Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 25. februarja |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Ali veste, da so bili prvi teniški igralci … menihi?

NADAL

Lev Radin - Shutterstock

Mathilde de Robien - objavljeno 22/09/19

Ste se ob navdušenjih nad velikimi teniškimi turnirji kdaj vprašali, od kod ta igra izvira? Njeno predhodnico jeu de paume (igro dlani) naj bi izumili francoski menihi kot razvedrilo med urami molitve in fizičnega dela

Čeprav igre z žogo poznamo že iz antike, se zdi, da se je tenis začel v srednjem veku z izumom t. i. igre dlani – jeu de paume. Že v 11. stoletju naj bi se menihi v Franciji v prostem času igrali z oblazinjenimi žogicami po kapiteljskih dvoranah ali križnih hodnikih. Za razmejitev igrišča na dve polovici so uporabili vrv (mreže še ne).


ARTHUR ASHE

Preberite še:
Slavni preizkušani tenisač, ki ni spraševal Boga: “Zakaj jaz?”

jeu_de_paume_court_1772.jpg
Wikipedia Commons
Risba iz 18. stoletja, objavljena v Enciklopediji Diderota in Alemberta; igra dvojic pod geslom Paulmerie, Jeu de Paume, zgradba loparja.

HIKING BUDDIES

Preberite še:
Ona ne more hoditi, on pa ne vidi – toda skupaj hodita v gore

Kmalu naj bi to vznemirljivo igro začeli igrati tudi kanoniki, duhovniki in celo škofje. Pravijo, da so si takrat celo sneli habit, da jih pri igri ne bi oviral. Igra se je hitro razširila tudi zunaj samostanov in doživela izreden uspeh, najprej v Franciji, nato v Angliji. Imenovali so jo igra dlani, ker so si žogo podajali z dlanjo. Velik razmah je igra doživela v obdobju renesanse, ko so se pojavili loparji z ročajem in mrežo iz napetega ovčjega čreva. Ti so nadomestili rokavice in preproste lesene loparje.
Preberite še:
Inovator in izvrsten športnik, čeprav je invalid že od 12. leta

Predhodnik tenisa jeu de paume je temu dal tudi ime, kakršnega poznamo danes. Ko so igrali z dlanjo, je imel igralec navado nasprotniku zaklicati “Tenez!”, kar v francoščini pomeni “Izvolite!” oz. “Ná!” V stari francoščini se je to izgovarjalo približno kot “tenés”. Ko so Angleži začeli igrati to igro in uporabljati njeno terminologijo, so razumeli tenis, ki so ga zapisali “tennis”.

Vsak, ki ima rad tenis, se torej lahko zahvali menihom, ki so človeštvu nehote zapustili dediščino, ki ni zgolj duhovna.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila francoska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.


Santa María del Naranco

Preberite še:
Ta cerkev iz 9. stoletja je eden najlepših primerov predromanske arhitekture


MARK WALHBERG

Preberite še:
S čim vse nas preseneča igralec Mark Wahlberg


READING

Preberite še:
Tu je recept, kako otroke spraviti od telefonov, tablic, računalnika

Tags:
šport
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.