Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 12. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Tudi vas “cimri” vsak dan spravljajo ob živce?

ROOMMATES

YAKOBCHUK VIACHESLAV | Shutterstock

Cecilia Pigg - objavljeno 07/10/19

Življenje z drugimi je vse prej kot preprosto. Mala Terezija je našla nekaj odličnih nasvetov, kako izboljšati sobivanje

Predvsem čas študija za študente, ki so bolj oddaljeni od univerzitetnih mest, pomeni tudi učenje sobivanja z drugimi. Ko z nekom delite študentsko sobo ali stanovanje, s tem spoznate radosti in tudi slabosti deljenja prostora z drugimi. Nekateri sostanovalci so zelo obzirni, urejeni, pravočasno plačajo najemnino in je življenje z njimi preprosto, medtem ko je shajanje z nekaterimi malce težje. Če imate težave s sostanovalci, vam bodo v pomoč nasveti Male Terezije.


STUDENTS

Preberite še:
Nujno za vse (bodoče) študente

Kroglice dobrih del

Ta svetnica je imela veliko izkušenj z življenjem z drugimi. Bila je najmlajša od petih odraščajočih deklet in tudi pozneje je v samostanu delala z veliko ženskami. Da bi čez dan spremljala majhna dobra dela, ki jih je storila, ne da bi se ob tem pritoževala, ji je ena od sorojenk predlagala, naj ima pri sebi majhne kroglice in jih vsakič, ko bo prijazna ali bo naredila kaj, česar ni hotela, premika na drugo stran. Za vsako dobro delo bi torej premaknila eno kroglico, na koncu dneva pa bi videla, koliko jih je naredila.

Ta praksa ji je prišla še kako prav ob vstopu v samostan. Ena od sester je bila z njo pogosto nesramna in tudi Mali Tereziji ni bila prav nič simpatična. Ko se je sprijaznila s tem, da bo morala z njo sobivati kar nekaj časa, je premagala samo sebe in zanjo storila precej dobrih dejanj.
Preberite še:
Vas moti, če vam drugi delajo red?

Prijaznost namesto pritoževanja

Če ste kdaj živeli s kom, ki vas je zaradi svojih dejanj ves čas spravljal v slabo voljo, gotovo veste, kakšen podvig je biti prijazen ali se nad njim ne pritoževati. Tudi če se na splošno s svojimi sostanovalci prav dobro razumete, vas bo katero od njihovih početij prej ali slej zmotilo. Ko se to zgodi, je pravi čas, da jim z malenkostmi pokažete, da jih sprejemate kljub pomanjkljivostim.
Preberite še:
5 načinov, kako ohranjati vero v času študija

  • Namesto da se ostro ali sarkastično odzovete na ponavljajoča se moteča početje sostanovalca, večkrat globoko vdihnite in se skušajte zadržati vsakršnega hipnega komentarja. Pereče teme je bolje načeti, ko bosta oba dobro razpoložena.
  • Preden se odpravite v trgovino, ga vprašajte, ali kaj potrebuje.
  • Kdaj pa kdaj očistite nered, ki ga pusti za seboj, četudi tega morda sploh ne bo opazil.
  • Čeprav zaradi hrupa, ki ga povzroča sostanovalec, ponoči večkrat ne morete spati, se ob jutrih, ko vstanete prej, uvidevno in tiho pripravite na odhod od doma.
  • Namesto da vztrajate pri ogledu svoje najljubše oddaje, si skupaj s sostanovalci oglejte oddajo, ki jo želijo gledati oni.
  • Skuhajte jed, ki jo obožuje tudi vaš sostanovalec, in jo delite z njim.
  • Če imata različen dnevni ritem, mu na mizi pustite listek s spodbudnim sporočilom.

Ni potrebno, da se dan za dnem razdajate za sostanovalca, sploh če tega ne opazi prav pogosto. Lahko pa sem in tja zanj naredite prijazno gesto in bivanje z njim bo prijetnejše.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Kolenc.


TINA KADUNC-TIANA

Preberite še:
Preizkušnja, ki je spodrezala energično Tino: “Ne mine dan, ko se ne bi zahvalila za življenje”


KŁÓTNIA MAŁŻEŃSKA

Preberite še:
Kako reševati nesporazume v zakonu? Zabojček z osmimi preverjenimi pripomočki


PREGNANCY

Preberite še:
10 duhovnih naukov, ki se jih mož lahko nauči v prvem trimesečju ženine nosečnosti

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.