Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Svetnik, ki je bil izvoljen za papeža, a je pred tem hotel zbežati

web3-the-fresco-of-the-doctor-of-the-church-st-gregory-the-great-shutterstock_459247876.jpg

SHUTTERSTOCK

Philip Kosloski - objavljeno 05/09/19

Čeprav sveti Gregor položaja ni želel, je postal zelo dober zgled dobrega pastirja

Cerkev je ob koncu 6. stoletja potrebovala vodstvo dobrega pastirja. Številni škofi in duhovščina so podlegli raznim podkupninam, po padcu Rimskega cesarstva pa je bila Evropa razdvojena. Ko je zaradi kuge umrl Pelagij II., so Rimljani točno vedeli, koga si želijo za novega papeža.


POPE LITTLE BOY

Preberite še:
Nerodne situacije, v katerih se je znašel papež Frančišek

Opat s karizmo

Gregor je bil znan po svoji skromnosti in želji po samoti. Bil je opat v bližnjem samostanu, ki je pod njegovim vodstvom doživel pravi razcvet, saj je medse zaradi svoje svetosti privabil moške vseh slojev.

Ko je dopolnil 50 let, si je Gregor želel poglobljenega razmišljanja in do konca svojih dni živeti v samoti.

Na vrata njegove celice je trkalo tako ljudstvo kot duhovščina. Imeli so drugačen načrt. Razkrili so mu, da ga želijo izvoliti za novega papeža, kar je Gregor nemudoma odklonil. V pismu je celo prosil cesarja, naj ga ne potrdi za Petrovega naslednika.


POPE FRANCIS

Preberite še:
Kakšen je vsakdan papeža Frančiška?

Skril se je pred papeževanjem

Obstaja pa tudi zgodba (ki je opisana v knjigi Zlata legenda), ki nazorno prikazuje Gregorjevo željo, da zbeži s svetega sedeža.

Gregorjev beg iz Rima je spodletel, ker so nanj na mestnih vratih prežali noč in dan.Nekoč se je cel preoblekel in trgovca prosil, naj ga skrije v sod, da bi na njegovem vozu zapustil mesto.Ko sta prišla v gozd, se je tri dni skrival v jami. Vsi so ga neumorno iskali, vse dokler ni steber luči z neba zasijal naravnost nad njegovo skrivališče. Pravijo, da je nek puščavnik videl celo angele, kako se s svetlobo spuščajo nadenj. Znamenje je iskalce vodilo h Gregorju, ki so ga nato privedli nazaj v Rim in ga posedli na papežev prestol.

Legenda ponazarja, kako močno se je upiral položaju Kristusovega namestnika na zemlji. Sčasoma se je sprijaznil in ponižno sprejel svojo novo vlogo.


GAMMARELLI

Preberite še:
Spoznajte družino, ki že od leta 1786 izdeluje oblačila za papeža

Pokončen pastir

Gregor je postal eden najvplivnejših papežev v zgodovini, ki je celo izdal priročnik za škofe, v katerem je podrobno opisal, kako naj udejanjijo svoje nauke.

Ker je bil dober prijatelj ubogih, je duhovnikom naročil, naj jim pomagajo po najboljših močeh.

Njegovo življenje je najlepši primer škofa, ki kot pastir svojim ovcam ne ukazuje, naj ga gledajo in ubogajo, temveč naj sledijo pravemu Pastirju, ki vodi celo čredo vernikov.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Rok Furlan.
Preberite še:
“Gasilec mora biti električar, vodovodar, reševalec”


Brad Ryan and grandmother

Preberite še:
Joy še nikoli prej ni videla oceana. Sedaj že štiri leta potuje z vnukom


POPE LITTLE BOY

Preberite še:
Nerodne situacije, v katerih se je znašel papež Frančišek

Tags:
papež
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.