Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

“Poklic lahko opravljaš s srcem, če ga imaš rad. Jaz imam to srečo”

META KOŠIR

OSEBNI ARHIV

Urška Kolenc - objavljeno 12/09/19

Ženska ženski – psihoterapevtka in doktorandka zakonske in družinske terapije Meta Košir

Meta Košir je zagovornica dobre volje in smeha. Meni, da tega ni nikoli preveč. “Ljudje se premalo smejejo, skrivajo nasmeh, se poskušajo utišati. Z močjo smeha se ne more kosati nič, le kaj človeka tako razoroži, omehča in sprosti kot smeh,” razmišlja psihoterapevtka in doktorandka zakonske in družinske terapije, ki je hvaležna za pot, po kateri stopa. “Vsako terapevtsko srečanje je nekaj novega. Ko na koncu potegnem črto, vidim, da je vse to vredno delati. To me izpopolnjuje. Poklic lahko opravljaš s srcem, če ga imaš rad. Jaz imam to srečo.”

Po duši je tudi športnica. Že od otroštva jo spremlja tek in je vse bolj prisoten v njenem vsakdanu. “Ko sem sprostila telo in misli, sem videla, da je v meni veliko moči in vztrajnosti, za kateri nisem vedela, da obstajata.”


COACHING

Preberite še:
Vzemite svoje misli v svoje roke! Kako? Psihoterapevt odgovarja

1. Kakšen je za vas idealen začetek dneva? Se kdaj zgodi?
Idealen je začetek dneva brez budilke. Ne glede na to, kdaj moram vstati, je na prvem mestu zajtrk, za katerega porabim vsako jutro pol ure. To je moj ritual, brez tega ne grem od doma. Vsako jutro popijem tudi kavo, doma ali s prijatelji v katerem izmed lokalov. Idealen začetek dneva je brez hitenja.

2. Ko se zjutraj pogledate v ogledalo, si rečete …?
Pogosto je dovolj samo nasmeh in ne glede na vse se ta nasmeh vedno vrne. Ali ni to nekaj čudovitega? Preverjeno.


MARUŠA MIŠMAŠ

Preberite še:
“Nasmeh mi pomaga pred štartom, ko sem živčna”

META KOŠIR
OSEBNI ARHIV

3. Biti urejena je za vas pomembno, ker …?
…je to eden izmed načinov, kako pokažem spoštovanje do sebe. Saj tu ne gre samo za lepa oblačila, urejen mejkap, gre za bistveno več. Gre za celotno držo, samozavest, v smislu, kdo sem in kaj sem. Vse to je zame urejenost. In biti urejena danes ni preprosto.

4. S čim, kje in kako se duhovno napolnite?
Odnosi morajo biti urejeni, jaz moram poskrbeti, da se dobro počutim, ko sem sama s seboj. To je prvi pogoj za ravnovesje. Obožujem morje, kavo, dobro hrano, vse to pripomore k temu, da se dobro počutim in da sem duhovno napolnjena. Vsekakor tu ne sme manjkati tek, to je verjetno najbolj aktivna napolnitev, vsaj trikrat na teden. Najraje tečem sama. To je čas samo zame. Vsak dan poskušam narediti nekaj v tej smeri, pa naj bo to klepetanje, branje, poslušanje glasbe. Odvisno od razpoloženja.


FORGIVE

Preberite še:
7 duhovnih napotkov, ki jih lahko prejmemo od svojih otrok

5. Kako se ob vseh obveznostih in vsesplošnem pomanjkanju časa posvetite stvarem, ki vam veliko pomenijo?
Pomembno mi je, da imam dneve organizirane, če tega ni, se pojavi v glavi čista zmešnjava. Sem tiste vrste ženska, ki skoraj vedno najde čas za stvari, ki so mi pomembne. Na koncu dneva je vse le stvar prioritet. Tu ne pozabim nase niti na ljudi okrog sebe. Vsi imamo v dnevu na razpolago 24 ur, od nas je odvisno, kako si dan zapolnimo.

