Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 23. maja |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Dvakrat je poskušal storiti samomor, nato se je naučil živeti z boleznijo

Aleteia - objavljeno 10/10/19

Rešil se je iz brezna depresije, danes pa vrača dobro, ki ga je prejel

Kot majhen je Tony Lombardo živel v Brooklynu, imel je lepo življenje. “Igral sem bejzbol, spletel veliko dobrih prijateljstev, hodil v šolo, se naučil voziti kolo. Vse je bilo v redu.” Toda ko se je nekega dne zbudil, je videl dvojno. Začelo se je sedemletno tekanje od zdravnika do zdravnika.
Preberite še:
Zgodba male deklice, ki je zaradi raka umrla, a še prej spremenila svet

Neozdravljiva diagnoza

“Sčasoma sem začel vleči svoje levo stopalo, nato levo nogo, moja leva roka je nehala delovati.” Januarja 1987 je dobil diagnozo: multipla skleroza. “Rekel sem: ‘Super! Dajte mi zdravila.’ Toda zdravnik je rekel, da zdravila ni. Takrat me je zadelo. Ujet sem. Če si navajen tekati po podeželju ali se sprehajati po soseski, kolesariti, prečkati cesto, je zelo težko sprejeti dejstvo, da tega ne boš mogel početi nikoli več.”
Preberite še:
Pogumni policist, ki je preprečil samomor

V času razvijanja bolezni je bilo njegovo premikanje vedno težje in ni hotel več živeti. Padel je v globoko depresijo. “Dvakrat sem poskušal storiti samomor. Prvič s pištolo. Vzel sem jo iz toka, jo nabil, dal prst na sprožilec in si jo prislonil h glavi. Iskal sem dovolj moči, da bi sprožil, in v mislih gledal fotografijo svoje hčerke – prvošolke.

Rekel sem si: ne ubij se. Ubil boš tega otroka. Jo želiš ubiti? In tako sem spustil pištolo.

Drugič je poskusil z uspavalnimi tabletami. Ko je njegova žena videla, kaj počne, je pristopila, ga odrinila in zaradi nje je danes še vedno živ.


MIRJAM SELŠEK ŠTANTA

Preberite še:
Anksioznost, zloraba, bes, misel na samomor: “Iskala sem varnost”

Usodno srečanje

Njegovo perspektivo je za vedno spremenilo srečanje z veteranom iz Vietnama. “Rekel mi je:

Kdorkoli bi te obsojal kot osebo zaradi dejstva, da se premikaš s hojico, ni dober sodnik. Še vedno si oseba. Še vedno si človek.

Takrat sem si rekel: še vedno sem mož, še vedno sem oče, še vedno imam prijatelje.” Tony se je naučil živeti z boleznijo.

So dnevi, ko želiš skočiti skozi okno, dnevi, ko je bolečina neznosna, toda naučiš se to obvladati.
Preberite še:
8 nasvetov, kako si zgraditi zdravo samozavest

Izhod iz tunela

Moč, da je lahko nadaljeval svoje življenje, je prišla od posameznikov, ki jih je srečeval. Ustvaril je spletno stran, imenovano Poslušajmo tvojo zgodbo. “Ljudi sprašujem, kako so preživeli težke čase v svojem življenju. In mi povejo.”

Našel svoje mesto

Tony je bil zelo jezen na Boga. Ni mogel verjeti, zakaj mu on, ki naj bi bil dober, to počne. “Nehal sem verjeti v Boga, dokler nisem spoznal, da je to kraj, kjer me Bog hoče.” Ob tem se je spomnil nesreče, ki se mu je zgodila na plaži, ko je bil star 10 let. Utapljal se je in zadnje, kar je rekel, je bila prošnja k Bogu, naj ga nekdo reši. Še preden je dokončal stavek, je začutil roko na svojem zapestju in neki moški ga je potegnil iz vode. “Nimam pojma, kdo je to bil, toda njegovo mesto je bilo z mano v vodi, ravno v tistem trenutku. Rekel sem si:

Zato sem tu. Zato se je to zgodilo. To je moje mesto v življenju, tukaj sem, da vrnem uslugo.


SAŠA KUDELINA

Preberite še:
Dekle z redko boleznijo, ki zaradi svojega optimizma razbesni marsikoga

Pravi čudež

Tony zdaj o svoji zgodbi predava po šolah in govori s komerkoli, ki ga sreča na ulici.

Ljudem vedno ponavljam: Uči se od človeka poleg sebe. Vračaj dobro, ki si ga prejel.

Tony si želi čudež, da bi lahko spet vstal in hodil. “Toda ko pogledam naokoli, so pravi čudež, ki se mi je zgodil, ljudje okoli mene. V tem je velika razlika – ko spoznaš, kje je tvoje mesto v življenju, ko razumeš, da so čudež v tvojem življenju ljudje okoli tebe. To je veliki čudež v mojem življenju: vsi ljudje okoli mene.”
Preberite še:
Rak dojk pri 27 letih: “Vsak večer me je bilo strah, ali se bom zjutraj sploh zbudila”
Preberite še:
11. september 2001: zakaj je newyorški gasilec postal duhovnik


DRUŽINA PIRNAT

Preberite še:
“Za vsako stvar se moramo potruditi, če hočemo, da ima življenje vrednost”

Tags:
Epizoda Look upZgodba Look up
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.