Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 22. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Izognite se ločitvi tako, da prekinete ta vedenja …

COUPLE

Dean Drobot - Shutterstock

Luz Ivonne Ream - objavljeno 13/09/19

Zakon ni v razmerju 50 proti 50, ampak 100 proti 100. Ne gre za ločevanje na moje in tvoje, temveč da deliva to, kar je najino, kar je skupno

Statistični podatki so pogosto zaskrbljujoči. Besede “dokler naju smrt ne loči”, so zamenjale  “dokler naju ločitev ne loči”. Po statističnih podatkih neke ameriške agencije za zdravje lahko ocenimo, da se vsakih 36 sekund en par loči. To pomeni približno 2400 ločitev na dan.

A ne ostanimo pri številkah, ki ne dajejo upanja, in zavihajmo rokave, da te številke zmanjšamo. Kako? Tako, da vsak naredi svoj delež in imata oba zakonca v mislih življenjsko zaobljubo, ki sta si jo dala. Ostanimo budni, spoznajmo in delajmo proti vsemu, kar spravlja našo zakonsko zvezo v veliko nevarnost.

David Willis, priznani pisatelj na temo zakona, predstavi devet škodljivih navad, ki lahko pripeljejo do ločitve.

Skrite stvari na internetu

Na kratko. To je takrat, ko imamo svoje skrivnosti pred zakoncem o nespametnih pogovorih na internetu, še posebej z nasprotnim spolom. Ali kadar obiskujemo strani, ki niso primerne za dostojnega in dobronamernega človeka. Ni potrebno bolj podrobno razlagati, kajne? Zapomnite si, da na internetu preži veliko skušnjav, ki lahko resno škodujejo vašemu zakonu.


WOMAN,COMPUTER,HOME,WORRIED

Preberite še:
Tabu tema: pornografija. “Zasvojenost je iz mene napravila ljubezenskega invalida”

Ločevanje na moje in tvoje

Egoistično in egocentrično razmišljanje ločuje na moje in tvoje. A v zakonu ne gre za ločevanje, temveč za deljenje skupnih stvari. Ko imata zakonca popolnoma ločena bančna računa, vsak svoje prijatelje, sanje, cilje, skoraj vse ločeno, tvegata, da bosta zgradila dve ločeni življenji. V zakonu si delimo stvari, to je velikodušnost. Pri ločitvi pa ločujemo, to je egoizem. Več kot si lahko delita in imata skupnega, močnejši bo vajin zakon.


NINA MOZETIČ

Preberite še:
Ločitev: “Četudi je partnerska zveza razpadla, je starševstvo dosmrtna vez”

Zakonski odnos postaviti na čakanje, medtem ko vzgajamo otroke

Zelo veliko parov naredi to napako, da zanemari zakonski odnos, medtem ko vzgajajo in skrbijo za otroke. Lahko si predstavljate, kaj se zgodi, ko se gnezdo naenkrat izprazni, če ne že celo prej. Dva popolna tujca si delita posteljo. Tudi ko imate otroke, mora biti najpomembnejša oseba za vas vaš zakonec. Otroci imajo pri vsaki starosti pravico do povezanih staršev, ki ju združuje močna vez ljubezni.

Drugemu dati samo ostanke

David Williams imenuje nekatere pare “zakon ponudnikov TV-programov”. Te družbe ponujajo najboljše pakete, usluge in ugodne cene na začetku sklenitve pogodbe, a ko poteče uvajalno obdobje, za sklenjeno ceno dajo čim manj, kar je možno. Podobno se zgodi v nekaterih zakonih. V začetku zveze so dali vse od sebe, a s časom začenjajo dajati samo ostanke.
Preberite še:
Zaljubila sta se še kot otroka. Po 74 letih poznata skrivnost srečnega zakona

Kuhati zamero in imeti neporavnane račune

Ko naše besede ali dejanja ranijo ali naredijo škodo drugemu, moramo biti hitri pri priznanju krivde in iskanju sprave. In obratno. Kadar nas zakonec užali ali prizadene, moramo biti pripravljeni hitro odpustiti, da ne bo prostora za zagrenjenost. Stare rane ne smejo priplavati na površje v poznejših pogovorih ali nesoglasjih.

Bolj se zanašati na čustva kot na obljubo

Čustva so zelo spreminjajoča se in tudi zavajajoča. Pridejo časi, ko se kot poročeni ne počutimo nič kaj prijetno. Celo dolgočasno ali nadležno se nam lahko zdi. Takrat se spomnimo na to, da naša obljuba seže dlje od občutkov. Ne pustimo se pretentati, saj občutki marsikoga zapeljejo v varanje.


TINA JAKŠE

Preberite še:
“Najin zakon je temelj, iz katerega raste vsa družina”

Odločanje na lastno pest brez posvetovanja z zakoncem

Gre za sprevržen ego, ki nam ga ponuja svet. Pretiran ponos nas lahko prepriča, da nam ni treba nikomur polagati računov in da se nam ni treba z nikomer posvetovati. Takšna oholost je uničila že toliko zakonov! Ne pustimo se zapeljati!

Poskušati spremeniti drugega

Nihče nima moči, da bi spreminjal druge. Vsaka sprememba je osebna stvar. To, kar lahko storimo, pa je, da sprejmemo drugega v njegovi nepopolnosti. In z veliko ljubezni in potrpežljivosti poskušamo pomagati, da zraste na tistih področjih, kjer je šibek.


ROZWÓJ MAŁŻEŃSTWA

Preberite še:
Govorjenje o drugih – zaseben pogovor med zakoncema ali opravljanje?

Jemati ločitev kot možno rešitev

Trdni zakoni so besedo ločitev izbrisali iz svojega besednjaka. Tisti pari, ki so še vedno skupaj, niso zato, ker nikoli ne bi imeli razloga za ločitev, temveč zato, ker jim je skupna obljuba vedno pomenila več kot razlike in pomanjkljivosti med njima.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Katja Tušek. 
Preberite še:
“Zdelo se mi je, da vsi okrog mene šepetajo: ‘Zbolela je, ima raka? Bo umrla?'”


WOMAN

Preberite še:
Kaj lahko ženska stori zase še pred začetkom jeseni?


PIANO

Preberite še:
Hči ne bi več igrala flavte, ampak klavir

Tags:
ločitevzakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.