Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 18. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

5 načinov, kako ohranjati vero v času študija

web3-male-man-college-backpack-school-smile-shutterstock.jpg

SHUTTERSTOCK

Cecilia Pigg - objavljeno 21/09/19

Ponujamo nekaj nasvetov, kako gojiti svoj odnos do Boga tudi med vznemirljivim obdobjem študentskega življenja

Kako preprosto je pozabiti na Boga, ko se spremeni vsakodnevna rutina. Med selitvijo, če zamenjamo službo, med počitnicami … vrtinec novih aktivnosti in poznanstev lahko ovira naše verske navade. Ali veste, kaj naenkrat spremeni vsakdanjik, okolje in ljudi, ki nas obkrožajo? Odhod na fakulteto. Poleg tega pa zadnje raziskave kažejo, da biti globoko veren mladostnik trenutno ni najbolj in.

Študentska leta so tisto obdobje, ko izkusimo neodvisnost ter skušamo najti sebe in svoje mesto pod soncem. Združite vse naštete dejavnike in kar naenkrat lahko ohranjanje vere med študentskih življenjem predstavlja pravo preizkušnjo.


DAŠA PEPERKO

Preberite še:
“Ko nekateri slišijo, da sem gluha, z mano začnejo govoriti v angleščini”

Spodnji nasveti so namenjeni vsem študentom, ki želijo ohraniti svoje navade ali izoblikovati nove, da bi zavarovali bogastvo svoje vere v Boga.

Družite se s sovrstniki, ki jim je vera blizu

V študentskem okolju lahko še vedno izbirate, s kom se boste družili. Izberite tiste, ki vam lahko pomagajo ohranjati vero. Če večina prijateljev ne podpira vaših verskih prepričanj in odločitev, je morda čas, da si najdete nove. Zato izkoristite študentska leta, saj je s toliko mladimi na kupu takrat lažje stkati nova prijateljstva kot pozneje. Izkoristite študentsko okolje za iskanje novih prijateljev.
Preberite še:
Ko te neverni hrust šapastih dlani prosi za molitev

Ne obiskujte zgolj nedeljske svete maše

Vključite se v župnijsko ali univerzitetno versko skupnost. Obiskujte dogodke, ki jih organizirajo. S seboj pripeljite prijatelje. Bodite prostovoljci. Pomagajte pri župnijskih ali študentskih verskih pobudah. Če niste bili povabljeni, sami naredite prvi korak in ponudite svojo pomoč.

Globoki pogovori

Študentsko obdobje je odlično, da se poglobite v svoja prepričanja in o njih razpredate med spontanimi pogovori. Ne pogovarjajte se zgolj o preprostih temah, odkrivajte pomen življenja, zakaj se nahajate prav tu, spoznajte Boga in zakaj je vera pomembna.


YOUNG WOMAN IN CHURCH

Preberite še:
Hej, duhovniki, ali želite, da se milenijci vrnemo v Cerkev?

Preučujte vero

Raziskujte Sveto pismo, obiskujte dogodke, s katerimi katoličani poglabljajo svojo vero. Brskajte po spletu in poiščite dobre vire. Berite knjige z versko tematiko (lahko si jih izposodite v bližnji knjižnici ali poslušate v obliki avdio zapisa, medtem ko telovadite ali perete perilo). Berite spletne papeške okrožnice. Spoznajte življenja svetnikov.

Berite Sveto pismo

Nekaj minut na dan si vzemite za branje Svetega pisma. Naj bo to osnova tudi za vsakodnevno molitev. Zanjo si določite čas bodisi zjutraj bodisi zvečer, odvisno od vašega urnika. Verjamemo, da se ta lahko spremeni glede na semester, toda če si boste dnevno vzeli nekaj časa za branje Svetega pisma, je bolj verjetno, da vam bo to prešlo v kri. Pojdite v najbližjo kapelo in molite.

Če boste o veri govorili, jo preučili, živeli, se prek nje spoprijateljili in se obkrožili s somišljeniki, bo Bog postal del vašega vsakdana. In ko odnos z Gospodom postane del vaše identitete in dneva, je ohranjanje vere lahko preprosto.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Rok Furlan.
Preberite še:
“Ni bil človek vdanosti v usodo, ki bi iz ozadja negodoval in se pomiloval”


MARK WALHBERG

Preberite še:
S čim vse nas preseneča igralec Mark Wahlberg


Santa María del Naranco

Preberite še:
Ta cerkev iz 9. stoletja je eden najlepših primerov predromanske arhitekture

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.