Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 22. julija |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Ta cerkev iz 9. stoletja je eden najlepših primerov predromanske arhitekture

Santa María del Naranco

Horrapics | Flickr CC BY 2.0

Daniel Esparza - objavljeno 20/09/19

Znamenita cerkev vključuje tudi nekaj drugih arhitekturnih značilnosti, zaradi katerih je bila stavba v svojem času precej napredna

Svetišče Santa María del Naranco je rimskokatoliška predromanska cerkev na pobočju vzpetine Naranco, tri kilometre oddaljene od mesta Oviedo v pokrajini Asturija na severu Španije. Cerkev, dolga dvajset in široka deset metrov, je vpisana na seznam Unescove svetovne dediščine.


EL SANTUARIO DE CHIMAYO

Preberite še:
11 arhitekturnih čudes Katoliške cerkve v ZDA

Asturijski kralj Ramiro I. je naročil gradnjo kraljeve palače, ki naj bi bila del večjega kompleksa, kamor je sodila tudi bližnja cerkev San Miguel de Lillo, 100 metrov oddaljena od gradbišča. Celoten kompleks je bil zgrajen leta 842, cerkev pa je bila posvečena šest let pozneje, leta 848.

Toda če je bila zgrajena kot kraljeva palača, kako so jo spremenili v cerkev?

Čeprav je bila stavba prvotno del vrste kraljevih zgradb, ki so stale na obrobju Ovieda (mesto je vidno z vzpetine), so palačo v 12. stoletju spremenili v cerkev, posvečeno Devici Mariji. Zgradba, ki se je sprva imenovala Palača sv. Marije z Naranca, je nato postala zanimiva zmes predromanskih in romanskih iberskih umetniških značilnosti. To je na primer prva stavba na Iberskem polotoku, ki ima na pročelju grški križ (simbol asturijske kraljevine).

Čeprav je nekaj njenih zelo temeljnih strukturnih značilnosti povsem romanskih, pa je jasna navpična usmeritev zgradbe na nek način predhodnica poznejšega gotskega sloga.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja AleteiePrevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič. 


HELENA NAGODE

Preberite še:
“Bolj je moj planer zapolnjen, bolj uživam”


WIZARD OF OZ

Preberite še:
10 lekcij, ki se jih lahko naučimo iz filma Čarovnik iz Oza


Petite fille en train de prier

Preberite še:
8 molitev Janeza Zlatoustega, ki zadenejo Božje srce

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.