejo, tečejo dalje in se ne ozirajo nazaj na svoje napake. Njihove misli so vedno usmerjene le naprej. Niso zapleteni. Popolnoma zaupajo svojim staršem.

Otroci so neprecenljiv dar. S svojimi “duhovniki nauki” nas učijo, kako zaupati, slaviti in častiti Boga!

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Rok Furlan.


RAKIETA KASIA

Preberite še:
“Sprejela sem se v najtežjem trenutku svojega življenja”


ARCHANGELS

Preberite še:
5 neverjetnih dejstev o nadangelih


MOTHERHOOD

Preberite še:
Že 10 minut na dan lahko izboljša vaš odnos z otrokom

Tags:
družinaotrocivzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.