Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 25. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

3 ključi za to, da bodo medsebojni odnosi dobro delovali

hands together sunlight

By Bricolage/Shutterstock

Cecilia Zinicola - objavljeno 15/08/19

Strast do iskanja čustvene kakovosti preko osebne in zavzete vizije bo omogočila dobre odnose za celotno življenje

Zveza med moškim in žensko je splošno priznana vrednota, a včasih se zdi, da je razmerje zelo težko pripeljati do ljubezenskega dvorjenja in poroke. Kako pripadati drugemu? Smo v zvezi zato, da se bomo trudili, da bo odnos deloval in uspeval ali  bomo ob vsakem nesporazumu rešitev iskali v razhodu?

Resnica je, da nihče ne pričakuje ločitve. To se nam dogaja tudi v odnosih z brati, sestrami in drugimi ljubljenimi, s katerimi si prizadevamo ohraniti čustveno vez, čeprav med nami obstaja fizična razdalja. Enako velja za naše prijatelje. Navdušeni smo nad idejo, da bi vsako prijateljstvo trajalo vse življenje.


WEB 3 COUPLE-ARGUMENT

Preberite še:
Ali ljubosumje in ljubezen hodita z roko v roki?

Prijateljstvo za vedno pa ni le nekaj, po čemer najbolj hrepenimo, celo znanstveno je dokazano, da prinaša številne koristi, tako materialne kot duhovne. Ko razmerje dveh oseb povezuje medsebojna ljubezen, si par lahko ustvari svoj dom, stopnja sreče ob tem narašča, stopnja depresije pa pada.

Če odnos med partnerjema deluje, ima to pozitiven učinek tudi na otroke: veliko bolj verjetno je, da bo otrok dokončal šolo, da bo čustveno zdrav, manj dovzeten za zlorabo drog, alkohola ali za poskus samomora, manjša bo tudi verjetnost za neželeno nosečnost ali spolno zlorabo, imel pa bo tudi manj potrebe po pozornosti, nasilju ali kriminalu.

Po drugi strani pa so mnogi zaradi bolečih izkušenj ali zaradi neprimernega okolja, v katerem so živeli, izgubili upanje. Vsakdo si želi ljubezen za celo življenje, vendar marsikdo ne verjame, da jo je mogoče najti. Čeprav so lahko velik izziv, ljubezenske zveze zagotovo delujejo. Tisto globoko, po čemer vsi hrepenimo, se lahko uresniči. Tu so trije ključi, ki nam pri tem lahko pomagajo.


WEB 3 TANJA PEČENKO

Preberite še:
“Odnos s partnerjem je tisti, ki ti najbolj od blizu in globinsko pokaže vse, kar si”

Soočite se s svojimi odnosi, ne da bi pri tem izrabili ali zavrgli sočloveka

Navadili smo se izrabiti zaupanje in nato prekiniti stike z ljudmi, ki se znajdejo v našem življenju. Včasih se zdi, da v svojih odnosih z drugimi preprosto želimo odpreti mnogo povezav, kot da gre za virtualni svet, te pa želimo imeti na voljo vedno, ko so nam potrebne. Ko jih potrebujemo, se nanje obrnemo, takoj zatem pa jih zavržemo.

Sprva je to lahko privlačno, a na dolgi rok postane naporno, nihče namreč ne mara biti izrabljen in zavržen. “Uporabnost” nekoga ne more biti način za upravljanje medsebojnih odnosov. Naša osebna vizija mora biti osredotočena na edinstveno vrednost vsakega človeka, kot takega pa ga moramo tudi obravnavati.


WOMEN,FRIENDS,FIGHT

Preberite še:
Slaba navada, ki lahko uniči vsak odnos

Učite in trenirajte se v ljubezni

Leta in leta se učimo za svoj poklic in se zanj še dodatno izpopolnjujemo. Dolgo se pripravljamo in treniramo za različne športne dogodke, v čustvena razmerja pa ponavadi ne vložimo toliko časa in strasti.

Pravi paradoks je, ko tako poudarjamo, da je v našem življenju najpomembnejša ljubezen in da daje smer ter pomen vsem ostalim stvarem. Bistvenega pomena je, da že od malih nog razvijamo velikodušnost, saj bodo le tako naši odnosi zares delovali.


GRUNEWALD

Preberite še:
Zadnje besede ni imel rak, temveč ljubezen

Naučite se spoštovati prevzete obveznosti

Kot pri drugih stvareh našega življenja, se moramo naučiti spoštovati obveznosti, ki jih prevzamemo. Nenamerno lahko dajemo večji pomen obveznostim, ki jih imamo do države, kot so plačevanje davkov ali računov, obveznosti do osebe, v katero smo zaljubljeni in s katero smo se čustveno povezali, pa ne izpolnjujemo na enak način.

Zaveza je edino prostovoljno dejanje združitve z drugim in načrtovanja skupne prihodnosti. Če bomo to zavezo živeli aktivno in jo spoštovali, bomo naklonjeni tudi aktivnemu iskanju skupne sreče.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Tomaž Kavčič.
Preberite še:
Veste, kdo je Marija? Odvetnica, ki Jezusa cuka za rokav


AUTISM

Preberite še:
Mislila sem, da se mi bo ob avtističnem sinu zmešalo …


CATHOPIC

Preberite še:
Takšna bi morala biti molitev po mnenju svetega Janeza Marije Vianeja

Tags:
odnosi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.