Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 19. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Štirje koraki do bolj samozavestnih otrok

FAMILY

Photo by Allen Taylor on Unsplash

Tina Martinec Selan - objavljeno 25/09/19

Samozavest pomeni zaupanje vase. Če želimo vzgojiti samozavestnega sina ali hčer, pravzaprav želimo, da zaupa vase in v lastne sposobnosti

Si želite, da bi bil vaš otrok (ali vaši otroci, če jih imate več) samozavesten? Da bi bil trden, pokončen in da ga ne bi obvladoval strah? Tukaj je nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali, da boste v svoji družini ustvarjali vzdušje, ki bo otroke spodbujalo k samozavesti.
Preberite še:
8 nasvetov, kako si zgraditi zdravo samozavest

Izžarevajte in učite verodostojnost

Kaj pomeni verodostojnost? Pomeni, da se to, kar govorim, kar učim, ujema s tem, kar sem oziroma kar delam. Pomeni, da se to, kako me drugi dojemajo, popolnoma ujema s tem, kako se predstavljam sam; temu rečemo tudi integriteta. Ko učimo otroka integritete, mu želimo privzgojiti, da se bodo njegova dejanja ujemala z njegovimi besedami.

Temu je namenjena disciplina, kajti če je otrok sposoben izpolniti to, kar od njega pričakujemo ali kar je rekel, da bo naredil, v resnici (poleg tega seveda, da disciplina tudi staršem olajša življenje) v njem zbudi zaupanje vase in v njegove sposobnosti.

Otroka naj učijo posledice (njegovih dejanj)

Nikar ne mislimo, da moramo otroka na vsak način obvarovati vsakršne negativne izkušnje. Pravzaprav šele določena mera frustracije oziroma odsotnosti ugodja povzroči, da se otrok zave tega, da imajo dejanja tudi posledice – ki jih lahko občuti kot neprijetne, negativne.


SELFESTEEM

Preberite še:
10 navad, ki pomagajo okrepiti samozavest otrok

Primer: z otrokom imate že nekaj časa težave z disciplino. Ne uboga na besedo, zavlačuje s svojimi obveznostmi, težko ga je pripraviti do domačih nalog itd. Recite mu: “Če boš ta teden po kosilu naredil domačo nalogo, kot sva dogovorjena, greš v soboto lahko na sošolčev rojstni dan. Če se bova morala zaradi domače naloge kregati ali je ne boš želel narediti, potem ne boš šel na zabavo.”

Otrok je razumel pogoje in dogovor. Recimo, da se je kljub temu ves teden obnašal tako kot prej, torej so bile domače naloge problem, ni jih želel narediti. Držite se tega, kar ste rekli, torej da ne gre na sošolčevo rojstnodnevno zabavo.

Verjetno se vam bo otrok zasmilil, ko bo stokal, da bodo vsi sošolci v soboto na zabavi, on pa ne more iti. Nič zato. Zagotovo se bo iz posledice nekaj naučil, ker pa se bo naslednjič držal dogovora, bo to prispevalo tudi k večjemu zaupanju vase in k večji samozavesti.


MELITA KORDEŠ DEMŠAR

Preberite še:
“Praktične izkušnje dela dajo otroku zdravo samozavest”

Bodite zgled samozavesti tudi sami

Najbolj vzgajajo zgledi in nič ni močnejše, kot če otrok odrašča ob samozavestnem očetu in mami. To ne pomeni, da se nikdar ne zmotite ali padete. Pomeni pa, da vas preveva zaupanje vase in v lastne zmožnosti. Naj bodo vaše besede, pa tudi vaše misli, samozavestne misli. Pomislite takole: način, kako govorite sami s seboj (mislite o sebi) mora biti tak, da tudi drugemu človeku ne bi zamerili, če bi vas nagovoril z istimi besedami. Zgovorno, kajne?

Vsemu smo kos!

V vašem domu ustvarite vzdušje, ki govori: “Vsemu sem (smo) kos. Zmoremo!” Če bo v vaši družini vladalo vzdušje, ki ga preveva zdravo zaupanje v vse člane in v to, da bo vse v redu in da boste zmogli, potem ne bo moglo biti drugače, kot da se bodo tega “nalezli” tudi otroci.

Kje pa imate zagotovilo, da boste res vsemu kos, se sprašujete? No, pravzaprav ste do sedaj že bili kos vsemu, kar se je zgodilo, kajne? Sicer ne bi brali teh vrstic. Tudi vaš otrok je do sedaj že zmogel vse, s čimer se je moral soočiti. Torej: pogumno, samozavestno in z zaupanjem naprej. Vsemu boste kos.


KOBIETA W WATYKANIE

Preberite še:
Nekaj let je živela v Vatikanu in njeni otroci so se s papežem igrali skrivalnice


PONIKVA

Preberite še:
Že poznate Slomškovo romarsko pot?
Preberite še:
“Nikdar se nikogar ne bojte!”

Tags:
otrocivzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.