Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 13. aprila |
Aleteia logo
Novice
separateurCreated with Sketch.

Papež pri Petru Opeki: kraj izključenosti, trpljenja, nasilja in smrti je postal oaza upanja

pope and opeka

Tiziana Fabi/ AFP

Lojze Grčman - objavljeno 08/09/19

V sklopu papeževega obiska v Afriki se je sveti oče odpravil tudi na Madagaskar k misijonarju slovenskih korenin Petru Opeki

Papež Frančišek se je pridružil slovesnosti ob 30-letnici humanitarnega združenja Akamasoa, ki se je rodilo iz prizadevanj misijonarja slovenskih korenin Petra Opeke. Ta je začel reševati ljudi, ki so dobesedno živeli na smetišču.

Papežev obisk pri Petru Opeki:

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=kYH3sS5zF94&w=560&h=315]


PEFDRO OPEKA

Preberite še:
12 modrih misli Petra Opeke: “Vera ni znanje, vera je življenje”

8.000 žarečih obrazov

“Nocoj vas je veliko prav v srcu tega ‘Mesta prijateljstva’, ki ste ga zgradili s svojimi rokami in ki – o tem ne dvomim – ga boste še naprej gradili, da bi lahko mnogo družin živelo v dostojanstvu! Ko vidim, kako žarijo vaši obrazi, se zahvaljujem Gospodu, ki je poslušal glas ubogih in izkazal svojo ljubezen z oprijemljivimi znamenji, kot je vznik te vasi,” je, kot navaja Vatican News, v nagovoru med drugim dejal papež.


PEDRO OPEKA

Preberite še:
Peter Opeka: “Če pomagaš ubogemu, pomagaš samemu sebi”

V “mestu prijateljstva” Akamasoi ga je pričakalo okrog 8.000 mladih, ki so s prepevanjem in pozdravi ustvarili izvrstno vzdušje. Srečanje je potekalo v veliki športni dvorani, ki se ob nedeljah in slovesnostih prelevi v priložnostno cerkev.

“Vsak kotiček teh četrti, vsaka šola ali ambulanta je spev upanja, ki postavi na laž in utiša vsako vdanost v usodo. Recimo z vso močjo: revščina ni stvar usojenosti,” je dodal sveti oče.

Dragi mladi, to delo, ki so ga izvršili vaši predniki, je pred vami, da ga nadaljujete. Moč za to boste našli v svoji veri in v živem pričevanju, ki se oblikuje v vašem življenju. Naj poženejo v vas darovi, ki vam jih je dal Bog. Prosite ga, naj vam pomaga, da boste vstopili v velikodušno služenje svojim bratom in sestram.

Papež Frančišek

Roka tistim, ki živijo v skrajni bedi

Opeka se s sodelavci bori za dostojanstvo in prihodnost 15.000 otrok in mladih, ki so v šolah, pa tudi da ne bi nikoli pozabili na tiste, ki še živijo v skrajni revščini. Na Madagaskarju kar tri četrtine prebivalstva živi z manj kot dvema dolarjema na dan. A ta veliki otok je tudi globoko krščanski in ob nestrpnem pričakovanju papeža so ulice prestolnice bogato okrasili, poroča STA.

WEB3-papa-francesco-madagascar-messa-soamandrakizay
Tiziana Fabi / AFP

Oaza upanja

“Tu je bil kraj izključenosti, trpljenja, nasilja in smrti. Po 30 letih je Božja Previdnost ustvarila oazo upanja, kjer so otroci zopet našli svoje dostojanstvo, kjer so mladi znova stopili na pot šole in so se starši lotili dela, da pripravijo prihodnost svojim otrokom.
Skrajno revščino smo na tem kraju izkoreninili z vero, z delom, šolanjem, z vzajemnim spoštovanjem in disciplino. Tukaj vsi delajo,” je bil nad obiskom svetega očeta, s katerim se sicer poznata še z univerze, navdušen tudi misijonar Opeka.

V Akamasoi smo dokazali, da revščina ni stvar usode, ampak jo je ustvarila odsotnost socialnega čuta političnih voditeljev, ki so pozabili na ljudstvo, ki jih je izvolilo, in mu obrnili hrbet.

Peter Opeka

Veliki junak malgaškega ljudstva je poudaril, da je obisk papeža “milost in blagoslov, ki nam bo podvojil pogum, da bomo nadaljevali ta boj proti revščini, ki ubija duše, in se bomo še odločneje borili proti sleherni krivici, ki je storjena otrokom, ženskam in zapuščenim ostarelim”.

Dobri prijatelji

Mesto Akamasoa, kar v slovenščini pomeni dobri prijatelji, je Opeka ob pogledu na otroke, ki živijo na smetišču prestolnice Antananarivo, začel graditi leta 1989. Z delom v kamnolomu, izdelovanjem opeke, gradnjo, tesarstvom in kmetijstvom Opeka omogoča dostojno življenje 23.000 ljudem, 14.000 otrokom pa s šolanjem svetlejšo prihodnost. (STA)
Preberite še:
Kaj je Peter Opeka ob požaru v katedrali Notre Dame sporočil Francozom

Tags:
papež FrančišekPeter Opeka
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.