Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

7 filmov o svetnikih, ki vas bodo navdihnili

WEB2 – man Watching movie and using remote control – shutterstock_731073736.jpg

r.classen - Shutterstock

Lucija Čakš - objavljeno 17/10/19

Življenjske zgodbe svetnikov nas navdihujejo ne glede na to, ali so živeli pred dvema tisočletjema, nekaj stoletji ali pa so naši sodobniki

Noben medij ne vpliva na nas tako močno kot film, ki pritegne tako naš sluh kot vid. Zato se nas življenjepisi svetnikov najintenzivneje dotaknejo, če jih spoznamo prek tega medija. Sploh takrat, ko svetnike upodobijo igralci, ki so nam že od prej pri srcu. Za ogled in v navdih priporočamo sedem izvrstnih filmov o svetnikih.


RODZICE KAROLA WOJTYŁY

Preberite še:
Ne le priljubljeni Janez Pavel II., svetniki bodo morda tudi njegovi starši

Pavel – Kristusov apostol (2018)

Najnovejši med odličnimi svetniškimi filmi pripoveduje življenjsko zgodbo apostola Pavla – njegovo pot od zavzetega preganjalca kristjanov do najbolj gorečega prenašalca veselega oznanila. V njem je glavno vlogo igral Jim Caviezel, ki je pred desetletjem odigral vlogo Jezusa v Kristusovem pasijonu. Prikazuje težke razmere, v katerih so apostoli širili Jezusov nauk, v ospredju pa je tudi prijateljstvo med apostoloma Petrom in Pavlom, ki ju je, kljub velikim razhajanjem, družila neizmerna ljubezen do Boga.




Preberite še:
6 filmov, ki prikazujejo lepoto pariške stolnice Naše Gospe

Molokai (1999)

Molokai je film o svetem očetu Damijanu, belgijskem duhovniku in misijonarju, ki je skoraj 20 let skrbel za gobavce. Te so namreč izgnali na otok Molokai. Čeprav so mu svetovali, naj se nikogar ne dotika, da se ne bi nalezel bolezni, je tam z bolnimi delal kar 10 let, preden se je okužil. Njegovo neverjetno življenje v filmu upodablja David Wenham (Faramir iz Gospodarja prstanov), pa tudi sicer je igralska zasedba precej zvezdniška: Michael Perry, Sam Neill, Kris Kristofferson … Film je bil posnet leta 1999, kmalu po razglasitvi očeta Damijana za blaženega, a še preden ga je papež Benedikt XVI. razglasil za svetnika.

https://www.youtube.com/watch?v=M1ZtUjnkZDc


3 FILMY DLA SINGIELEK

Preberite še:
3 filmi, ki si jih mora ogledati vsaka samska ženska. Lahko nas veliko naučijo!

P. Pij (2000)

Italijanski film o svetem p. Piju je prav toliko zabaven, kot je strašen. Prikaže celotno življenje tega izjemnega kapucina, od otroških let in vse do smrti. Spoznamo njegovo trmasto in vzkipljivo naravo, ki jo izvrstno upodobi Sergio Castellitto; njegove številne čudeže in izjemno sposobnost uvida v človeško srce pa tudi nasprotnike – od novinarjev, prek cerkvenih dostojanstvenikov in vse do hudega duha, katerega napade je trpel vse življenje.

https://www.youtube.com/watch?v=8R0ifSCTgAE


PRAYER

Preberite še:
Molitev patra Pija, ki izžene strah, tudi strah pred smrtjo

Ivana orleanska (1999)

Film je bil pravzaprav posnet kot televizijska mini serija v dveh delih. Precej točno in brez nepotrebnih svobodnih interpretacij prikaže življenje priljubljene francoske svetnice. Leelee Sobieski, ki je imela takrat le 16 let, je odlično odigrala neuko, a odločno najstnico, kakršna je Ivana bila. Nekoč se je v intervjuju celo pošalila, da je od vseh igralk, ki so kadarkoli upodobile devico Orleansko, verjetno ona edina dejansko bila devica. Vlogo francoskega kralja pa je odigral takrat še razmeroma neznani Neil Patric Harris.


JURASSIC WORLD

Preberite še:
6 razlogov, da prenehate gledati filmske napovednike

Karol: mož, ki je postal papež (2005)

Tudi film o svetem papežu Janezu Pavlu II. je bil posnet kot televizijska mini serija v dveh delih, ravno v letu papeževe smrti. Kot so poudarili njegovi ustvarjalci, je predvsem film o človeku in njegovi neverjetni zgodbi, bolj kot zgolj film o papežu. Tako dobro spoznamo in razumemo okolje, v katerem je Karol Woytila odraščal, kaj je zaznamovalo njegovo otroštvo in mladost, pa tudi njegovo duhovniško pot.

Mož za vse čase (1966)

Gre za življenjsko zgodbo svetega Tomaža Mora, ki je bil edini dvorjan, ki si je drznil nasprotovati angleškemu kralju Henriku VIII., ko se je želel ločiti od svoje prve žene Katarine. To ga je na koncu stalo življenja. Film iz leta 1966 je prejel kar šest oskarjev, med drugim tudi za najboljšo glavno moško vlogo, ki jo je odigral Paul Scofield, in za režijo Freda Zinnemanna. Poleg tega, da film odlično predstavi Mora kot osebnost, hkrati odpira razmislek o pomenu časti in zvestobe – zakoncu, družini, veri, Cerkvi …


WIZARD OF OZ

Preberite še:
10 lekcij, ki se jih lahko naučimo iz filma Čarovnik iz Oza

Srce se ne boji (2019)

Ne nazadnje pa ima svoj film tudi naš svetniški kandidat, blaženi Lojze Grozde. Posnela ga je ekipa Studia Siposh pod vodstvom režiserja Davida Sipoša. Film je mešanica igranega in dokumentarnega, zato je zgodovinsko točen in zelo informativen – Grozdeta v njem ne spoznamo le kot mučenca, temveč tudi kot inteligentnega in hudomušnega mladeniča, ki je ljudi okrog sebe vedno navduševal za Boga. Film je bil tudi že nagrajen, na festivalu Best Shorts Competition je prejel nagrado izvrstnosti.




Preberite še:
“Življenje zdaj še bolj doživljam kot čudež, kot sem ga prej”


SIMONE BILES

Preberite še:
Rekordna gimnastičarka Simone Biles se naslanja na svojo katoliško vero


GIRL BROKEN HEART

Preberite še:
Kaj storiti, ko imate strto srce, ker se je vajino razmerje končalo

Tags:
filmsvetniki
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.