Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Imate doma najstnika ali najstnico? Tu je nekaj predlogov dobrih knjig zanje

READING

Shutterstock

Tina Martinec Selan - objavljeno 23/09/19

Jesenski dnevi in mrzli večeri so kot nalašč za prebiranje dobrih knjig

V nacionalnem mesecu skupnega branja vam predstavljamo nekaj knjig, primernih za mlajše najstnike in najstnice (oziroma za učence od 5. do 9. razreda). Mladi bralci jih bodo kar požirali, z lahkoto pa jih beremo tudi skupaj, na glas, ter tako sebi in otroku pričaramo prijetne jesenske večere. Mimogrede, nič hudega ne bo, če bodo občasno zraven “na ušesa vlekli” tudi mlajši bratci in sestrice.


ALESSANDRO D' AVENIA

Preberite še:
Želite bolje razumeti svoje otroke? Berite knjige tega italijanskega pisatelja!

Jeff Kiney: Zbirka Dnevnik nabritega mulca

Gre za dnevnik najstnika Grega Tepeža, ki ima starejšega in mlajšega brata. Z najboljšim prijateljem Nejcem v šoli premagujeta različne težave ter se občasno tudi spreta. Skozi prvoosebno pripoved tako spoznavamo svet fanta, ki hodi v šolo in k maši, njegov svet pa se občasno zdi precej drugačen od drugih, saj ima Grega občutek, da se kdaj vse zaroti proti njemu (kar je včasih tudi res).

Splet okoliščin, ki se dogajajo Gregu, je neverjeten in zato tudi humoren. Knjige so napisane kot mešanica teksta in stripovskih vložkov, zato se hitro in tekoče berejo, otroci pa jih imajo zelo radi.

Michelle Paver: Zbirka Brat volk

Vse zgodbe iz zbirke Brat Volk se dogajajo pred 6000. leti, ko je bil svet popolnoma drugačen, kot si ga sploh lahko zamišljamo. Vseh šest knjig je napisanih kot napete pustolovske zgodbe s primesmi znanstvene fantastike, primerne za starejše otroke oziroma najstnike. Spremljamo glavnega junaka Toraka (v prvem delu zbirke je star 12 let, v zadnji knjigi pa 15 let), njegovega udomačenega Volka ter prijateljico Renn. To je bil svet bojev med različnimi plemeni in ljudstvi, svet različnih poganskih verstev, svet boja za preživetje v divji naravi. Torak pa se mora boriti tudi proti padlim stranem človeške narave ali “požiralcem duš”.


Alenka Javornik, Polona Pečovnik Kopač

Preberite še:
“Pametne naprave moramo starši umakniti, nastaviti pa knjige”

READING
Shutterstock | Evgeny Atamanenko

Serge Bloch in Frédéric Boyer: Ilustrirano Sveto pismo

To je Sveto pismo, kakršnega še niste brali, pa ste si ga vedno želeli. Izjemno estetska knjiga je napolnjena z modernimi, a zgovornimi ilustracijami ter sodobnim, na trenutke celo poetičnim jezikom. Starozavezne zgodbe, ki jih poznamo in so del naše evropske kulture, z branjem tega Svetega pisma začnemo razumeti na način, ki nam jih približa, zaplete v njih pa prepoznamo kot aktualne tudi za današnji čas. V knjigi namreč ne manjka zanimivih vzporednic oziroma misli, ki nam aktualizirajo situacije iz našega življenja na doslej nepoznan način.

Enid Blyton: Nagajivka Nika

Pisateljico Enid Blyton vsi poznamo kot avtorico nekdaj najpopularnejše zbirke detektivskih knjig za otroke 5 prijateljev. Knjige o nagajivki Niki pripovedujejo o 11-letni Niki, ki so jo dolga leta poučevali doma, potem pa so starši ugotovili, da bo za navihano in tudi malce razvajeno deklico bolje, če jo vpišejo v šolo. Tam Nika spozna svojo prvo prijateljico, se iz osamljene deklice spremeni v tako, ki ima veliko prijateljev, ter ugotovi, da se stvari dosežejo tudi na drugačen način, ne le z izsiljevanjem in sitnarjenjem. Čeprav Nika sprva ni želela hoditi v šolo, pa sčasoma ugotovi, da je v šoli prav super.


LITTLE GIRL LIBRARY

Preberite še:
Kako ravnamo s knjigami iz knjižnice

R. J. Pallacio: Čudo

V knjigi, po kateri so posneli tudi uspešen film z Owenom Wilsonom in Julio Roberts v glavnih vlogah, se izmenjujejo prvoosebne pripovedi petih različnih oseb. To so August, fant, ki se je rodil z redko deformacijo obraza, njegova sestra in njen fant, Augustov prijatelj Jack in Augustova prijateljica Summer. Različni pripovedovalci nam z različnih zornih kotov predstavijo življenje Augusta, ki mora živeti s težko preizkušnjo in številnimi bolečimi izkušnjami – nesprejemanje in norčevanje vrstnikov, številne operacije in bivanja v bolnišnici … A s pomočjo ljubeče družine ter dveh zelo dobrih prijateljev se za Augusta sčasoma stvari obrnejo na bolje.

Knjiga Čudo ima dve nadaljevanji, in sicer Julianova zgodba (govori o fantu, ki je bil sprva Augustov največji nasprotnik, sčasoma pa navežeta stik in postaneta prijatelja) in Charlottina zgodba (vidik Augustove sošolke in kako je ona spremljala dogajanje v razredu).


READING

Preberite še:
9 korakov do dobrega branja z najmlajšimi

Jo Nesbo: Zbirka Doktor Proktor

Pisatelj Jo Nesbo je znan kot pisec napetih psiholoških trilerjev za odrasle, po nekaterih so posneli tudi filme. Je pa tudi odličen pisatelj za otroke, ki radi berejo njegove knjige o norem izumitelju Doktorju Proktorju ter njegovih prijateljih Lizi in Bulletu. Jo Nesbo ima velik dar fantazijskega opisovanja ter oblikovanja zanimivega zapleta in razpleta zgodbe. V knjige se otroci zelo lahko vživijo in imajo občutek, da so del dogajanja, ki je prijetno, razgibano in s pozitivnim koncem.


HELENA NAGODE

Preberite še:
“Bolj je moj planer zapolnjen, bolj uživam”


WIZARD OF OZ

Preberite še:
10 lekcij, ki se jih lahko naučimo iz filma Čarovnik iz Oza


Petite fille en train de prier

Preberite še:
8 molitev Janeza Zlatoustega, ki zadenejo Božje srce

Tags:
knjigeotrocišola
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.