Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 25. junija |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

Kako prepričati moža za zakonsko terapijo?

UPSET COUPLE

Shutterstock

Karolina Plichta - objavljeno 28/09/19

Vprašanje v naslovu se pogosto pojavlja pri ženskah, ki v zakonski terapiji vidijo rešitev svoje zveze

Pobližje si poglejmo, ali je to vprašanje sploh postavljeno pravilno in kakšni so možni odgovori nanj.

Če vaš mož iz nekega razloga ne želi sodelovati v zakonski terapiji, ne vzemite tega kot odpor in pomanjkanje volje do spremembe, ampak zgolj kot informacijo. Informacijo o tem, da se boji, da se boste med terapijo odločili za ločitev. Informacijo o pomanjkanju volje za spremembe, vendar v pozitivnem smislu (“ničesar ne želim spreminjati, ker mi je dobro”). Morda pa ste do tega trenutka vi odločali o vsem, kar delata, in je odrekanje sodelovanja v terapiji moževa oblika postavljanja meje?


KŁÓTNIE O NIC

Preberite še:
Prepir, nato pa kuhanje mule in tišina. 10 nasvetov za izhod iz take situacije

Razširite pogled

Prvič, poglejte na zavrnitev terapije nekoliko širše. Poskusite to zavrnitev pozitivno preoblikovati in poglejte, kaj lahko iz tega sledi. Če je “zavrnitev” pokazatelj strahu pred izgubo vajinega zakona, vaš mož to “zavrnitev” zelo potrebuje.

Drugič, če si vaš mož ne želi nobene spremembe ali nanjo še ni pripravljen, vi pa jo potrebujete, vam nič ne brani, da se vključite v individualno psihoterapijo, saj lahko z delom na sami sebi spremenite tudi svoj odnos.


MARRIED,COUPLE,FIGHT

Preberite še:
Kako se v odnosu prepirati?

Tretjič, če ste vi tisti, ki odločate o vsem, se morda splača vprašati moža, kako on vidi izboljšanje vajinega odnosa. Kaj morata storiti? Morda se bo njegova zamisel izkazala za ravno tako učinkovito kot vaša.

Ker zdaj veste, da si je vprašanje, kako prepričati moža za zakonsko terapijo, mogoče razlagati zelo različno, vam bom predstavila nekaj svojih zamisli o tem, na kakšen način se je mogoče z možem pogovarjati o zakonski terapiji, ne pa ga nujno dokončno prepričati.


ARGUING

Preberite še:
Znanost pravi: Prepiri s sozakoncem lahko vodijo v bolezni

Poudarite, da bo mož, zahvaljujoč zakonski terapiji, lahko izboljšal kakovost svojega življenja

Pogosto se zgodi, da pogovori o terapiji med zakoncema pripeljejo do izražanja ženinega nezadovoljstva. Mož se čuti prisiljenega sodelovati v terapiji, poleg tega pa je pogosto postavljen v vlogo krivca za težko situacijo. Če bi od svojega moža dobila obvestilo v smislu “žena, morava na terapijo, ker v najinem zakonu nekaj ne deluje in to je v večji meri tvoja zasluga”, bi bila najbrž nejevoljna. Splača se opozoriti moža na to, da bo terapija obema koristila.

Podajte primere moških, ki so sodelovali v psihoterapiji ali zakonski terapiji

Moški čutijo odpor do izpovedovanja psihoterapevtkam. Skrbi jih, da se bo ženska postavila na ženino stran. Morda bi bilo dobro, če bi se vaš mož lahko pogovoril s kakšnim prijateljem, ki je bil na terapiji, in izvedel, da zakonska terapija ni videti tako. To ni obmetavanje z argumenti. Zakonski terapevt je nepristranski, kar v praksi pomeni, da je 100-odstotno na moževi in 100-odstotno na ženini strani.


COUPLE FIGHTING

Preberite še:
Ste se ravnokar prepirali? Tu je molitev, ki vas bo pomirila

Poiščite brezplačno pomoč in možu predlagajte le en posvet

V moji ambulanti se to obnese. Vsake toliko časa izvajam akcije brezplačnega svetovanja za pare (tudi prek interneta). Lažje je povabiti moža na en in ob tem še brezplačen posvet, kot pa na celoten (pogosto precej drag) terapevtski postopek. Pogosto se dogaja, da mož že pri prvem srečanju od psihoterapevta prejme toliko (pozornost, nepristranskost, načrt izpolnitve njegovih načrtov), da se odloči za nadaljnja srečanja. Razlika je ta, da je to njegova odločitev.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Bojana Petkovič. 


DRUŽINA MIKLIČ

Preberite še:
“Vzgoja otrok je tudi ljubezen med nama. Otrok išče ljubezen med staršema”


HEALING CRYSTALS

Preberite še:
Ali smemo katoličani uporabljati kristale kot pomoč pri zdravljenju?


WEB 3 FILM ALOJZIJ GROZDE

Preberite še:
Film o blaženem Lojzetu Grozdetu, ki že prejema nagrade po svetu, prihaja v Ljubljano

Tags:
zakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.