Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 19. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kakšen je bil vsakdanji urnik Janeza Pavla II. v najstniških letih?

ŚWIĘTY JAN PAWEŁ II

EAST NEWS

Philip Kosloski - objavljeno 22/10/19

Janez Pavel II. je urnik, ki mu ga je določil oče, imenoval svoje "prvo semenišče", ki ga je navdihnilo, da je postal duhovnik

Pot Janeza Pavla II. do papeštva in svetosti se je začela že v srednji šoli, ko je izkusil globoko bolečino izgube. Že v otroštvu sta mu umrla mati in edini brat in mali Karol je ostal sam z očetom.


RODZICE KAROLA WOJTYŁY

Preberite še:
Ne le priljubljeni Janez Pavel II., svetniki bodo morda tudi njegovi starši

Skrben ministrant

To bi zanj lahko pomenilo žalostno življenje, toda deček se je tesno oklenil svojega očeta (Karla st.) in skupaj sta se obrnila na Boga. V času, ki ga je preživel v vojski, se je Karol st. navadil strogega urnika, ki sta se ga s sinom držala tudi doma.

Oče in sin sta vstajala zgodaj zjutraj in zmolila hvalnice, ob 7. uri sta se udeležila svete maše, pred začetkom pouka pa sta skupaj zajtrkovala. Janez Pavel II. je bil ministrant in je med vsako jutranjo mašo stal pri oltarju.


JAN PAWEŁ II

Preberite še:
“Jutri bom zate daroval sveto mašo.” Tako je Janez Pavel II. žensko rešil obsedenosti s hudičem

Njegovo “prvo semenišče”

Čas po koncu pouka je bil namenjen igri in domačim nalogam, po večerji pa skupnim sprehodom. Oče in sin sta prebirala Sveto pismo, molila rožni venec in imela globoke pogovore o veri.

Ko se je oziral v svoje otroštvo, je Janez Pavel II. vedno izražal globoko hvaležnost za očetov zgled, ki mu je omogočil izkušnjo “prvega semenišča” in postavil temelje, ki jih je potreboval na svoji poti k svetosti. Ta zgled je v njem zasejal tudi prvo seme duhovniškega poklica, čeprav Karol ml. sprva ni bil najbolj navdušen, da bi sprejel Gospodov klic.


CIEKAWE ZDJĘCIA JANA PAWŁA II

Preberite še:
Sveti Janez Pavel II., kot ga še niste videli

Zgled dobrega očeta

Pravijo, da sinovi potrebujejo dobre očete, če naj bi zrasli v izoblikovane može, sposobne izpolnjevati svoj poklic očetovstva, bodisi kot duhovniki ali kot družinski očetje. Janez Pavel II. je imel enega najboljših očetov, ki si jih sin lahko predstavlja, zato ne preseneča, da je zrasel v samozavestnega moža, pripravljenega, da spremeni svet.

Janez Pavel II. je med svojim pontifikatom večkrat dejal: “Družina je ‘prva in ključna celica družbe’ … Prihodnost sveta in Cerkve torej vodi skozi družino.”

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


MATKA UZALEŻNIONA OD TELEFONU

Preberite še:
4 načini, da vam telefon ne uniči odnosa z otroki


MARCO E FEDERICA

Preberite še:
Marco in Federica: navdihujoča zgodba o ljubezni, ki jo do nas izkazuje Bog


MOTHERHOOD

Preberite še:
Pomehkuženi otroci?

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.