Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 16. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Sv. Monika svetuje, kako ohraniti odnos s težavnimi sorodniki

MOTHER IN LAW

SHUTTERSTOCK

Cecilia Pigg - objavljeno 27/08/19

Ta svetnica, ki goduje 27. avgusta, nas lahko nauči nekaj o zapletenih družinskih odnosih

Je za vami napeto družinsko srečanje in vas preveva tak bes, da bi z največjim veseljem nekomu populili lase? Včasih se celo darovanje ledvice popolnemu tujcu zdi veliko lažje kot nadaljevanje pogovora z bližnjim sorodnikom. Že res, da je morda čisto prijeten človek, vendar se z njim preprosto pogosto ne strinjate. In če je stvar, o kateri se ne strinjate, vera, ki je za vas pomembna, lahko to le še bolj razplamti prepir.

Kaj torej storiti? Danes je praznik svete Monike. Njen mož in njena tašča, ki nista bila kristjana, sta večkrat izkazovala svoj ognjeni temperament in nezadovoljstvo nad krščanskim načinom življenja. Poleg tega je tašča živela z njimi, kar je povzročalo napetosti na vseh straneh.

Življenje svete Monike nam daje nekaj vpogleda v to, kako z milostjo in potrpežljivostjo krmariti skozi zapletene družinske odnose.


FATHER

Preberite še:
Sam Jezus nam je dal to molitev za spreobrnjenje prijatelja ali družinskega člana

Molite zanje

Monikina molitev je pomagala pri spreobrnjenju moža ob koncu njegovega življenja, prav tako pa tudi tašče in sina, bodočega svetega Avguština. Če je edina molitev, ki jo lahko molite Prosim, Bog, pomagaj, da te najdejo, potem je to dober začetek. Toda poskusite iti dlje. Bog, pokaži mi, kako ljubiti (ime sorodnika).Prosite za milost, da bi vedeli, kako se ljubeče pogovarjati z njim. Če vas je ta oseba v preteklosti že prizadela, molite tudi za milost, da bi ji oprostili.


MATKA Z DOROSŁĄ CÓRKĄ

Preberite še:
Molitev pred srečanjem s sorodniki, ki nam niso pri srcu

Poiščite nasvet pri tistih, ki jim zaupate

Monika je za nasvet glede svoje družine prosila različne duhovnike. Njihovi nasveti in prepričanje so ji vlivali upanje in ji pomagali, da je vztrajala. Če lahko v bližini najdete duhovnika ali redovnico, prosite za pogovor z njim oz. z njo. Če poznate koga, od katerega želite slišati nasvet, a živi daleč stran, ga vprašajte, ali ima čas za telefonski pogovor. V mislih imejte, da resnično iščete koristen nasvet in ne načina za ogovarjanje in sočustvovanje.


hands together sunlight

Preberite še:
3 ključi za to, da bodo medsebojni odnosi dobro delovali

Čeprav je težko, vlagajte v odnos

Ta korak je seveda najtežje izvesti. Sveta Monika je bila nekoč tako jezna zaradi nekaterih sinovih prepričanj, da je nameravala za vedno prekiniti stike z njim. Nato pa si je premislila in ostala sta v stiku. Do smrti je živela tudi z možem in taščo.

Vzdrževanje odnosa z vašo družino vam bo morda povzročilo precej preglavic, odvisno od tega, kako narazen živite. To lahko pomeni nekaj načrtovanih telefonskih klicev ali osebno druženje, medtem ko bi seveda raje počeli vse drugo. A ne glede na vse je potrebno vložiti nekaj truda, da bi odnos ostal živ. In upati, da bosta molitev in vztrajnost obrodili sadove.

Sveta Monika, s svojo priprošnjo nam pomagaj ljubiti tiste družinske člane, s katerimi ne delimo podobnih prepričanj.

Prispevek je nastal po prevodu, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Kolenc.


Franc Ivanocy

Preberite še:
Prekmurski Slomšek, ki je branil pravice Slovencev


COACHING

Preberite še:
Vzemite svoje misli v svoje roke! Kako? Psihoterapevt odgovarja


POPE FRANCIS

Preberite še:
Kakšen je vsakdan papeža Frančiška?

Tags:
družinaodnosi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.