Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 23. maja |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

Hči, nekaj ti moram povedati …

mother & daughter

wavebreakmedia - Shutterstock

Cecilia Zinicola - objavljeno 24/08/19

Mamine besede si je vredno zapomniti in zapisati v srce

Vsaka mama bi rada svoji hčerki povedala nekaj, kar ji bo pomagalo do srečnega življenja. Čeprav jih ni lahko napisati, so najboljše darilo besede, ki bodo hčerki pomagale sprejeti pametne odločitve, se soočiti s težkimi časi in ki jih bodo spodbudile k temu, da iz sebe naredijo največ.
Preberite še:
Mami, nekaj ti moram povedati

Prijatelji

Ljudje okoli tebe močno vplivajo na tvoje življenje, pa naj bo to na boljše ali na slabše. Pametno izbiraj svoje prijatelje. Obdajaj se z ljudmi, ki so po srcu dobri in delajo, kar je prav. Ne izogibaj se jim, četudi njihova bližina morda kdaj neprijetna.

Nauči se ljubiti in biti ljubljena od svojih prijateljev. Ljudje, ki te bodo spremljali skozi življenje, bodo tvoja največja opora. Ne podcenjuj moči pravega prijateljstva in vlagaj čas v te odnose.

Še posebej ceni svoje prijateljstvo z drugimi ženskami. Ne dovoli, da ti odnosi izumrejo. Vzdržuj jih, četudi z majhnimi pozornostmi. Tudi če bo med vašimi srečanji minilo nekaj časa, bo vsako srečanje takšno, kot da bi bile ves čas skupaj.


friends talking

Preberite še:
7 nasvetov za ohranjanje prijateljstva na daljavo

Denar

Zavedaj se, kaj je denar in na kakšen način deluje. Na lestvici najpomembnejših stvari tvojega življenja nikakor ne sme zavzemati prvih mest.

Prihrani denar. Začni zdaj in prihrani, kolikor lahko, čeprav to pomeni precej žrtvovanja. Sčasoma se stvari v življenju zapletejo, ti pa ne želiš živeti pod nenehnim finančnim pritiskom. Svoje prihranke imej tudi za čas, ko se boš upokojila. Življenje je nepredvidljivo in ne smeš dovoliti, da te ujame na levi nogi.

Za nasvete prosi ljudi, ki se na denar spoznajo. Nikoli ne igraj iger na srečo, saj so uničile življenja mnogih. Ko trošiš denar, ga porabi za prave naložbe in za nove izkušnje. Zapomni si, da sta zdravje in čas tvoje resnično bogastvo, zato se začni učiti služiti denar tako, da bo ta v službi tebe in ne obratno.
Preberite še:
Poglejte v denarnico, morda se v njej skrivajo krščanski simboli

Moški

Verjetno ti bodo všeč fantje, ki niso dobri zate. Če opaziš, da fant, ki ti je všeč, nima podobnih načel ali vrednot, se ni vredno truditi zanj. Morda celo misliš, da ga lahko spremeniš, a nikar ne padi v to past. Čeprav se včasih morda ne zdi tako, obstaja veliko dobrih fantov, v katere se lahko zaljubiš.

Osredotoči se na gradnjo dobrega prijateljstva in si zgodaj zastavljaj pomembna vprašanja: Se ob njem počutiš privlačno? Te nasmeje? Te spodbuja, da preživiš čas z družino in prijatelji? Te spodbuja pri tvojih življenjskih sanjah? Ali ti pomaga, da iz sebe izvlečeš najboljše? Ali je lahko dober oče tvojim otrokom? Če je odgovor na katero od teh vprašanj ne, potem pojdi drugam. Ne želiš se znajti v strupenem odnosu in imeti družine, v kateri si bolj moževa druga mama kot pa žena.

Svojo ljubezen izberi na enak način kot izbiraš prijatelje. Močno se poveži z njim pred Bogom in svojimi najdražjimi. Uči se od njega, zelo pomembno pa je tudi, da rasteta skupaj. Gre za spoznavanje osebe, s katero boš lahko oblikovala družino.


COUPLE

Preberite še:
5 navad, ki pomenijo rumeno luč v času skupne hoje

HUG
Di Creaturart Images - Shutterstoc

Materinstvo

Ženske imamo materinski duh, po katerem smo poklicane živeti z otroki ali brez njih. Otrok je velika odgovornost. Pripravi se na to. Najprej spoznaj svoj cikel plodnosti. Naučite se, kako deluje in ga zaščiti. Ne poskušaj ga prekiniti ali uničiti. Obstajajo načini, kako določiti obdobja plodnosti, ne da bi se zatekla k invazivnim metodam. Tvoji otroci bodo namreč bolj kot vse drugo želeli imeti zdravo mamo.

