Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 24. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Tako se lahko že med počitnicami pripravite na novo šolsko leto

SCHOOL SUPPLIES

5 second Studio I Shutterstock

Tina Martinec Selan - objavljeno 20/08/19

Nekaj idej, kako se lahko že zdaj počasi pripravite na čim manj stresen skok v novo šolsko leto

Brezskrbni počitniški tedni hitro tečejo in kmalu se bo začelo novo šolsko leto. Nekateri starši se ga veselijo, drugi ga pričakujejo s strahom in skrbmi, kako bo šlo.


READING

Preberite še:
9 korakov do dobrega branja z najmlajšimi

Poglejmo na vse skupaj s svetle plati

Jasno je, da vsi starši ne pričakujejo začetka septembra z enakimi občutki. Nekatere mame se ga veselijo ali ga vsaj ne pričakujejo s prevelikim strahom, saj to vendarle pomeni ustaljeno rutino in nekaj reda v družinskem urniku. Konec bo razbijanja glave, kako bi si razporedili dopust, da bo lahko nekdo z otroki in ne bodo sami doma.

Konec iskanja alternativnih rešitev, varstev, organiziranih dejavnosti in prošenj babicam, ali lahko za kakšen dan popazijo na vnuke. Vsaj za polovico dneva bomo tudi “olajšani” poslušanja neskončnih prepirov med brati in sestrami. Resnici na ljubo, nekaj evrov bomo prihranili tudi na račun vseh sladoledov, sokov, vstopnin in kart za bazene, kopališča, izlete ter morda zapravili za kakšen rezervoar goriva manj.


PARENTING

Preberite še:
Otroke je treba vzgajati za napore

Prilagodimo večerno rutino

Otrokom počitniški urnik seveda zelo ustreza, nemalokrat tudi zato, ker lahko zvečer ostanejo dlje pokonci, ker včasih družinski potepi trajajo vse do noči in ker so večeri brezskrbni, ne da bi bilo treba še delati za šolo. Da sebi in njim malce omilimo prehod v šolski urnik, lahko postopno prilagodimo večerno rutino.

Če so bili otroci med počitnicami navajeni dlje časa bedeti, je modro, da v zadnjih tednih počasi spet vračamo uro za v posteljo v bolj “šolske okvire”. Da prehod ne bo preoster, to lahko pomeni vsak večer pet minut prej v posteljo kot prejšnji dan. Tako se bodo otroci na prijazen način navadili, da je ponočevanju konec in da se zvečer prej umirijo.


SKOFIJSKA GIMNAZIJA VIPAVA

Preberite še:
Škofijska gimnazija Vipava: Drži, da je majhna, a odpira vrata v svet

COLORING
Shutterstock

Alenka Javornik, Polona Pečovnik Kopač

Preberite še:
“Pametne naprave moramo starši umakniti, nastaviti pa knjige”

Olajšajmo si nakupe šolskih potrebščin

Modro je, da s tem – verjetno večini precej neprijetnim – opravilom ne odlašamo do zadnjega dne počitnic. Najbolj zagnani so nakupe že opravili v prvem delu poletnih počitnic, večino pa ta opravek najbrž še čaka.

Vsem so dobro znane vrste v knjigarnah in dolgi seznami, katere svinčnike s katero trdoto otroci potrebujejo. Ko že mislimo, da bomo vendarle vse dokaj gladko opravili, pa se izkaže, da dveh delovnih zvezkov ni več na voljo ali pa so na zalogi le še v sto kilometrov oddaljenem kraju.


WEB 3 TADEJ KOBAL

Preberite še:
Primorski najstnik, ki je v svoji vasi obudil knjižnico: “Samo ‘jamrat’ na kavču ni dovolj”

Knjigarne že nekaj let ponujajo spletni nakup potrebščin, kjer preprosto vse “naklikate” v svojo košarico, čez nekaj dni pa se paket z učbeniki, delovnimi zvezki, zvezki in svinčniki znajde na pragu vašega doma. Tako se lahko od daleč izognete vsesplošni živčnosti in drenu v knjigarnah, pridobljen čas pa porabite za družinski sprehod ali družabno igro.

Če pa imate vseeno raje, da nakupe opravite osebno, si jih nekoliko razporedite. Starejši otroci gredo lahko po zvezke in barvice že sami, doma pa se že vnaprej pogovorite, kaj boste nakupili, da se ne zaletijo v najbolj svetleče (in tudi najdražje) ovitke na zvezkih. Lahko greste en dan po učbenike in delovne zvezke, kakšen drug dan pa po peresnice, šilčke in nalivna peresa.


LITTLE GIRL LIBRARY

Preberite še:
Kako ravnamo s knjigami iz knjižnice

Pogovorimo se z otroki o njihovih strahovih in pričakovanjih

Če imate otroke, ki se ne veselijo preveč novega šolskega leta (vznemirljivo pričakovanje je običajno obratno sorazmerno z višino razreda, v katerega hodi otrok), je zdaj tudi čas za pogovor o tem, kaj vse lahko pričakujejo v prihajajočem šolskem letu. Dajte jim možnost, da izrazijo tudi svoje strahove: pred težko snovjo, pred novimi predmeti, pred učenjem predmeta, ki jim že lani ni preveč šel od rok …

Nato pa namenite poseben poudarek vsemu lepemu, kar jih čaka. Druženje s sošolci, šola v naravi, krožki, ki se jih veselijo, vse zanimivosti, ki se jih bodo na novo naučili … Dajte otrokom možnost, da sami izrazijo, katere dejavnosti bi jih veselile, saj se jih bodo v tem primeru veliko raje udeleževali in vztrajali tudi takrat, ko bo treba kdaj stisniti zobe, ko se jim ne bo ljubilo iti na trening, vaditi inštrument in podobno.


GIRL CHILD

Preberite še:
Kako ravnati z otrokom, ki ima močan značaj?

Pomemben je odnos staršev!

Nič ne pomaga, če otrokom razlagamo vse lepote, ki jih čakajo v novem šolskem letu, hkrati pa imamo ob tem kisel obraz ob misli na muke, ki nas čakajo. Otroci bodo namreč povzeli našo držo in razpoloženja. Če ob misli na njihovo šolo že mama zavija z očmi, kako naj se je potem veselijo otroci? Zagotovo nas tudi v novem šolskem letu čaka marsikaj lepega, zaupanje in pozitivno pričakovanje pa nas bosta najlepše pripravila na rodovitno jesen.
Preberite še:
Modre misli Ivana Omana, ki ne smejo v pozabo


COLLETTE DIVITTO

Preberite še:
Dekle z Downovim sindromom, ki s piškoti spreminja svet


SŁOWA

Preberite še:
Imate tudi vi občutek, da so vsi nastrojeni proti vam?

Tags:
otrocišolavzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.