Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

“Edini, pri katerem sem se vedno počutila sprejeto, je bil Bog”

Aleteia - objavljeno 29/08/19

V Pakistanu preganjana zaradi vere, a dragocena v Božjih očeh

Zarish Neno je kristjanka, ki živi v Pakistanu. Čeprav se že vse življenje sooča z različnimi oblikami preganjanja, je bila vse to sposobna prebroditi zaradi vere.

Ker je njen oče v arabščino prevajal Sveto pismo, so mu muslimani grozili, da ga bodo ubili. Pri njenih 15 letih so zapustili Pakistan. Približno pet let so živeli v Londonu, nato pa so se vrnili. “Največji izziv za nas je bil, kako živeti ob miselnosti, v kateri muslimani kristjanov nimajo za del Pakistana.” Z diskriminacijo se je srečevala vsak dan.
Preberite še:
Džihadist mu ni mogel prerezati vratu: “Kdo si, da ne morem spustiti noža?”

Posmehovanje in preganjanje

Kot študentki modnega oblikovanja ji je profesorica nekega dne predlagala, da bi sodelovala pri obeležitvi muslimanskega praznika. “Moraš priti, sicer te čakata slovo od študija in odhod domov.” Ker je Zarish mislila, da profesorica to pravi kar tako, ni šla, a je že naslednji dan morala zapustiti fakulteto.

“Nekega dne sem šla na razgovor za službo učiteljice angleščine v šoli. Takoj ko sem vstopila, me je moški, ki je bil tam, začel zasliševati. Rekel je: ‘V Svetem pismu je del, ki govori o nastavljanju drugega lica. Mi poveš, za kateri odlomek gre?’ Smejal se mi je v obraz, počutila sem se grozno.” Zarish ni več vedela, kdo je. Ves čas se je čutila ogroženo, celo v svoji ženski identiteti.


MOUSSA DIABATA

Preberite še:
Hotel ga je ubiti, odšel je spreobrnjen

Osem let je bila v razmerju s fantom, ki ji ga je, kot je v pakistanski kulturi v navadi, izbrala njena družina. “S svojim zaročencem nisem bila prav srečna, a nisem imela poguma, da bi ga zapustila.”

Študij v Italiji spremenil njeno perspektivo

Med študijem v Italiji je začela odkrivati samo sebe. našla je pogum, da je zapustila svojega zaročenca, a s tem dobila neizbrisen madež. Padla je v krizo. “Izgubljati sem začela bistvo življenja. Znašla sem se v temi, celo v takšni, da so me obhajale misli na samomor.” Tedaj ji je notranji glas prišepnil, da to ne pride v poštev, saj je njeno življenje Bogu zelo dragoceno. Začela je moliti.


FARHAD

Preberite še:
Spreobrnjeni musliman: “Ni me strah, ker sem izbral svobodo”

Bog je v njeno srce položil idejo o centru za zapostavljene otroke. “Tam sem našla nov pomen svojega življenja, ki je končno dobilo smisel.” Ni imela izkušenj z zbiranjem sredstev, prav tako ne z vodenjem nevladne organizacije. Vse je urejal Bog. “Jaz sem le opazovala, kako so se stvari dogajale. Bog pa mi je kazal pot in mi pomagal voditi ta center.”

Po zaslugi projekta je okoli 50 otrok iz zelo revnih družin lahko obiskovalo šolo. Želijo ustvariti skupnost, ki bo prevzela njihovo poslanstvo in projekt peljala naprej, zato otroke usmerjajo na različnih ravneh.

Preganjanje se ni končalo

Zaradi članka, ki ga je napisala o Asii Bibi, prav tako preganjani pakistanski katoličanki, je Zarish prejela grožnje s smrtjo. Umaknila se je v Italijo. Danes so pred njo novi izzivi, čaka jo novo življenje. “V življenju sem se vselej počutila zavrnjeno. Edini, pri katerem sem se vedno počutila sprejeto, je bil Bog.”

Tags:
Epizoda Look upZgodba Look up
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.