Razmišljaj o tem, kako jim lahko zagotoviš dostojno življenje. Trudi se, da jim omogočiš še boljše razmere od tistih, ki si jih imela sama. Ceni vsakega otroka posebej in si prizadevaj, da bodo vedno razumeli eno stvar: da so ljubljeni.


Daughter and mother arguing

Preberite še:
Kaj je bilo potrebno, da sem prenehala vpiti na svoje otroke

Če ne moreš imeti svojih otrok, nameni svojo ljubezen otrokom, ki potrebujejo dom. Če boš imela to priložnost, bodi odlična teta. Pojdi in ustvari nekaj, kar bo tvoja zapuščina, po čemer se te bodo spominjali tvoji najbližji.

Poklic

Nihče ti ne bo dovolj plačal za tvoje delo. Vedno boš opravila več, kot boš prejela. Poišči nekaj, kar ti bo pomagalo pri gradnji osebnosti in k čemur lahko dodaš svoj prispevek, saj boš temu, kar boš počela, posvetila svoje življenje.

V življenju ni vedno preprosto imeti jasne poti, vendar na vsaki stopnji življenja zavestno sprejemaj odločitve in ne dovoli, da te okoliščine vlečejo proč od cilja. Drugače boš prej ali slej prišla do točke, ko se boš spraševala, kako si lahko končala tukaj. Drzni si sanjati in slediti ciljem.


LEADERSHIP

Preberite še:
5 lastnosti odličnega sodelavca

Ne zapravljaj časa z lovljenjem ciljev, ki si jih resnično ne želiš. Najprej bodi iskrena do sebe.

Če ne potrebuješ univerzitetne diplome in ti študij povzroča prevelike preglavice, prenehaj študirati in opusti breme, ki ga s seboj prinaša. Ni vredno porabiti večine svojega življenja za to, da bi pridobila nekaj, kar ti morda ne bi prineslo dodatnega zadovoljstva. Če pa se odločiš za študij, se ne ustavi pri diplomi. Pojdi do konca, zagotovo se ti bo obrestovalo.

Razmisli, kakšno odraslo življenje si želiš. Poišči pomoč bolj izkušenih ljudi, bodi radovedna, pojdi na potovanje, komuniciraj z ljudmi vseh starosti. Vzemi si čas za učenje in ne boj se ciljati visoko, ne zaradi denarnega uspeha, ampak zaradi sreče.


SŁOWA

Preberite še:
Imate tudi vi občutek, da so vsi nastrojeni proti vam?

Telo in duša

Nauči se spoznavati, ljubiti in skrbeti zase, telesno in duševno. Ne dovoli, da bi bila tvoja vrednost le v zunanjem videzu. Ne zanemarjaj zdravja. Začni se več smejati. Išči ravnotežje.

Telesna aktivnost in zdravo prehranjevanje bosta poskrbela, da boš močnejša, preprečila pa bosta tudi zdravstvene težave. Vzemi to kot naložbo, da boš v prihodnosti zaužila manj zdravil. Vsak dan teci in skači. Živi s to zavestjo. Nekega dne boš odkrila, da tega ne zmoreš več, zato bodi aktivna, dokler si lahko.


WOMAN,EXERCISE,BED

Preberite še:
Spanje ali telovadba? Kaj izbrati, ko vam zmanjkuje časa?

EXERCISE
GP Studio | Shutterstock

Večkrat se zazri sama vase, da obogatiš svojo dušo. Življenje bo bolj jasno, če se boš dobro poznala in se naučila zaupati si. Napolni svoje življenje z dobrimi navadami, ki bodo sčasoma postale vrline, v molitvi pa ne odlašaj s prošnjo in hkrati tudi zahvalo. Tako boš začutila, da nikoli nisi sama.

Postani strokovnjak za ponižnost, da boš lahko prepoznala napake in boš zmožna iti naprej. Vsako napako proslavi kot priložnost, da naslednjič izboljšaš stvari. Napolni svoje ljubezenske dni tako, da ljubezen poiščeš v vseh njenih oblikah. Ljubezen je nekaj, kar se obnavlja vsak dan, zato ne izgubi osredotočenosti nanjo. Na koncu življenja bo pomembno le to, koliko si živela v ljubezni do sebe in drugih.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Tomaž Kavčič.


PIJA HOČEVAR

Preberite še:
“Bogatijo me ljudje, dogodki. Za to si je vredno vzeti čas”


RACHUNEK SUMIENIA

Preberite še:
Izpraševanje vesti: kaj je to in zakaj je tako pomembno?


DZIECI

Preberite še:
Ste za družabno igro? Poglejte, kakšne koristi imajo!

Tags:
odnosi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.