Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 25. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Zakaj štiridnevni šolski teden ni slaba ideja

CHILD, BACKPACK, SCHOOL

Sharomka | Shutterstock

Cerith Gardiner - objavljeno 16/09/19

Štiridnevni teden ni dobra ideja le v očeh lenuhov ...

Šolsko okrožje Lathrop v ameriški zvezni državi Misuri je začelo 10. leto, v katerem učenci šolo obiskujejo štiri dni v tednu. V okolišu se vse več šol odloča za podobno skrajšan urnik, ki žanje uspeh za uspehom.


ANXIETY

Preberite še:
Prvič v šolo. Kako otroku pomagati pri tem pomembnem koraku

Veliko prednosti

Poročilo, ki ga je za 41 KSHB opravila Sarah Plake, kaže na prednosti takšnega sistema za vse vpletene. Whitney Zanter, profesorica angleškega jezika na srednji šoli Lathrop, pravi, da je njeno poučevanje doslednejše, odkar uči le od torka do petka. Zdaj lahko svojim dijakom posveti ves šolski dan, ponedeljke pa namenja ocenjevanju in pripravam za prihajajoči teden. Dodatni dan lahko izkoristi tudi za zasebne inštrukcije, ki jih nekateri dijaki potrebujejo.


THE ROYAL FAMILY

Preberite še:
Prvi šolski dan za princeso Charlotte

Okrožje se že ponaša z neverjetnimi številkami. Šolski nadzornik Chris Fine razkriva, da so z bolj strnjenim šolskim tednom pridobili 35 dodatnih ur na letni ravni (preskok s 1065 na 1095), za en odstotek pa se je povečala tudi prisotnost dijakov. Odkar so vpeljali ta način šolanja, so na ta račun so prihranili osupljivih 1,2 milijona dolarjev, ki jih namenijo povišanju plač učiteljev, sredstva pa razdelijo tudi med šole.

Vremenske nevšečnosti

Krajši šolski teden pa je odličen tudi v državah z obilico snega, kot je Kansas. Čeprav otroci tega ne dojemajo kot prednosti, prosti ponedeljki nudijo več možnosti za prilagajanje, ko je treba nadomeščati izostanek zaradi slabega vremena.


DZIECKO Z TABLETEM

Preberite še:
Pomiritev otroka s telefonom preprečuje, da bi se naučil pomiriti sam

Koristi pa imajo tudi učenci in dijaki. Ne samo da uživajo v podaljšanih koncih tedna, ob petkih jim učitelji lahko naložijo več domače naloge, saj imajo na voljo še ves ponedeljek.

To potrjuje tudi Tracy Hudelmeyer, ki o urniku svoje osnovnošolke meni, da predelajo enako količino snovi kot učenci, ki se šolajo pet dni na teden. “Hčerka ima dovolj časa, da napiše domačo nalogo,” še dodaja.
Preberite še:
Po koncu šolske ure mora otroke celo “naganjati” iz svoje učilnice

Še ena prednost

Do zdaj so nov urnik vpeljali na 61 šolah v Misuriju, ki že žanjejo prve uspehe. Nekateri starši so sicer imeli pomisleke predvsem v zvezi z varstvom na proste ponedeljke, kar pa ni povzročalo težav.

Kristjani pa lahko uživajo še dodatno prednost, katere poročilo ne omenja. Podaljšani konci tedna družinam nudijo več časa ob sobotah in ponedeljkih za športne aktivnosti in hišna opravila, s tem pa lahko vsa družina bolje časti Gospodov dan.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Rok Furlan. 


BREZJE SANCTUARY

Preberite še:
Ali veste, od kod izvira slovenska beseda cerkev?
Preberite še:
Ste med tistimi, ki vedno zamujajo? Štirje predlogi, kako lahko postanete točni


COUPLE

Preberite še:
Kako spomini vplivajo na odnos in njegovo prihodnost?

Tags:
šola
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.