Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

4 neverjetna vedenja še nerojenih dojenčkov

PREGNANT

Public Domain

Anna O'Neil - objavljeno 29/08/19

Dojenček v maternici ne le čaka na rojstvo, temveč medtem tudi dela. Sploh v zadnjih mesecih nosečnosti postaja razlika med še nerojenim detetom in novorojenčkom vse manjša

Mogoče se vam zdi, da dojenček le mirno lebdi v maternici, da obstaja zgolj v nekem neresničnem svetu in čaka, da se rodi, preden začne zares migati. Saj še ni niti zadihal na vsa pljuča, stkal družinskih stikov ali se naučil, kako povezati vse oblike in barve sveta v smiselne predmete.


PREGNANT WOMAN

Preberite še:
Noseča in prestrašena, a medicinska sestra je rekla to, kar sem morala slišati

Dobro je vedeti, da je v tretjem trimesečju vaš otrok tako radoveden, dejaven in v stiku s svojim okoljem, kot bo tudi novorojenček. Resda je njegov svet v primerjavi z zunanjim precej omejen, toda vseeno se lahko marsikaj nauči, še več pa lahko tudi dela.

Ne brca zgolj za zabavo

V zadnjem trimesečju (ko je v mamici še dovolj prostora za miganje), lahko otrok brca s silo do 45 newtonov. Glede na spletno stran Mother.ly pa ne le, da si tako krepi mišice, temveč “z brcanjem in premikanjem spodbuja molekulske interakcije, ki v celicah in tkivih zarodka gradijo funkcionalno močan in hkrati raztegljiv skelet. S takimi gibi svojemu telesu pove, da sklepi potrebujejo hrustanec, sunek pa lahko pošlje signal, naj telo ojača kosti”. Torej, vaš otrok ne le raste, temveč tudi trenira svojo moč.




Preberite še:
Deklica, ki je živela manj kot uro, a je “bilo njeno življenje popolno”

Skuša se priučiti veščin, ki ga bodo ob rojstvu zaščitile

Sicer še potihoma in ne da bi bil vznemirjen, toda v 20. tednu lahko vaš otrok joče že v maternici. V tistem trenutku ga mamice še ne morete potolažiti, vendar pa na ta način vam dojenček sporoča svoje potrebe. S sesanjem palca na roki se otrok nauči tudi samotolažbe. Gre za vedenje, s katerim se otrok neguje in zbliža z mamo, saj se v njeni bližini počuti varno.

Prejema velike količine informacij o zunanjem svetu

Otrok že v maternici prejema velike količine informacij o zunanjem svetu, da bo lahko v prednosti, ko bo prijokal na dan. Takoj prepozna materni jezik, ki ga vzljubi bolj od tujih. Privaja se na nekatere zvoke in prepoznava vzorce: če dojenčku vsak dan predvajate isto skladbo, jo bo rad poslušal tudi po rojstvu.




Preberite še:
Dih jemajoče slike dojenčkov v maternici

Pripravlja se na hrano in se že uči požiranja

Čeprav vašega otroka hrani popkovina, se dojenček kljub temu pripravlja na hrano. Že v 16. tednu se privaja na najbolj osnovne okuse, ki jih uživa mati. Tiste okuse, ki jih je občutil že v plodovnici, bo nato prepoznal tudi med dojenjem. V tem obdobju se s pitjem plodovnice, ki ga obdaja, že uči požiranja.

Zanimivo, koliko stvari še nerojeni otrok ve o nas, mi pa o njem le bore malo. Seveda pa se pripravljajo tudi bodoči starši. Materino telo se pripravlja, da bo otroku nudilo vse, kar potrebuje: na plan pride njena potreba po gnezdenju, njeno telo že proizvaja mleko, toda na neki način na to, da si z otrokom prvič zazreta v oči, čaka bolj pasivno kot dojenček.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Rok Furlan.


MARKO JUHANT

Preberite še:
“Otroci potrebujejo meje, red, izkušnje in našo ljubezen”


SAINT AUGUSTINE

Preberite še:
Svetnik, ki so ga rešile mamine solze


ROZWÓJ MAŁŻEŃSTWA

Preberite še:
Govorjenje o drugih – zaseben pogovor med zakoncema ali opravljanje?

Tags:
nosečnost
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.