Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

7 trikov, kako otožnim ljudem pričarati pozitivno vzdušje

SAD,WOMAN,OCEAN

Shutterstock

Dolors Massot - objavljeno 14/10/19

Poleg priznanih metod zdravljenja si lahko pomagate tudi s preprostimi idejami

Ni preprosto živeti z nekom, ki boleha za depresijo. Biti morate ustvarjalni in ugotoviti, kako si poenostaviti življenje.


BIEGANIE

Preberite še:
Fizična aktivnost je odličen protistrup za depresijo

Najprej morate poznati razliko med endogeno in eksogeno depresijo: prva je kronične narave in se lahko v različnih jakostih pojavlja vse življenje, medtem ko je druga le začasna in jo sprožijo zunanji dejavniki, kot so družinska tragedija ali resne težave, običajno pa simptomi izginejo z vzroki, ki jo povzročijo.

Pri obeh različicah pa se je najbolje posvetovati s specialistom, ki lahko določi ustrezno zdravljenje. Poleg tega pa lahko svoj dom spremenite v pravo okolje za tiste, ki trpijo za depresijo.


ALEX ABRINES

Preberite še:
Zvezdnik o depresiji: “Oborožen s pogumom, da bi končal to nočno moro”

Obarvajte jim življenje

Čeprav je sprememba majhna in precej materialna, je pogosto zelo učinkovita. Barvam pripisujejo zdravilne učinke že od renesanse, zato se moramo osredotočiti na odtenke, ki obkrožajo osebo z depresijo. Črni odtenki in sivine vsekakor niso v pomoč. Izberite raje svetlejše barve, s katerim lahko pričarate vedrejše okolje.

Dan začnite z dobro novico

Oseba z depresijo stežka vstane zgodaj ali ob točno določeni uri. Če pa jo še takoj okrcate, ker še ni zbujena, lahko njeno stanje le še poslabšate. Najbolje, da jih zjutraj pričakate s pozitivnim tonom: “Poglej, kako lep sončen dan je danes,” ali “Vremenar pravi, da bo konec tedna lep.”

Ugriznite se v jezik, preden jo seznanite z negativno novico, in se raje izogibajte temam o depresiji, razen če si tega ne želi sama, da bi ji tako pomagali prebroditi težave.


CIERPIENIE

Preberite še:
Poporodna depresija: Počutila sem se kot edina na svetu s tako težkimi občutki

Vključite jih, čeprav vas večkrat zavrnejo

Depresivne osebe pogosto niso razpoložene za kakršnekoli “podvige”. Ne želijo iti na zrak, ne želijo si potovanj, ne želijo si obiskov in prav tako ne želijo načrtovati, kaj bodo delali ob koncu tedna. Če so prej uživali, je lahko ista aktivnost zdaj zanje prava muka.

Vseeno pa se morajo počutiti vključene in imeti občutek, da jih družina upošteva. Vključite jih v dogodke, ki so jih zamudili, ali pa jim s praznovanja prinesite kos torte, morda jim lahko pošljete fotografije prelepe pokrajine, ki ste jo obiskali.

Pohvalite trud

Prav je, da si s pomočjo strokovnjakov postavijo cilje: lahko gre za majhne korake, kot je recimo ura, do katere se morajo zbuditi, ali da skrbijo za osebno higieno, da imajo pospravljeno sobo, izpolnjujejo obveznosti in podobno. Kljub zahtevnosti morajo spoznati, da je to pomembno za njihov vsakdan. Vsega verjetno ne bodo uspeli izvesti do potankosti, toda pomemben je njihov trud. Vedite, da se borijo sami s seboj, zato je še tako majhen korak izjemno pomemben.


PAPIEŻ FRANCISZEK W VRAZHDEBNEJ

Preberite še:
Papežev nasvet mladim, ki jim družbena omrežja povzročajo tesnobo in depresijo

ROUNDABOUT
Emma Rolf Photography via Roundaboutfolk | Instagram | Fair Use

Prijetna glasba

Bolnikom z depresijo pomaga mir, zato potrebujejo okolje brez veliko hrupa, kar pa ne pomeni popolne tišine. Včasih jim pomaga, da poslušajo glasbo, ki jih potolaži ali spodbudi. Izberite tisto, ki si je želijo sami in ne tiste, ki je všeč vam. Pomembno je le, da jih razvedri.

Imejte smisel za humor in jih spoštujte

Ohranjajte mirne živce. Depresija je bolezen, ki je nihče ne izbere sam. Njihova dejanja vas lahko motijo, toda bolje, da kritiko zadržite zase. Osebe z depresijo vidijo kozarec napol prazen, pogosto pa so tudi hvaležni ljudem, ki jim pomagajo. Predvsem pa bodite potrpežljivi. Bodite mirni, tudi ko se razjezijo. Če čutite napetost, poskušajte vzpostaviti mirno ozračje.


EATING DISORDER

Preberite še:
Tu so namigi, s katerimi se boste lažje spopadli z depresijo

Verujte

Spomnite jih, da niso sami. Če so pripravljeni, lahko skupaj molite drug za drugega in za druge namene. Depresija je pravi križ, ki lahko k tlom potiska tudi bližnje. Toda če nas vodi ljubezen, moramo slediti napotkom strokovnjakov ter bolnikom pomagati, da se čutijo dragocene in vključene.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja AleteiePrevedel in priredil Rok Furlan.


FRUSTRATION

Preberite še:
Zakaj moramo dopustiti, da se naši otroci počutijo karseda “nelagodno”


POPE BENEDICT XVI

Preberite še:
7 papežev o svoji ljubezni do molitve rožnega venca


CHOCOLATE

Preberite še:
Ste vedeli, da je čokolado v Evropo pripeljal duhovnik?

Tags:
bolezendepresija
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.