Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Ali je koristno, da sanjarimo?

MAN

Shutterstock-conrado

Ilona Przeciszewska - objavljeno 21/10/19

Kot otroci smo pogosto sanjarili, kaj bomo, ko bomo veliki, in kaj vse bomo dosegli. Kot odrasli pa se moramo včasih znebiti visokoletečih idej in sprejeti to, kar nam ponuja resničnost

Včasih si zastavljamo vprašanje, ali je potem sploh vredno sanjariti? Sprašujemo se, ali se je koristno osredotočati na svoje želje, ker se morda nekatere od njih nikoli ne bodo uresničile. Ali se jih sploh splača imeti in se soočati z bolečino in razočaranjem? Mogoče pa se je bolje znebiti takih sanj?


FOOTBALL

Preberite še:
Vsak poraz še ne pomeni neuspeha. Pravzaprav ste na dobri poti

Zagotovo so sanje pomembne. Lahko nam dajejo življenjsko energijo, da funkcioniramo v t. i. “sivem vsakdanu” sredi številnih obveznosti, ki so nam v breme, ali pa usmerjajo naše življenje in mu dajejo smisel. Vendar pa je pomembno, kako razmišljate o svojih sanjah. Če jih imate, ni nujno, da vam vedno koristijo.

Kdaj se to lahko zgodi?

Včasih smo prepričani, da se morajo naše sanje nujno izpolniti. Pritiskajo na nas in nas obvezujejo, da jih izpolnimo. Na ta način se lahko sanje spremenijo v našega “zasledovalca”. Morda nas na primer mučijo strahovi v zvezi s tem, da ne bi dosegli svojega cilja. Poleg tega lahko za vsako ceno poskusimo priti do česa, pa naj stane, kar hoče, tudi če gremo prek svojih zmožnosti in pri svojem delovanju ne gledamo na posledice.

Sanje nas takrat ne približajo življenju, ampak nas od njega celo oddaljijo. Zato se spomnite, da je sanje včasih dovolj preprosto le imeti. Lahko jih skušamo izpolniti, vendar ne za vsako ceno.


ANA ROŠ

Preberite še:
Slovenska kuharska mojstrica: “Uspeh še ne pomeni sreče”

Realne sanje

Pomembno je opredeliti realne sanje. Ne gre za to, da morajo biti “vsakdanje”. Lahko sanjate o velikih, netipičnih zadevah, vendar pa se je dobro vprašati, ali lahko v določenem trenutku življenja dejansko uresničimo svojo namero. Upoštevati moramo vse svoje zmožnosti in omejitve. Če vas vaša življenjska situacija pripelje tako daleč, da verjetno nikoli ne boste dosegli tega, o čemer sanjarite, morda ni vredno stremeti za tem, saj vas bo to pripeljalo le do frustracij in razočaranja.

To nima nič skupnega s črnogledostjo ali sabotiranjem možnega uspeha. K temu smo pogosto nagnjeni. Bolje je sanjati o čem bolj primernem vam in vaši situaciji. Včasih se nam zdi, da morajo biti sanje nekaj velikega, neponovljivega.


WOMAN ON COMPUTER

Preberite še:
4 navade uspešnih ljudi, ki lahko tudi vam izboljšajo življenje

Medtem pa raje živimo “majhne” sanje, ki se uresničujejo v vsakdanjem življenju in se jih veselimo prav tako kot takrat, ko dosežemo nekaj, kar je po našem mnenju bolj prefinjeno. Pri tem nas lahko ovirajo samo lastna prepričanja. Ne pozabite, da se sami odločate za to, kaj je “malo” ali “veliko”, za kaj se odločite biti zadovoljni in za kaj želite biti hvaležni.

Cilji in dejavnosti

Sanje lahko izgubijo svojo moč, če njihovo uresničevanje postane rutina. To se lahko zgodi, če imamo preveč ciljev, ki bi jih želeli doseči, ali pa se preveč vneto ženemo za njimi. V določenem trenutku začutimo nesmisel, ker nas vsake naslednje uresničene sanje vse manj potešijo in zadovoljijo. Zgodi se celo, da na koncu ne uživamo v uspehu ali zadovoljstvu. Morda boste opazili, da lahko tudi dolgčas odigra pomembno vlogo v vašem življenju.


girl smile mountains

Preberite še:
6 razlogov, zaradi katerih najverjetneje niste srečni

Stremljenje po uresničenju sanj tudi ni preveč poživljajoče takrat, ko se osredotočimo predvsem na površne želje, ko se na primer trudimo za različne užitke, ne pa za uresničenje globljih vrednot. Veliko bolje je sanjariti o nečem preprostem, težje pa je načrtovati nekaj, kar od nas zahteva več dela. Vendar pa se splača potruditi, da bi dosegli tisto, kar zares potrebujete.

Postavite si konkretne cilje

Pomemben korak je poskus, da bi svoje sanje spremenili v konkretne cilje in dejavnosti. Tako prevzemamo odgovornost za svoje življenje. Odraz čarobnega, otroškega načina razmišljanja je prepričanje, da se v človeku morda kaj zgodi ali spremeni. Kot odrasla oseba pa se moramo v svoji glavi znebiti visokoletečih idej in se usmeriti k lastni resničnosti.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Miha Rus. 


SIMONE BILES

Preberite še:
Rekordna gimnastičarka Simone Biles se naslanja na svojo katoliško vero


GIRL BROKEN HEART

Preberite še:
Kaj storiti, ko imate strto srce, ker se je vajino razmerje končalo
Preberite še:
“Življenje zdaj še bolj doživljam kot čudež, kot sem ga prej”

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.