Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 24. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

6 stavkov, ki jih je dobro “imeti pri roki”, ko vzgajate najstnike

DISRESPECTFUL TEENAGER

Shutterstock

Betsy Kerekes - objavljeno 22/10/19

Vzgoja najstnikov je velik izziv, zato je dobro, da imamo za tiste trenutke, ko smo brez idej, pripravljenih nekaj stavkov

Zadnjič sem pri spovedi duhovniku povedala, da se ob eni izmed hčera, najstnici, hitro razburim. On pa je rekel: “No, to vam je oproščeno.” Duhovnikom se ni treba poročiti in imeti otrok, da bi razumeli. Najstniki so lahko naporni in zato vam tukaj ponujamo nekaj stavkov, ki jih lahko uporabite, da bi si življenje z njimi malce olajšali.
Preberite še:
Kako pomagati najstnici, ki je vse bolj anoreksična

Tole mora biti dokončano danes

Raje uporabite ta stavek kot pa: “Hočem, da narediš tole!” ali “Takoj naredi tole!” Najstniki želijo, da z njimi ravnamo, kot bi bili odrasli, ne otroci. Želijo tudi imeti stvari pod nadzorom, ne pa da jim starši govorijo, kaj morajo storiti. Povejte jim, kaj mora biti narejeno, in pustite jim nekaj manevrskega prostora, kdaj naj to naredijo. Recite na primer: “To mora biti končano pred večerjo.” Tako se bodo manj upirali, še posebej če ne bodo smeli jesti, dokler delo ne bo narejeno.

Kaj pa ti misliš, da bi moral narediti?

Kadar ne gre za domača opravila, ampak za pomoč najstniku, da bi sam rešil svoj problem, uporabite zgornje vprašanje. Tako se boste tudi izognili temu, da bi imel vaš najstnik občutek, da mu ves čas govorite, kaj mora storiti.

Preden moji mlajši hčeri zaspita, beremo knjige. Ko sem nekega dne rekla, da je čas za branje, je moja trinajstletnica začela jokati, ker je v letih, ko jo vsaka najmanjša stvar spravi iz tira. Prav takrat se je namreč želela igrati s svojima sestrama in bila je jezna, ker ni bilo več dovolj časa. Vprašala sem jo, ali bi se raje igrala ali prisluhnila Gospodarju prstanov. Nato sem pustila, da se je odločila sama.


READING

Preberite še:
Imate doma najstnika ali najstnico? Tu je nekaj predlogov dobrih knjig zanje

“Res sem se veselila, da se bomo igrale. Domača naloga mi je vzela preveč časa in zdaj ni več časa za igranje.” In nato: “Ah, kar berimo.” Nehala je jokati, ker se je sama odločila. To mi je bilo bolj všeč, kot pa da bi ji morala jaz povedati, kako bo, ne glede na to, ali bi ji bilo všeč ali ne.

Kdo se bo tega spominjal čez en teden ali celo čez en mesec?

Najstnikom kaj hitro postane nerodno, saj mislijo, da so vse oči ves čas uprte le vanje. Ko sem bila sama najstnica in sem mami potožila o nekem groznem dogodku, ki se mi je zgodil v šoli, mi je ona zastavila zgornje vprašanje. In moj odgovor je bil: “Praktično nihče razen mene.” Zakaj? Ker se je vsakdo ukvarjal s svojimi lastnimi zadregami in pripetljaji, ki so se mu takrat zgodili. Jutri se bo zgodilo že kaj drugega in moja težava bo že stara novica. Ne glede na to, za kako neprijeten dogodek gre, kmalu ga bo nadomestila prigoda nekega drugega nesrečnika.


COUPLE

Preberite še:
Najstniki in poletna ljubezen. Ali jim res pomaga pri osebni rasti?

TEENAGER
George Rudy | Shutterstock

Ne vznemirjaj se zaradi malenkosti

Moj oče je bil dovolj pameten, da mi ni povedal, da se odzivam preveč čustveno, čeprav bi mi verjetno lahko. Mi je pa rekel, naj se ne vznemirjam zaradi malenkosti. Če pogledate z razdalje, potem to, da ima vaša najstnica enako obleko kot neko drugo dekle, ni nič posebnega. Recite ji, naj se pošali in reče, da gre za novo uniformo. To, da se znamo pošaliti na svoj račun, je čudovita lastnost, ki človeka naredi bolj prikupnega. Poleg tega pa – če se smejite tudi sami, potem se bodo vsi drugi smejali z vami in ne vam.

Kaj je najslabše, kar se lahko zgodi?

Uporabite ta stavek, kadar najstnika na primer skrbi, ali se bo dobro odrezal na testu in ali bo prišel na fakulteto, o kateri sanja. Prijazno ga spomnite, da je ne glede na situacijo najhujša stvar, ki se mu lahko zgodi, ta, da bi šel v pekel. Nato ga vprašajte, ali bi to, da ne bi naredil izpita, pomenilo, da gre v pekel. Seveda ne bi. Tak način razmišljanja ga bo verjetno vsaj malce pomiril.


TEENAGER'S FAITH

Preberite še:
Moji najstniki se odvračajo od vere – kaj lahko storim?

Bilo je lepo, dokler je trajalo

Dobre stvari v tem življenju se bodo končale. Toda če se osredotočimo na blagoslov, ki smo ga bili deležni, pa čeprav le za kratek čas, nas bo to bolj osrečilo kot pa premlevanje o praznini, ki jo čutimo. Svojemu najstniku povejte, da je lepše, če je za prejeto hvaležen, kot pa da je zagrenjen.

Najstniki najbolj potrebujejo našo potrpežljivost, ljubezen in svoj prostor. Seveda pa morajo vedeti, da jim boste vedno stali ob strani, če vas bodo potrebovali. Če že od otroštva naprej skrbite za povezanost med vami in vašim najstnikom, se vam bo ta lažje odprl, ko bo starejši. Ne pozabite pa, da je treba v vsakem obdobju za to povezanost v odnosu in za otroka moliti.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Vintar.


MARCO E FEDERICA

Preberite še:
Marco in Federica: navdihujoča zgodba o ljubezni, ki jo do nas izkazuje Bog


ANTON STRLE

Preberite še:
Slovenec, o katerem je Benedikt XVI. dejal, da je povsem prežet z Bogom


MAN

Preberite še:
Ali je koristno, da sanjarimo?

Tags:
vzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.