6. V službi ste imeli naporen dan – nosite delo in težave domov? Kako se temu izognete?
Težko je popolnoma razmejiti, na nek način se poklic in dom tudi prepletata. Vloge, ki jih nosim, so različne, jaz pa sem ena sama. Zato popolna ločnica tu ne obstaja. Seveda pridejo težave ali teme, ki se me dotaknejo bolj, druge manj. Pogovor je zame edina rešitev.


WOMAN

Preberite še:
Kaj lahko ženska stori zase še pred začetkom jeseni?

7. Preizkušnja, za katero ste v življenju najbolj hvaležni in kaj ste se iz nje naučili?
Težko rečem, da je to najpomembnejša preizkušnja, vsekakor pa zelo pomembna. Ostala mi je v spominu. Začela sem se zavedati, kako so pomembne malenkosti, kako je vsako slovo pomembno, vsak adijo. Pogosto je to samo vljudnostna gesta. Kolikokrat se ob tem pogledamo v oči, se objamemo s pogledom? Premalokrat!

Kot bi bilo včeraj se spomnim srečanja z mojim dedkom v bolnišnici. Z družino smo bili na obisku pri njem, klepetali, o ljudeh in temah, ki jih je imel rad. Ob slovesu sem mu rekla, da ga pridem obiskat tudi naslednji dan, ko je praznoval rojstni dan. Nič ni rekel, samo pogledal me je, se nasmehnil in mi pomahal s stegnjeno dlanjo. V tisti stegnjeni dlani je bilo toliko moči, ne vem, od kod jo je dobil. Verjetno je čutil, da je zadnjič. Tako kot jaz. Naslednje dopoldne nas je zapustil. Njegovo slovo mi je dalo veliko, življenjsko šolo. Kako živeti za danes, ker jutri je mogoče prepozno. Klišejsko, a resnično. Objemi, pozdravi, nasmehi, lepo skupaj preživet čas, to je tisto, kar nam ostane. In na koncu dneva je pomembno zaspati s pozitivno mislijo.


BRONJA-ZAKELJ

Preberite še:
Dobitnica kresnika o mamini smrti in svoji bitki z rakom

8. Misel, ki vas spravi pokonci, ko ste slabe volje?
Slaba volja pride in gre, nič ni trajno. Slabe volje ne odganjam, pustim da “dozori” v vseh svojih aspektih. Misel, ki je moje gonilo in me pelje naprej, je sledeča: poraženec odneha in obstane na mestu, zmagovalec se bori in gre naprej. Jaz se moram odločiti, kdo in kaj bom. Odločim se, da bom zmagovalka. Ker le tako grem naprej in imam vedno občutek, da sem v situacijah naredila tisto, kar je bilo v moji moči. To me pomirja.

9. Kakšen je večerni ritual, ki vas umiri?
Nič posebnega. Sem ena tistih srečnic, ki zelo hitro zaspi.

10. Biti ženska je lepo, ker …?
… sem rada ženska. Živim v skladu s svojim telesom, sprejela sem dano. Ne želim biti drugačna, ne želim si biti nekdo drug. Sem Meta in takšna kot sem, sem srečna.

Ženska ženski

Je biti ženska danes težko ali lepo? Ali celo oboje? Pride trenutek, ko se znajdemo pred izzivom, ko ne vemo, kako bi se odzvale, kaj bi storile, kako bi šle naprej. Pride trenutek, ko se ne počutimo dobro v svoji koži, in vse, kar potrebujemo, je nekaj spodbudnih misli, pa ne vemo, kje bi jih poiskale.

Takrat nam še kako prav pride koristen nasvet, podobna izkušnja, ki nam da motivacijo ali pa zgolj idejo, kako lahko rešimo zagato, v kateri smo se znašle. In ni ga boljšega nasveta, kot ga lahko da ženska ženski, mama mami, podjetnica podjetnici …

10 vprašanj in odgovorov. 10 izkušenj, misli, nasvetov. Da bo biti ženska še lepše.

Še več zgodb iz rubrike Ženska ženski pa najdete tukaj.

Tags:
Ženska ženski
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.