Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Vodilo te poljske redovnice lahko korenito spremeni vaše življenje

BŁOGOSŁAWIONA BERNARDYNA JABŁOŃSKA

Wikipedia | Domena publiczna

Philip Kosloski - objavljeno 28/09/19

Iz življenja blažene Bernardine Marie Jabłońske, v katerem je predvsem služila trpečim, se lahko marsičesa naučimo

Sveti Albert Chmielowski, ki je živel na prelomu iz 19. v 20. stoletje, je svoje življenje posvetil revnim v Krakovu na Poljskem. Pri njegovem delu mu je pomagala blažena Bernardina Maria Jabłońska, ki je postala prva prednica Frančiškovih tretjerednic, služabnic revnih, bolj znanih pod imenom albertinke.


Frei Giuseppe Ungaro

Preberite še:
100-letni frančiškan, ki je osebno poznal 6 svetnikov

Oba, sveti Albert in blažena Bernardina, sta služila revnim, tako da sta z njimi živela in poskrbela za vse njihove potrebe. Sveti Janez Pavel II. je leta 1997 Bernardino razglasil za blaženo. V pridigi je pohvalil njene številne kreposti in razkril nekaj njenih misli, ki so jo vodile pri vsakodnevnem delu.

Njeno življenjsko vodilo je bilo: “Dajati, večno dajati.” S pogledom, ki je bil uprt v Jezusa, mu je zvesto sledila in posnemala njegovo ljubezen. Želela je ustreči vsaki želji svojega bližnjega, posušiti vsako solzo in potolažiti vsako trpečo dušo, pa čeprav le z besedo.

Vedno je želela biti dobra do vsakogar, še najbolj pa do tistih, ki jih je življenje najbolj preizkušalo. Imela je navado reči: “Trpljenje mojega bližnjega je moje trpljenje.” Skupaj s svetim Albertom je ustanavljala hospice za bolne in brezdomce.


St. Stephen of Hungary

Preberite še:
Globoko sporočilo svetnika svojemu sinu

“Bolečina mojega bližnjega je moja bolečina”

To poistovetenje s trpljenjem drugih prihaja naravnost iz evangelija. Če bi bili zvesti v vsakdanjem življenju, bi nam to lahko zares korenito spremenilo življenje. Trpljenje drugih dobi povsem novo perspektivo – trpljenje postane del tebe, namesto da bi bilo tujek.

Bernardina in Albert sta najboljši primer tega, kako služiti bližnjim v trpljenju: tako, da smo jim blizu in nase vzamemo njihovo trpljenje. To je evangeljski način življenja, ki je radikalen, a nam prinaša trajen mir.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Vintar. 


DRUŽINA MIKLIČ

Preberite še:
“Vzgoja otrok je tudi ljubezen med nama. Otrok išče ljubezen med staršema”


HEALING CRYSTALS

Preberite še:
Ali smemo katoličani uporabljati kristale kot pomoč pri zdravljenju?


FAMILY

Preberite še:
Štirje koraki do bolj samozavestnih otrok

Tags:
svetniki
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.