Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kaj bi povedali svojim otrokom, če bi vedeli, da boste kmalu umrli? Povejte jim to že danes

PARENTING

Cathopic-Ale

Dolors Massot - objavljeno 30/09/19

Zadnje sporočilo, ki bi ga radi povedali bližnjim na koncu svoje življenjske poti, vam bo bolj v pomoč, če ga poveste že danes

V kolektivnem mišljenju se je nekako zasidrala misel, da imamo v ekstremnih situacijah na voljo trenutek, ko lahko nekaj povemo. Na smrtni postelji umirajoči pogosto izražajo svoje zadnje želje. Gre za stavke, ki izražajo tisto, kar človek nosi v najglobljem kotičku srca. Umetnostna zgodovina in Hollywood sta se nam pomagala vživeti v zadnje trenutke življenja s pomočjo filmskih likov, ki so zapustili ta svet.




Preberite še:
Očarljiv nasmešek novorojenčice, namenjen novopečenemu očku

Sporočila ljubezni

Nekatere žrtve napadov 11. septembra 2001 v ZDA so imele čas, da pokličejo svoje sorodnike. Zavedali so se razmer in vedeli so, da je smrt zelo blizu. V tistih sekundah in minutah so želeli svojim otrokom predati besede z globokim sporočilom. Vsa sporočila so bila podobna – to so bila sporočila ljubezni.

Ste že kdaj razmišljali, kaj bi rekli svojim otrokom? Zagotovo bi jih objeli, poljubili in vsakemu posredovali tisto sporočilo, s pomočjo katerega bi se lahko bolje soočil z življenjem.




Preberite še:
11. september 2001: zakaj je newyorški gasilec postal duhovnik

Ne čakajte več

Ne čakajmo do zadnjega trenutka, da otrokom posredujemo ta pomembna sporočila. Povejte jim jih ponoči, preden se odpravijo spat, ali zjutraj, preden odidejo v šolo. Ne glede na kraj in trenutek je bistveno, da ne dovolite, da mine ta čas, vi pa jim tega niste povedali zato, ker vas je bilo sram, da bi izpadli pretirano ali dramatično.

Njihovo vzgojo in samozavest lahko izboljšate tako, da jim od zdaj naprej govorite besede, polne sporočil. “Od nekdaj sem te imel rad bolj kot karkoli ali kogarkoli na svetu. Vsak dan mojega življenja si osmislil. Bil si in zame si še vedno najpomembnejši. Moja največja sreča je videti otroke, ki so povezani. Zahvaljujem se Bogu, da te imam. Karkoli se zgodi, nikoli te ne bom nehal imeti rad.”


SAINT THERESE AS A CHILD

Preberite še:
Zadnje besede 11 svetnikov, preden so umrli

To bo spremenilo vaš vsakdan

Razmišljanje o tem, kakšne bi bile naše zadnje besede, nam pomaga, da razmislimo o lastnem življenju, poleg tega pa bo to vodilo za vzgojo otrok s pogledom, usmerjenim prek vsakdanjih bitk. Bitke bodo vseeno obstajale, a vedeli bomo, kako jim pripisati globlji pomen.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Tomaž Kavčič. 


DRUŽINA MIKLIČ

Preberite še:
“Vzgoja otrok je tudi ljubezen med nama. Otrok išče ljubezen med staršema”


REBEKA LOVREC KVARTIČ

Preberite še:
“Dragoceno je, da si ženske znamo stati ob strani, si nuditi oporo in čvekati v nedogled”


MILANO

Preberite še:
7 zanimivosti o milanski stolnici

Tags:
družinaotroci
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.