Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 19. junija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Izpraševanje vesti: kaj je to in zakaj je tako pomembno?

RACHUNEK SUMIENIA

Simeon Jacobson/Unsplash | CC0

Tina Martinec Selan - objavljeno 22/08/19

To ni nekaj "srednjeveškega"

Vsak človek, ne glede na leta, status ali poklic, ima veliko dobrih, pa tudi slabih lastnosti. V naravi človeka je, da je tudi grešen in da na svoji poti neprestano pada. Vsak je poklican, da se trudi po svojih najboljših močeh, največji sovražnik osebnega napredka pa je zadovoljstvo s samim seboj in prepričanje, da nam ni treba ničesar več spremeniti.


MAN,CHURCH

Preberite še:
Ali veste, da si lahko ob prvem obisku cerkve izprosite tri milosti?

Za rast k Bogu je zelo pomembno, da v vsakem trenutku vemo, kje se nahajamo. Pri tem pa nam je v veliko pomoč izpraševanje vesti.

Pregled nad sabo in nad svojim napredkom v ljubezni do Boga

Tako kot pri vsakem pomembnem področju našega življenja, naj bo to služba, študij, področje odnosov, šport in tako dalje, je tudi na področju osebne rasti potrebna določena količina samonadzora. To pomeni, da imamo pregled nad tem, kje se nahajamo, nad tem, kaj nam na poti do nekega željenega cilja še manjka in kje smo zašli.


POPE AUDIENCE HOLY SEE

Preberite še:
Imate sovražnike in ne veste, kako bi odpustili? Papež Frančišek nas uči

Ker so vsa področja našega življenja pravzaprav podrejena temu, da smo Božji otroci, jih lahko gledamo v luči tega, koliko ljubimo Boga. Ne pozabimo na največjo zapoved: “Ljubi Gospoda, svojega Boga, z vsem srcem, z vso dušo in vsem mišljenjem,” ter na drugo, ki je prvi enaka: “Ljubi svojega bližnjega kakor samega sebe.” (Mt 22,37–39)

Kdaj si izprašamo vest?

Izpraševanje vesti je korak na poti osebne rasti in rasti proti Bogu, ki ga moramo narediti vsak dan (lahko tudi vsak dan večkrat). Zakaj vsak dan? Ker vsak dan začenjamo na novo, vsak dan naredimo kaj dobrega, pa tudi kaj slabega.

Na neki način vsak dan pademo, tudi večkrat, zato je prav, da recimo zvečer, ob sklepu dneva, kritično pregledamo svoj dan, svoje padce, se Bogu zahvalimo za vse priložnosti, ko smo ravnali dobro, in prosimo odpuščanja za vse tisto, kar kaže, da ga nismo dovolj ljubili.


MOBILNY KONFESJONAŁ

Preberite še:
Bi se spovedali v mercedesu?

WOMAN THINKING
Mangostar I Shutterstock


CONFESSION,CHILD,ABSOLUTION

Preberite še:
Zakaj je ključnega pomena, da gredo že 8- ali 9-letniki k spovedi

Kako si izprašamo vest?

Za izpraševanje vesti obstaja kar nekaj različnih metod, najbolj znane so npr. ignacijanska, metoda sv. Frančiška Saleškega in mnoge druge, a kot pravi avtor knjige Biti kristjan Juan Luis Lorda, to ni nekaj zapletenega. Za začetek se je treba umiriti in osredotočiti, se prestaviti v meditativno držo, piše J. L. Lorda: “Dovolj je, da za trenutek pomislimo, da smo pred Bogom in želimo opraviti to spraševanje s pomočjo razsvetljenja, ki nam ga da On sam.”

Ko smo umirjeni in skoncentrirani, nadaljujemo preprosto s pregledom dneva, ki je za nami: “Lahko opravimo pregled po urah ali pa po temah. Obstaja veliko različnih možnosti: kako je bilo v službi, molitev, odnos do drugih; kako sem ravnal v mislih, besedah in dejanjih; kako je bilo z mojimi dolžnostmi do Boga, bližnjega, samega sebe itd.”


FATHER PIO

Preberite še:
Mož, ki je spovedal več kot 100 ljudi na dan in se pojavil na dveh mestih hkrati

Bodimo natančni in specifični

Predstavljajmo si športnika, ki trenira atletiko. Ko po treningu skupaj s svojim trenerjem pregleda pretekli trening, ni dovolj, da se zaveda, da je ta dan tekel prepočasi. Potrebna je natančna in specifična analiza, kje, zakaj in v čem je bil ta dan in trening slabši od zadanega cilja. Le to mu omogoča, da bo na prihodnjem treningu slabosti skušal odpraviti.

Enako je tudi z nami in našim osebnim napredovanjem v veri. Ni dovolj, da si zvečer rečemo le: “Danes sem bil/a preveč len/a,” temveč bodimo natančni. Ugotovimo, zakaj je prišlo do lenobe in kje se je ta lenoba pokazala, npr. da smo predolgo spali in zato nismo dovolj študirali za izpit, ali da smo predolgo brezciljno “postopali” po internetu, zaradi česar nismo pravočasno skuhali kosila, zložili perila …

Vendarle pa je pomembno, da pri izpraševanju vesti nase gledamo tudi z določeno mero dobrohotnosti oziroma usmiljenja, saj je tudi Jezus do grešnikov usmiljen.


KONFESJONAŁ

Preberite še:
Težave s spovedjo? 10 nasvetov, da bo lažja in boljša

“Bonusi” izpraševanja vesti

V knjigi Biti kristjan avtor piše takole: “Spraševanje vesti nas seveda ne bo privedlo do velikih odkritij. V veliki večini primerov bomo morali ugotoviti, da so naše napake posledica našega napuha, naše lenobe ali naše čutnosti, ki so tri glavna bojišča asketskega življenja.” A če smo iskreno in ponižno opravili spraševanje vesti, bomo lahko prosili Boga odpuščanja, sad tega pa bo sklep, da se bomo trudili, da istih napak ne ponovimo.

Če nam bo izpraševanje vesti prešlo v navado (kar je seveda posledica samodiscipline in vztrajnosti), nam je lahko v uteho zagotovilo, da nam bo zagotovo pomagalo na poti osebne vere in vedno večje zvestobe Bogu in njegovim zapovedim. Bolj se bomo zavedali vseh darov, s katerimi nas vsak dan zalaga Bog. In še en dodatni “bonus” izpraševanja vesti: veliko lažje se bomo odpravili k spovedi in jo po vsej verjetnosti tudi bolje opravili.
Preberite še:
Modre misli Ivana Omana, ki ne smejo v pozabo


COLLETTE DIVITTO

Preberite še:
Dekle z Downovim sindromom, ki s piškoti spreminja svet


ANXIETY

Preberite še:
Prvič v šolo. Kako otroku pomagati pri tem pomembnem koraku

Tags:
spoved
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.