Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Namesto da kličete inštruktorja. Koristne spletne aplikacije za vašega šolarja

CHILD TABLET

Oleksandr Zamuruiev I Shutterstock

Lucija Čakš - objavljeno 07/10/19

Koristne spletne aplikacije, ki šolarjem prek zabave pomagajo do znanja

Šolsko leto se je šele dobro začelo, a nekateri otroci so že izgubili vso začetno zagnanost. Morda se pojavijo prve težave, prva snov, ki je ne razumejo, prva preobilica domače naloge … Kaj pa če bi jim učenje predstavili v obliki spletnih iger?
Preberite še:
Posebno spričevalo, ki je na spletu postalo prava uspešnica

Ob tem ste zmajali z glavo, saj vendar veste, kako škodljivi so zasloni za otroke in kako hitro zasvojijo. A po drugi strani se bodo prej ali slej morali naučiti uporabljati tipkovnico, pridobiti občutek za miško in drsni zaslon ter podobne veščine. Če ob tem lahko še malo vadijo svoje možgane in utrjujejo učno snov, toliko bolje!

Predstavljamo nekaj možnosti. Nekatere strani so brezplačne, za druge pa boste morali odšteti nekaj evrov, bodisi mesečno ali letno.

Dežela Lilibi

Na spletni strani Lilibi so naloge precej enostavne, usklajene z učnim načrtom prve triade, razdeljene v štiri sklope: Šolska ulica, v kateri so naloge za 1. in 2. razred, Mestni trg, kjer so naloge za tretješolce, in Park, z nalogami, ki bi jih zmogli že predšolski otroci. Četrti sklop je posvečen utrjevanju angleščine. Z reševanjem ne zbiramo točk, torej ni spodbud, da bi na spletu preživeli veliko časa. Odlične so za otroke, ki se z računalnikom šele spoznavajo.

Posebej dragocen je razdelek Varnost na spletu (v Šolski ulici) s slovenskimi videi, ki otroke osveščajo o varni rabi spleta. Če kupimo učbenik Lili in Bine, s kodo v njih lahko na spletu dostopamo do njih v elektronski obliki. Koristno, če želimo slediti snovi, kadar otrok zboli.


Surprised Young Man with

Preberite še:
Spletna pornografija vse večji problem že pri otrocih

UčimSe

Podoben portal imajo tudi učbeniki Mladinske knjige, le da je tam prosto dostopnih le nekaj nalog za vsak razred, od 1. do 9. razreda, širši dostop pa dobimo s kodo, ki jo prejmemo ob nakupu učbenika ali jo kupimo posebej.

Stran je obarvana nekoliko gusarsko – ob registraciji si mora otrok, recimo, izbrati kapitanski vzdevek in z reševanjem nalog zbira cekine. Pri reševanju nalog otroka spremljajo gusarski liki, kar popestri izkušnjo, zbiranje cekinov pa jih motivira, da stran redno obiskujejo in pri nalogah skušajo izboljšati rezultat. Tudi tu so naloge usklajene z učnim načrtom.


APLIKACJE DLA RODZICÓW

Preberite še:
Zakaj je dobro premisliti, preden objavimo slike otrok kjerkoli na spletu

DaVinci Learning

Aplikacijo Da Vinci si lahko brezplačno naložimo na pametni telefon ali tablico (ki podpira sistem iOs ali Android) in tudi del vsebin na njej je brezplačen – npr. igre in kvizi. Poučni kratki filmi v slovenščini pa so dostopni le naročnikom.

Videi ponujajo res najrazličnejše poučne vsebine, tudi širše od šolskega učnega načrta – o rastlinstvu in živalstvu, o zgodovini, kemiji, astronomiji, tehniki, umetnosti, matematiki … skratka najrazličnejše videe z vseh področij, ki so prevedeni v slovenščino.

Pridobljeno znanje lahko nato preizkusijo še s kvizi. Tako z ogledi kot reševanjem nalog in kvizov pa zbirajo značke na različnih področjih.


WOMAN,LAPTOP,HOME

Preberite še:
Še vedno ne nakupujete prek spleta?

Moja matematika

Kot pove že ime, je portal Moja matematika namenjen utrjevanju tega predmeta od 1. do 5. razreda. Nabor nalog s tega področja je res širok. Ob vplačilu letne naročnine izberete, za kateri razred potrebujete naloge, ki so dobro usklajene z učnim načrtom.

Otrok pri reševanju nalog zbira točke, za brezhibno rešeno nalogo prejme čebelico, ob določenem številu čebelic prejme pokal, ves čas pa lahko tudi spremlja, koliko točk je zbral v primerjavi s preteklim tednom, mesecem. Naloge ga lahko tako očarajo, da ne bo hotel od računalnika. A brez skrbi: Po 45 minutah se točke nehajo zbirati in reševanje nima več smisla.

Za starše je koristen razdelek Učni cilji, kjer na podlagi otrokove uspešnosti pri igrah ugotovijo, kakšno je njegovo znanje glede na pričakovanja učnega načrta.


WOMAN ON COMPUTER

Preberite še:
Štiri spletne strani, ki jih je vredno obisk(ov)ati

Spletne aplikacije so prijazne tudi vaši denarnici

Skratka, če se otroku pri kakšnem predmetu nekoliko zatakne, mu lahko ponudite možnost utrjevanja znanja prek spleta. Tudi stigma bo mnogo manjša, kot če takoj najamete inštruktorja, da o stroških niti ne razglabljamo.

Razpon zahtevnosti nalog pa je pri večini opisanih strani dovolj širok, da jih lahko ponudimo šolarju tudi kot nagrado za pridno opravljeno šolsko delo. A ne pozabite – tudi poučne vsebine na računalniku so le na računalniku. Bodite pozorni, da ne izpodrinejo gibanja na svežem zraku in druženja z vrstniki!

Prispevek je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina.
Preberite še:
Se tudi vam v nedeljo zjutraj ne ljubi vstati in iti k maši?


DATE

Preberite še:
Kako na zmenku s sozakoncem spet začutiti metuljčke


FRANCIS

Preberite še:
Kako je sveti Frančišek spreobrnil volka

Tags:
otrocišolavzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.