Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 29. aprila |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Slavni preizkušani tenisač, ki ni spraševal Boga: “Zakaj jaz?”

ARTHUR ASHE

Rob Bogaerts - Anefo

Adriana Bello - objavljeno 13/09/19

Obstajajo stvari, ki jih ni mogoče razložiti. To so predvsem slabe stvari

Če ste si ogledali katero od tekem odprtega prvenstva ZDA v tenisu, vam je zagotovo znano ime Arthur Ashe. Tako se namreč imenuje glavni stadion, ki je bil poimenovan v čast znamenitemu tenisaču.


COLOMBIA

Preberite še:
15 tisoč navijačev in 600 duhovnikov nogometašev. To je Pokal vere

Ashe, rojen leta 1943, je prvi moški afroameriški igralec, ki je osvojil odprto prvenstvo ZDA (1968), oprto prvenstvo Avstralije (1970) in odprto prvenstvo Velike Britanije v Wimbledonu (1975).

V času rasizma

Treba je poudariti, da je to storil v času, ko je po vsem svetu prevladoval rasizem in je tenis veljal za izključno “beli šport”. Kljub temu se ni bal vključiti v boj proti rasizmu ali uporabiti svojega medijskega pojavljanja za to, da je opozoril na krivice, kot na primer na južnoafriški apartheid.


MATEO KOVAČIĆ

Preberite še:
Hrvaški nogometaš Mateo Kovačić srebrno medaljo delil s sv. Antonom Padovanskim

Je to imelo posledice? Da. Leta 1969 je hotel oditi na profesionalni teniški turnir v Južni Afriki, a mu je južnoafriška vlada zavrnila izdajo vizuma. Zato se je boril za izločitev države iz Davisovega pokala (teniški pokal, v katerem nastopajo različni narodi), dokler ne bi spremenila svojih diskriminatornih praks. To se je tudi zgodilo.

Operacija srca in huda bolezen

Po operaciji srca je leta 1980 napovedal upokojitev iz profesionalnega tenisa. Tri leta zatem je moral znova na operacijo. Kljub temu je nadaljeval boj proti rasizmu (tako v zvezi z apartheidom kot položajem haitijskih priseljencev v ZDA) in čeprav je bil nekajkrat aretiran, se ni nikoli vdal.


jaka malus

Preberite še:
Z družino bratu pomagal premagati raka: “On je pravi borec, zmagovalec”

Leta 1992 je sporočil, da je okužen z virusom HIV. To, da je okužen s to smrtonosno boleznijo, je vedel že od leta 1988, ko so mu operirali možgane zaradi blage paralize, za katero se je izkazalo, da je posledica prav tega virusa.

Povedal je, da je to storil v strahu – takrat je bila ta bolezen znana kot izključno bolezen homoseksualcev –, saj ni vedel, kako se bodo ljudje na to odzvali in kako lahko javno mnenje vpliva na njegovo družino. Bil je poročen in imel je petletno hčer. Domnevno je virus dobil med transfuzijo krvi ob njegovi zadnji operaciji leta 1983, ko vzorcev krvi še niso testirali za HIV.


JANJA GARNBRET

Preberite še:
Kaj je skrivnost Janje Garnbret, da je postala nepremagljiva?

Umrl je leta 1993, a se je v svojem zadnjem letu življenja posvetil tudi osveščanju in zagotavljanju informacij o omenjeni bolezni, zbiranju sredstev za svojo ozdravitev, ustvaril pa je tudi svojo fundacijo, Inštitut Arthur Ashe za urbano zdravje.

“Zakaj te je moral Bog izbrati za tako hudo bolezen?”

O njegovem življenju obstaja zelo znana anekdota, ki se je zapisala v zgodovino, saj zelo dobro povzema njegov značaj in odnos do življenja. Potem ko je javno sporočil, da ima AIDS, je od oboževalca prejel pismo, v katerem je pisalo: “Zakaj te je moral Bog izbrati za tako hudo bolezen?”


MĘŻCZYZNA NA WÓZKU

Preberite še:
Na bolezen nismo nikoli dovolj pripravljeni

Na to vprašanje je Ashe odgovoril: “Na svetu 50.000.000 fantov začne igrati tenis, 5.000.000 se ga nauči igrati, 500.000 ga trenira profesionalno, 50.000 jih tekmuje, 5.000 doseže katerega izmed grand slamov (odprtih prvenstev), 50 jih lahko tekmuje v Wimbledonu , štirje pridejo do polfinala, le dva do finala. Ko sem dvigoval pokal, nisem nikoli vprašal Boga: ‘Zakaj jaz?'”

“Kako ga lahko vprašam o slabih stvareh, ko tega nisem storil pri dobrih stvareh? Preprosto obstajajo stvari, ki jih ni mogoče razložiti. Predvsem tiste slabe.” Odgovor, ki spominja na Jobov svetopisemski značaj.


IVAN SLISKOVIC

Preberite še:
Ko v življenje uspešnega športnika ostro zareže bolezen

Športne vrednote

Zato ne preseneča, da se največji stadion na svetu imenuje po njem. Arthur Ashe je bil poleg tega, da je bil odličen teniški igralec (osvojil je 33 posamičnih naslovov in je bil drugi na svetovni lestvici), tudi izjemen človek.

Športne vrednote je uveljavljal v svojem vsakdanjem življenju in v stiski je vedno dobil več moči: “Nočem se spominjati svojih teniških dosežkov, to ni nikakršen prispevek k družbi. To je bilo povsem sebično, to je bilo zame.”

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Tomaž Kavčič.


MAJDA JUS AŠIČ

Preberite še:
“Če nam je kdo všeč, se splača zanj potruditi”


SELFIE

Preberite še:
Nauki svetega Avguština proti čezmernemu razgaljanju (na spletu)


NIEGRZECZNE DZIECKO

Preberite še:
S tem preprostim trikom lahko povsem spremenite vedenje svojega otroka

Tags:
bolezenšport
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.