Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Globoko sporočilo svetnika svojemu sinu

St. Stephen of Hungary

Mathiasrex, Maciej Szczepańczyk | CC BY-SA 4.0

Philip Kosloski - objavljeno 03/09/19

Sveti Štefan je vlogo očeta vzel zelo resno in želel svojega sina dobro vzgojiti

Štefan I. Ogrski ni bil le sveti kralj, ki je 11. stoletje zaznamoval s svojim pravičnim in usmiljenim vladanjem, njegova zaščitnica pa je bila Devica Marija, temveč tudi oče, ki se je na vse pretege trudil, da bi katoliško vero prenesel na svoja sinova. Pri tem je bil očitno uspešen, saj so njegovega sina Emerika kanonizirali skupaj z njim.


WOMAN PRAYING

Preberite še:
Molitev k sveti Moniki: Pomagaj mojemu sinu, da se vrne h Kristusu!

Spodaj je izsek pisma sinu Emeriku, v katerem sveti Štefan poudarja kreposti dobrega kristjana. Njegove močne besede odmevajo še danes.

Predragi moj sin, radost mojega srca, nada mojega potomstva, molim in zapovedujem ti, da boš s pomočjo tvoje predanosti meni vedno in povsod naklonjen ne le sorodnikom in družini, ne le najuglednejšim, bodisi voditeljem bodisi bogatim, sosedom in rojakom, temveč tudi tujcem in vsem, ki pridejo k tebi.Če boš izpolnil to svojo dolžnost, boš najsrečnejši vladar.Bodi usmiljen do vseh, ki trpijo nasilje, in vedno nosi v srcu Gospoda, ki je rekel: “Ne želim si žrtvovanja, temveč usmiljenja.” Bodi potrpežljiv do vseh, ne le močnih, temveč tudi do šibkih.Naposled bodi močan, da ti blaginja ne da kril ali da te tegobe ne potlačijo.Bodi skromen v tem življenju. Le tako te Bog lahko povzdigne v naslednjem.Bodi zmeren in ne kaznuj in ne obsojaj pretirano.Bodi plemenit in nikoli ne nasprotuj pravici.Bodi pošten in nikogar namerno ne onečasti.Bodi čist in se ogibaj pokvarjenosti sle kot smrtnim mukam.Vse opisane vrline sestavljajo krono, brez njih pa noben vladar na Zemlji ne bo užival nebeškega kraljestva.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Rok Furlan.


MARKO JUHANT

Preberite še:
“Otroci potrebujejo meje, red, izkušnje in našo ljubezen”


SAINT AUGUSTINE

Preberite še:
Svetnik, ki so ga rešile mamine solze


ROZWÓJ MAŁŻEŃSTWA

Preberite še:
Govorjenje o drugih – zaseben pogovor med zakoncema ali opravljanje?

Tags:
starševstvo
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.