Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 13. junija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Slovenec, o katerem je Benedikt XVI. dejal, da je povsem prežet z Bogom

ANTON STRLE

TEREZA MOHAR | ALETEIA

Tereza Mohar - objavljeno 20/10/19

Anton Strle je bil znan kot zelo skromen človek in velik poznavalec različnih področij teologije. Napisal je kar 45 teoloških knjig in številna druga dela, med katerimi je tudi življenjepis Lojzeta Grozdeta

Rodil se je 21. januarja 1915. Misel na duhovniški poklic se mu je porodila že v otroških letih. V šolo je hodil bolj malo, saj je bilo njegovo glavno opravilo to, da je pasel živino. Kljub temu je pozneje uspešno dokončal šolanje na gimnaziji v Škofovih zavodih v Šentvidu, mašniško posvečenje pa je prejel junija 1941.

Povsod Boga!

Za svoje novomašno (in življenjsko) geslo si je izbral besede znane slovenske cerkvene pesmi Povsod Boga. “Če bo povsod zmagoval Bog s svojo dobroto in milostjo, bomo zares svobodni in srečni.”

Napisal je življenjepis Lojzeta Grozdeta

Po novi maši je nadaljeval študij teologije. Hkrati z doktoratom je pisal življenjepis Lojzeta Grozdeta, ki ga je osebno poznal; delu je dal naslov Mladec Kristusa Kralja. “Čisto vsak trenutek sem porabil za pisanje te knjige. Čutil sem, da moram to narediti.” Prav po zaslugi tega življenjepisa je postal Grozde poznan doma in po svetu ter je bil leta 2010 tudi razglašen za blaženega.


WEB 3 FILM ALOJZIJ GROZDE

Preberite še:
Film o blaženem Lojzetu Grozdetu, ki že prejema nagrade po svetu, prihaja v Ljubljano

Trpljenje v zaporih

Vendar je bila ta knjižica povod za zaporno kazen, na katero je bil Strle obsojen, in je trajala pet let. Knjigo je pisal na podlagi gradiva, ki so mu ga dale zanesljive priče, vendar je bil zaradi nje razglašen za “sovražnika ljudstva”. Šel je skozi trpko izkušnjo zaporov, ki so hudo prizadeli njegovo že tako slabotno zdravje, njegovega duha pa so še okrepili.

Kot zapornik je moral skupaj z mnogimi drugimi duhovniki trdo delati. Sotrpinom je ostal v spominu kot človek molitve, študija in vestnega dela. V zaporu se je učil angleščine, veliko se je poglabljal v spise apostola Pavla – na pamet je znal skoraj vsa njegova pisma in tudi vsebino evangelijev.


JANEZ GNIDOVEC

Preberite še:
Skromni slovenski škof, za katerega je mati Terezija rekla, da je svetnik

Profesor na teološki fakulteti

Ko je bil izpuščen iz zapora, je postal župnik v Planini pri Rakeku. Ob delu na župniji pa je postal še profesor dogmatike (teološke stroke, ki razlaga temeljne verske resnice). Profesor na teološki fakulteti v Ljubljani je bil skoraj 30 let. Pri predavanjih se je pogosto tako razvnel, da je krilil z rokami in ga je “božji ogenj kar dvigal”, se spominjajo njegovi nekdanji študenti.

Obsežen seznam njegovih del

Anton Strle je bil izreden poznavalec vseh področij teologije. Spremljal je njen razvoj tako doma kot na tujem. Seznam njegovih del je zelo obsežen. Napisal je kar 45 knjig in skript, 75 razprav, 65 raziskav, 110 člankov in 36 prevodov. Med drugim je napisal tudi obširne razlage za Jezusove in Marijine praznike v knjigah Leto svetnikov.


DANIJEL HALAS

Preberite še:
Hoteli so se ga znebiti, a spomin nanj živi še danes

Asketski človek

Znan je bil po tem, da je res živel zelo skromno življenje. Za zdravje je skrbel z vsakdanjim sprehodom na Ljubljanski grad, ki ga ni nikoli opustil. “Moram biti svež, da bom lahko spovedoval,” je rad dejal. Ta asketski mož je bil toplo človeški: našel je pravo besedo in dejanje dobrote za vse, s katerimi se je srečeval.

Joseph Ratzinger, poznejši papež Benedikt XVI., je takole opisal srečanje z njim: “Iz Strletove ponižne in dobrotljive osebnosti je izhajala velika notranja svetloba. Čutili smo, da je tega človeka stik z Bogom povsem prežel.”


WEB 3 LOJZE KOZAR

Preberite še:
Lojze Kozar ‒ duhovnik neuničljivega upanja

Na poti svetništva

Nazadnje je bil duhovni pomočnik v župniji Svete Trojice, pri uršulinkah v Ljubljani. Kot mož globoke vere in molitve je bil moder duhovni voditelj in pred njegovo spovednico je bila vedno dolga vrsta. Umrl je 20. oktobra 2003, škofijski postopek za njegovo razglasitev za blaženega pa je stekel marca 2014.
Preberite še:
Eno leto od Martinovega prvega vloga: kako bo zapil obletnico?


DOROTHY DAY

Preberite še:
Kako je Dorothy Day premagala osamljenost


SANDRA SABBATINI

Preberite še:
Spoznajte 22-letno Sandro Sabattini

Tags:
duhovnikSlovenci
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.