Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 22. junija |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Obstaja precej dokazov, da je bil Shakespeare katoličan

WILLIAM SHAKESPEARE

Public Domain

John Burger - objavljeno 25/10/19

Joseph Pearce opozarja na pesnikov nakup hiše, ki je slovela kot "razvpito središče za uporniške katoličane" v Londonu

Kot zatrjuje avtor knjige V iskanju Shakespeara Joseph Pearce, obstaja dovolj dokazov za trditev, da je bil William Shakespeare katoličan.


MAN MUSIC

Preberite še:
Znanstveniki odkrili “čudežno pesem”, ki preganja tesnobo

Uporniški katoličan

Pearce, ki slovi po svojih življenjepisih katoliških spreobrnjencev in drugih, je v pogovoru za ameriško jezuitsko revijo izjavil, da je bil Shakespeare “brez kakršnegakoli dvoma” vsaj “naklonjen katoličanom” in “do te ali one mere dejaven uporniški katoličan”.

Uporniški katoličani so bili verniki, ki so v obdobju angleške reformacije ostali zvesti papežu in Katoliški cerkvi in se niso udeleževali anglikanskih bogoslužij.


WEB 3 PORTRAIT OF LEONARDO DA VINCI

Preberite še:
Umetnik, ki pri svojem delu uporablja zelo nenavaden pripomoček – traktor!

Lastnik posebne stavbe

Pearceu se eden najmočnejših dokazov Shakespearjevega katolištva zdi njegov nakup stavbe Blackfriars Gatehouse v Londonu leta 1612, tik preden se je upokojil in se vrnil v svoj rojstni Stratford-Upon-Avon.

“To je bilo razvpito središče za dejavnosti uporniških katoličanov v Londonu,” je pojasnil Pearce. Stavba “je ostala v rokah katoličanov od razpustitve samostanov do Shakespearjevega nakupa 80 let pozneje in Shakespeare je vztrajal, naj John Robinson – čigar brat je tistega leta odšel na angleški kolegij v Rim, kjer je študiral teologijo in postal duhovnik – ostane v hiši kot najemnik, s čimer je želel namigniti, naj bo stavba še naprej središče za dejavnosti uporniških katoličanov. Resnično ni mogoče zanikati, da je Shakespeare hišo kupil z namenom, da ostane v katoliških rokah oziroma kar v njegovih rokah, ki so bile roke katoličana.”

Zanimiva družinska preteklost

Poleg tega, dodaja Pearce, je bila pesnikova družina ena najbolj razvpitih uporniških katoliških družin v državi: nekaj njegovih sorodnikov so usmrtili zaradi sodelovanja v t. i. katoliških zarotah, njegov oče pa je moral zaradi svojega uporniškega katolištva plačati visoko globo.


SIMON GREGORCIC

Preberite še:
Revni pesnik, ki ga je dolgov rešil najbogatejši Slovenec

“Tako da je bil gotovo vzgojen v bojevitem katoliškem duhu,” zatrjuje avtor. “V določenih krogih so domnevali, da je izgubil vero, ko je prišel v London in začel pisati drame, toda kot sem zapisal v svoji knjigi V iskanju Shakespeara, podobno pa ugotavljajo tudi drugi avtorji, vsi dokazi potrjujejo, da je Shakespeare ohranil katoliško vero vseh 25 let, ko je ustvarjal svoje drame in sonete.”

Pearce si želi napisati posebno knjigo o vsaki Shakespearjevi drami, “ker menim, da se povsod pojavljajo dokazi o Shakespearjevem katolištvu, če jih prebiramo od prizora do prizora in vrstic ne jemljemo iz konteksta”.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


NATAŠA LIČEN

Preberite še:
“Bog je najbolj pristen v odnosih, po drugi strani pa tam tudi najbolj zahteven”


young woman thinking

Preberite še:
Kako lahko poskrbite zase, ko ste preveč občutljivi


CHILD, SAD, SMARTPHONE

Preberite še:
Kaj se je zgodilo, ko so v šoli prepovedali uporabo pametnih telefonov

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.