Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 25. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Prvič v šolo. Kako otroku pomagati pri tem pomembnem koraku

ANXIETY

Sharomka | Shutterstock

Naša družina - objavljeno 19/08/19

Kaj lahko starši storijo, da bo otrok septembra mirneje vstopil v prvi razred?

Vprašanje bralca:

Najin Bine gre letos v prvi razred. Zanima naju, kaj kot starša lahko narediva, da bo vstop v šolo lažji. Po eni strani se šole veseli, po drugi strani pa je negotov. Skrbi naju, da če bodo prvi dnevi preveč naporni, se bomo vsi doma ves september pregovarjali, ali da v šolo ali ne. Bine je fejst fant, je pa malo bolj zadržan oziroma previden v odnosih. Hvala za vaš nasvet. Miha in Mojca

Odgovarja: Janez Sečnik, zakonski in družinski terapevt

Draga starša,

normalno je, da je otrok ob novih ljudeh, v novem prostoru, v novi situaciji negotov in da je bolj previden. To, da se zanimata za sinovo počutje, da njegov čustveni svet želita ujeti in nositi, bo njemu zagotovo olajšalo prvi dan.

Dobro je, da uspeta svoje telo, misli, strahove, pomisleke in druge zadrege drug pred drugim izreči in umiriti. Skušajta prepoznati, kje se konča vajin svet dvomov in skrbi in kje se začne Binetov čustveni svet.


READING

Preberite še:
9 korakov do dobrega branja z najmlajšimi

Pri sebi skušajta najti dovolj umirjenosti in vere, da se bodo stvari z vajino in Božjo pomočjo dobro iztekle za vaju in za sina. Nato pri njem preverita, kako vidi prvi šolski dan. Ali se ga veseli, ga je strah, kaj ga skrbi, kaj mu je všeč.

Če Bine nima veliko besed, mu jih dajta vidva. Dobro je, da mu razložita, kako stvari v šoli stojijo (najprej boste šli v razred, kako je z malico, kje puščajo obleke, kje je stranišče, če česa ne ve, naj vpraša učiteljico, ki je tam zato, da mu pomaga …).


PRAYING

Preberite še:
3 načini, kako lahko z otroki molimo večerno molitev

Ob pogovoru se mu bodo morda prebudila vprašanja, na katera mu dajta pomirjujoče odgovore. Po prvem dnevu je zopet pomembno, da se pozanimata, kako se je počutil v razredu, kako ob učiteljici, ali je spoznal kakšnega sošolca, so se kaj igrali …

Če otrok v sebi čuti, da mu stojimo ob strani, da smo z njim in da smo del njegovega sveta, potem se občutki izgubljenosti in strahu ne pojavljajo v močnejši obliki. In tudi če se pojavijo, bo otrok, ki ima ob sebi starše, ta občutja z njihovo pomočjo umiril in zvečer mirno zaspal.


KASTELEC FAMILY

Preberite še:
Vzgoja ‒ najtežja služba na svetu?

Otrok, ki ima ob sebi polno prisotne starše, bo, čeprav je na zunaj negotov in previden, na znotraj gradil zdravo osebnost. Četudi bo prvi dan naporen, bo z vajino pomočjo to zanj “šola”, kako gre tudi preko zadrege in napora lahko v življenju naprej.

Prispevek je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina.


FORGIVE

Preberite še:
7 duhovnih napotkov, ki jih lahko prejmemo od svojih otrok
Preberite še:
Cerkev na Luni? Oglejte si skoraj pozabljene načrte zanjo!


MOJCA-GIACOMELLI-ZIVA-STIGLIC

Preberite še:
“Ženska postane lepa takrat, ko se zave, da je ljubljena”

Tags:
otrocišolavzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.