Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 19. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako skrbeti za dobro telesno pripravljenost tudi takrat, ko smo zelo zaposleni

WOMAN,EXERCISE,BED

Shutterstock

Calah Alexander - objavljeno 30/09/19

Naši urniki so polni različnih dejavnosti. Kako ob vsem tem poskrbeti še za redno telesno vadbo?

Vsi vemo, da dobra telesna pripravljenost pomembno vpliva na srečno in zdravo življenje, a ko je naš urnik zapolnjen z delom, domačimi nalogami in popoldanskimi športnimi dejavnostmi otrok, je težko najti čas še za to.
Preberite še:
Slovenci se znamo odlično poenotiti. Le premalokrat to storimo!

Toda pomembno je, da ne pozabite na svojo telesno dejavnost. S povečanim srčnim utripom med vadbo boste imeli več energije in stvari bodo lažje stekle tudi takrat, ko je najbolj naporno. Predstavljam vam tri načine, kako lahko telesno vadbo vključite v svoj dnevni urnik.

Z vadbo opravite že zjutraj

Priznam, da kar zadeva telovadbo, nisem jutranji tip. Zjutraj težko vstanem in se spravim v gibanje. Dvakrat na teden imam večerni tečaj, zato so mi jutranje ure spanca preveč dragocene, da bi se jim odrekla. A vseeno lahko iz izkušnje povem, da je bilo obdobje, ko sem telovadila, še preden so otroci zjutraj vstali, najbolj učinkovito in organizirano v našem družinskem življenju.
Preberite še:
10 športnikov, ki jim ni težko spregovoriti o svoji veri

Če greste spat do devetih zvečer, lahko ob petih zjutraj vstanete in greste teč ali na kolo ali pa na zmenek z utežmi v garažo, in tako odlično začnete dan – to vam bo dalo dovolj energije tudi za najbolj naporne dneve.

Čas za vadbo si zapišite na koledar

Če zgodnja jutra niso za vas (ali pa tudi če so), je ena možnost, da telovadba ne pristane na stranskem tiru, ta, da jo vključite v urnik. Dajte ji enako pomembno mesto kot drugim obveznostim, in sicer tako, da si rezervirate čas zanjo in se nato urnika tudi držite. In kar je najpomembnejše – niti za sekundo ne imejte slabe vesti, ker si vzamete čas za telesno vadbo.

Niste sebični, če svojemu telesu in možganom omogočite gibanje, ki ga potrebujejo za optimalno delovanje. Poleg tega pa se ne morete razdajati za delo in družino, če ne poskrbite zase. Pri telovadbi je podobno kot pri hrani: potrebujete dobro gorivo – tako v kuhinji kot v telovadnici –, da boste dobro vozili skozi življenje.


PRIMOZ ROGLIC

Preberite še:
Padci ga niso ustavili, Primož Roglič je osupnil ves svet

Če vse spodleti, se znajdite

Vem, da pridejo dnevi, ko si preprosto ne morete vzeti tega časa – ne glede na to, kako zgodaj vstanete ali kako dobro načrtujete. Včasih se življenje preprosto zgodi. Na take dneve poskusite najti načine, kako v dan vnesti malce dodatnega gibanja. Zagotovo ste že slišali o parkiranju avta daleč stran ali pa o uporabi stopnic, ampak to sta dva najosnovnejša načina za več gibanja. Bodite bolj ustvarjalni! Namesto da parkirate pred hišo, avto raje parkirajte na drugi strani ulice.

Ko boste nosili težke vrečke z živili, vam bo to pognalo kri po žilah, aktivirali pa boste tudi trebušne in hrbtne mišice, kar vam bo po celodnevnem sedenju dobro delo. Lahko delate počepe med umivanjem zob, v pisarni delate sede na tleh namesto na stolu … kakršenkoli način, ki bo aktiviral vaše mišice in vam malce dvignil srčni utrip, vam bo pomagal prebuditi telo in možgane.


BIEGANIE

Preberite še:
Fizična aktivnost je odličen protistrup za depresijo

Iščite načine, kako bi se več gibali, in ne kako bi se gibanju lahko izognili. Ugotovili boste, da lahko malce potelovadite tudi v najbolj nenavadnih okoljih. Ne zmenite se za to, če mimoidoči zijajo v vas. Bodite odgovorni in svojemu telesu omogočite dovolj gibanja.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Vintar. 
Preberite še:
“Ključe od vrat razveze sva vrgla stran. Iz vsakega konflikta izhajava močnejša”


MONSTRANCE

Preberite še:
10 presenetljivih stvari, ki se zgodijo ob redni adoraciji


EXHAUSTED

Preberite še:
Nori september: ali znamo pritisniti gumb “pavza”?

Tags:
športzdravje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.