Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. julija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Kako si v 5 preprostih korakih izprašamo vest

PRAY

Public Domain

Piotr Bogdanowicz - objavljeno 25/10/19

Večerno izpraševanje vesti celega dne? Ne, ne gre za kesanje svojih grehov. To je nekaj povsem drugega

Pred nekaj leti sem se udeležil duhovnih vaj v tišini, ki so bile, tako kot vse druge duhovne vaje, usmerjene v to, da me spodbudijo, da znova stopim na pot spreobrnjenja. Duhovnik je takrat predlagal, da bi v svojo vsakodnevno večerno molitev uvedel izpraševanje vesti celega dne.

Moram priznati, da zame to ni bilo nekaj preprostega. Ob mesečni spovedi sem poravnal račune s svojo preteklostjo. Poravnaval sem svoj račun, medtem ko naj bi bilo izpraševanje vesti pot do Boga.


POKUTA

Preberite še:
Zakaj se nimate česa sramovati, ko greste k spovedi

Izpraševanje vesti je molitev

Mnogi o izpraševanju vesti razmišljajo kot o mučenju, ne pa kot o preverjanju, kaj so slabega storili drugim. Eni to vidijo kot pot osebne rasti, drugi pa na ta trenutek priprave na spoved gledajo površno in tako tudi pristopijo k samemu zakramentu. Vsako od teh stališč kaže, da ne razumemo v celoti, kakšno bi moralo biti izpraševanje vesti.

Izpraševanje vesti je predvsem molitev. Je pot, pri kateri ne gre za to, da pokažem svoje grehe, temveč da svoje oči in želje usmerim k Bogu. To je njegova glavna naloga. Če se spomnim preteklih dogodkov, vidim, kakšen je moj resnični odnos do Boga. Tu se začne molitev.


WOMAN,CONFESSION

Preberite še:
Preden se odpravite k spovedi, prosite Boga, da bi vas ozdravil

Izpraševanje vesti ne sme biti mučenje. To bi morala biti molitev, polna zaupanja v Božjo dobroto, molitev, ki bo v kombinaciji z zakramentalnim življenjem ter vztrajnim in doslednim prizadevanjem za izboljšanje življenja prinesla velike sadove. Vodi me v to, da vidim Božjo dobroto v vsaki ustvarjeni stvari.

Oglejte si izpraševanje vesti v petih korakih:

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Bojana Petkovič. 


NATAŠA LIČEN

Preberite še:
“Bog je najbolj pristen v odnosih, po drugi strani pa tam tudi najbolj zahteven”


TWIN CHURCHES

Preberite še:
10 razlogov za vrnitev v Katoliško cerkev


young woman thinking

Preberite še:
Kako lahko poskrbite zase, ko ste preveč občutljivi

Tags:
osebna rastspoved
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.