Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 25. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

10 lekcij, ki se jih lahko naučimo iz filma Čarovnik iz Oza

WIZARD OF OZ

Warner Home Video

Adriana Bello - objavljeno 19/09/19

Ta otroški film še vedno gledalcem ponuja pomembne nauke

Letos mineva 80 let od premiere kultnega filma Čarovnik iz Oza z Judy Garland v glavni vlogi. Čeprav so morda največja ikona filma rubinasti copati, pa ta družinski film skriva veliko naukov tako za odrasle kot tudi za otroke.


Gloucester Cathedral

Preberite še:
Gloucesterska stolnica, prizorišče filmov o Harryju Potterju

NI LEPŠEGA MESTA, KOT JE DOM

Prvi nauk se skriva v glavni niti zgodbe. Dorothy zbeži od doma s svojim psom Totojem, ker je od sosede dobila ukaz, naj ga odpelje, potem ko jo je ta ugriznil. O posledicah ni razmišljala, s seboj je vzela samo svoj kovček in odšla, dokler ji ženska, ki se je pretvarjala za vedeževalko (a imela dobro srce) ni povedala, da v svoji kristalni krogli vidi, da je njena teta bolna in jo z zlomljenim srcem kliče, naj se vrne.

Ko se je odločila za vrnitev, se je vmes še udarila v glavo ter prispela v Oz, kjer je odkrila, da je vse, kar si želi, da se vrne k družini in prijateljem. Končno je namreč razumela, da je najboljši kraj zanjo prav dom.

TEŽAVE SO SESTAVNI DEL POTI

Rumena pot (ki je skorajda upodobitev našega načina življenja) ni ravna in Dorothy se je na njej morala soočiti z več neprijetnostmi, a je poleg njih našla tudi velike zaklade. Nikoli ni obupala in na cilj je prišla močnejša in modrejša.


TV

Preberite še:
8 filmov, s katerimi si vaša družina lahko popestri to poletje

SRCE NAS DELA ČLOVEŠKE

Mož iz pločevink (Pločevinko) je želel srce, ker se je brez njega počutil prazno. Sčasoma je ugotovil, da ne gre za organ, ampak za dobra dela, odnose, ki jih gradimo, in da se le takrat, ko smo pripravljeni pomagati drugemu, resnično počutimo izpopolnjeni in srečni.

PRAVI POMEN POGUMA

Lev je predstavljen kot strahopetec, ker se boji marsičesa. A ko je bilo treba braniti prijatelje, niti za sekundo ni dvomil vase in je dokazal, da se resnična hrabrost in pogum skrivata ravno v soočanju s strahovi, ne pa v njihovi odsotnosti.
Preberite še:
6 filmov, ki prikazujejo lepoto pariške stolnice Naše Gospe

WIZARD OF OZ
Warner Home Video

S PRIJATELJI JE VSE LAŽJE

Čeprav je bila Dorothy odločena, da najde čarovnika iz Oza, in se je morala spoprijeti z več ovirami zlobne čarovnice z Zahoda, je bilo vse lažje, ker se je lahko zanesla na svoje tri nove prijatelje: Strašilo, Pločevinka in Leva. Skupaj z njihovimi vrlinami in pomanjkljivostmi, seveda!

NE ZAUPAJTE PRVEMU VTISU

Njeni trije novi prijatelji so ji dali tudi lekcijo iz znanega reka: “Ne sodite o knjigi zgolj po njenih platnicah.” Način, na katerega so prišli do tega spoznanja, ni najbolj pogost, v vseh pogledih se namreč zelo razlikujejo od nje. A vendar se je izkazalo, da so prav oni njeni najboljši prijatelji, ki so jo vedno podpirali.


UNPLANNED

Preberite še:
Nenačrtovan – nov film, ki slavi življenje in dviga veliko prahu

NE OPUSTITE SVOJIH NAČEL

Čeprav je zlobna čarovnica z Zahoda počela vse, da bi z njo manipulirala in jo izsiljevala, je Dorothy vedela, da njeni nameni niso dobri in da bi lahko prinesla več težav drugim, tudi če sama reši svoje. Ko v svojem srcu veste, da nekaj ni v redu, ostanite trdni in ne dovolite, da na vas vplivajo drugi. Dovolite, da vas vodijo vaša načela in vrednote.

NIKOLI NE NEHAJTE SANJATI

Somewhere over the rainbow je več kot le znani glasbeni napev, je tudi opomnik za trenutke, ko se počutite slabo ali pa se soočate z novim izzivom. Takrat se morate spomniti na mavrico, ki se pojavi takoj po dežju. To je pesem upanja, ki nas opominja, da obstajajo sanje, ki se uresničijo.


ZŁE NAWYKI MAŁŻEŃSKIE

Preberite še:
3 filmi, ki lahko navdihnejo vajin zakon

DOBRO ZMAGA NAD ZLIM

Ne glede na to, kako močno se nam morda zdi zlo, na koncu vedno prevlada tisto, kar je dobro, če se združimo in delujemo pozitivno, uporabljamo svoje srce, možgane in pogum.

STE BOLJ MOČNI, KOT SI MISLITE

Dorothy je vedno našla moč za to, da se je vrnila domov v rubinastih copatkih, a je morala to moč v sebi odkriti sama. Zgled dobre čarovnice z Vzhoda jo je naučil, da ni nič močnejšega od naše notranje volje. Včasih smo močnejši, kot si mislimo, saj vse zmoremo v Njem, ki nam daje moč (prim Flp 4,13). Odgovore in rešitve velikokrat iščemo pri drugih, a se ti pogosto skrivajo v nas samih.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Tomaž Kavčič. 
Preberite še:
Ste tudi vi hodili k verouku le zato, da ste lahko šli k birmi?
Preberite še:
“V hribih se lahko dobro počutiš le, če v dolini nimaš težav in slabe vesti”


ALLYSON FELIX

Preberite še:
Olimpijska zmagovalka zmagala – tokrat v prid materinstvu

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.