Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 23. julija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Kako je sveti Frančišek spreobrnil volka

FRANCIS

Shutterstock-Anaklea

Tereza Mohar - objavljeno 04/10/19

Ali veste, zakaj je svetovni dan živali ravno na današnji dan, ko praznujemo god sv. Frančiška Asiškega?

Frančišek Asiški se je rodil konec 12. stoletja v mestu Assisi. Zelo si je želel, da bi postal vitez. Viteško čast in slavo si je hotel pridobiti z junaštvi v vojnah, ki jih takrat ni manjkalo.


CLARE OF ASSISI

Preberite še:
Imela je veliko snubcev, a je raje izbrala samostan

Imel je zelo bogatega očeta, ki pa se je bal za svoje premoženje – Frančišek je namreč rad pomagal ubogim in tako razdajal družinsko premoženje. Oče je bil nanj zelo jezen, zato se je Frančišek odpovedal prav vsemu, kar je dobil od njega, celo obleki, ob tem pa rekel: “Zdaj ne bom več tebe klical za očeta, ampak bom po pravici molil: Oče naš, ki si v nebesih.”

Znamenite besede

Ko je Frančišek nekega dne molil v napol razpadli cerkvici Sv. Damijana, je slišal besede: “Frančišek, ali ne vidiš, da se moja hiša podira? Pojdi in jo popravi!” Frančišek je te besede sprva vzel dobesedno in je začel popravljati cerkev, prav tako je obnovil tudi cerkev Sv. Marije Angelske, imenovano Porcijunkula. Tam je večkrat molil in spoznal, da ga Bog pošilja popravljat živo Božjo hišo, Cerkev iz ljudi, ki je v tistem času razpadala.
Preberite še:
Dan, ko “goduje” hiša. Ali veste, kje je eden najsvetejših krajev na zemlji?

Hotel je živeti uboštvo, zato je nosil preprosta oblačila, kakršna so takrat nosili najbolj siromašni ljudje v njegovem kraju. Govoril je preprosto, a prepričljivo. Njegove iskrene in prisrčne besede so šle ljudem do srca.

Sončna pesem

Njegovo življenje je težko opisati v nekaj vrsticah. Gotovo pa ne smemo pozabiti na to, da je v času svojega življenja prejel Kristusove rane (stigme) in sodoživljal Kristusovo trpljenje. Vse trpljenje je prenašal junaško, združen z Bogom. Ko je slutil, da se bliža konec njegovega življenja, je napisal svojo Sončno pesem (imenovano tudi Hvalnica stvarstva), ki pomeni vsebino in odmev njegovega življenja.

Umrl je pri Porcijunkuli, kjer se je za časa življenja naselil s svojimi brati in se ves posvetil Bogu. Papež Gregor IX. ga je že dve leti po smrti razglasil za svetnika.


DOMINIK SAVIO

Preberite še:
Tako mlad pa že svetnik!

Svetovni dan živali …

Na današnji dan obeležujemo tudi svetovni dan živali. To ni naključje, saj je sv. Frančišek znan po tem, da je izkazoval ljubezen vsemu stvarstvu. Na spletni strani World Animal Day piše, da se je svetovni dan živali začel leta 1931 na shodu ekologov v Firencah, z namenom opozoriti na zaskrbljujoči položaj ogroženih živalskih vrst. Sčasoma je svetovni dan živali zaobjel vse živalske vrste, njegovo obeleževanje pa se je razširilo po vsem svetu.

… in Frančiškova skrb za živali

Sestre luna, zvezde, voda, zemlja in bratje sonce, veter, zrak … tako je Frančišek v Sončni pesmi imenoval darove Stvarnika. Še bolj pomembna kot to pa je bila za Frančiška ljubezen do ljudi, ne nazadnje pa tudi skrb za živali. “To so moji bratje in sestre,” je govoril in se z največjim veseljem pogovarjal z vsemi živimi bitji. Videli so ga na obali morja, kako se pogovarja z ribami, ali na vrhu hriba, kako kramlja s pticami.


St. Stephen of Hungary

Preberite še:
Globoko sporočilo svetnika svojemu sinu

Na njegov godovni dan njegovi nasledniki, manjši bratje, blagoslavljajo živali in rastline in s tem sporočajo, da smo vsi dragoceni v Božjih očeh, saj je skrb za živali in okolico nekaj, k čemur je poklican vsak kristjan.

Frančišek in gubijski volk

Zelo znana je legenda, kako je sveti Frančišek spreobrnil volka, ki je ogrožal mesto Gubbio, ki leži v delu italijanske pokrajine Perugia v Umbriji. Zver, ki je imela na vesti ljudi in živino, je Frančišek izsledil v naravi, jo pokrižal in rekel: “Pridi k meni, brat volk! Ukazujem ti v Kristusovem imenu, da nikoli več ne zagrešiš hudobije ne meni ne komurkoli drugemu.” Volk se je zaobljubil, da se bo spreobrnil, saj je to potrdil s taco, ki jo je potisnil v ponujeno roko svetniku.


TINA KADUNC-TIANA

Preberite še:
Preizkušnja, ki je spodrezala energično Tino: “Ne mine dan, ko se ne bi zahvalila za življenje”


PREGNANCY

Preberite še:
10 duhovnih naukov, ki se jih mož lahko nauči v prvem trimesečju ženine nosečnosti


KŁÓTNIA MAŁŻEŃSKA

Preberite še:
Kako reševati nesporazume v zakonu? Zabojček z osmimi preverjenimi pripomočki

Tags:
živali
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.