Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 24. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

4 razlogi, zakaj je spolnost med krščanskimi pari boljša

COUPLE

Photo by Becca Tapert on Unsplash

Cecilia Pigg - objavljeno 29/10/19

Raziskava kaže, da je spolno življenje vernih poročenih parov najbolj izpolnjujoče. In to zato, ker …

Ali niso katoličani zavrti, ko gre za spolnost? Ali nimajo verni ljudje slabšega spolnega življenja kot drugi?

Mnogi ljudje domnevajo, da imajo verni ljudje slabše spolno življenje, toda raziskava, ki je trajala od leta 1990 do danes, pravi drugače. Ljudje, katerih vsakdan oblikujejo verska prepričanja, tudi trdijo, da je njihova spolnost bolj zadovoljujoča kot pri drugih.

Študije kažejo, da obstaja povezava med vernostjo in višjo stopnjo zadovoljstva v spolnosti pri vernikih. Predstavljamo vam štiri razloge, zakaj je spolnost vernih ljudi boljša, še posebej pri poročenih kristjanih.


COUPLE

Preberite še:
Ko spolnost v zakonu postane le še breme …

Je povsem naravna

Za spolnost katoliških parov niso potrebni nobeni dodatni koraki, stroški ali kemikalije. Ni se vam treba naročiti k zdravniku, da bi v vaše telo vstavil čudne naprave, ni vam treba na operacijo ali se opremiti z balončki za zaščito. Poleg tega pa lahko živite v miru, ker veste, da ne prispevate k škodi, ki jo estrogen v kontracepcijskih tabletkah povzroča ribam in kdo ve komu še.

Bistvo je v spoštovanju

Pri spolnosti gre za spoštovanje in ljubezen. Če se eden ali celo oba po spolnem odnosu počutita izkoriščena, potem je nekaj narobe. Spolnost ni nagrada ali sredstvo, kako dobiti to, kar hočete. Je vzajemna izkušnja podarjanja sebe in zakonca zbližuje.

Človeka, ki ga samo izkoristiš, da bi se sam dobro počutil, ne moreš ljubiti. Če gre samo za to, da dobiš, kar želiš, ostane v tebi nekakšna praznina, ki je bližje prostituciji ali samozadovoljevanju, kot pa čustveno in fizično izpolnjujočemu srečanju z osebo, ki smo se ji zaobljubili do konca življenja.


SZCZĘŚLIWE MAŁŻEŃSTWO

Preberite še:
Zakaj s spolnostjo čakati do poroke?

Ko ljubite in spoštujete svojega sozakonca, se trudite, da bi bila spolnost zanj lepša. In če se tudi vaš sozakonec podobno trudi, da bi bila vaša izkušnja lepša, zato ker vas spoštuje in ljubi, potem vas čaka resnično noro doživetje medsebojnega podarjanja sebe drugemu.

Je varnejša

Spolnost z eno osebo – vašim sozakoncem – pomeni tudi precej manj infekcij ali bolezni. Poleg tega pa se tako izognete tudi čustvenim vzponom in padcem, saj se vam ni potrebno spraševati o tem, kaj pomeni vajin odnos in kam pelje, ali razmišljati, ali je partner z vami samo zaradi spolnosti. In ženske, če nenačrtovano zanosite, lahko v vašem možu vedno najdete potrebno oporo.


SEKS PO ŚLUBIE

Preberite še:
Spolnost po poroki – kako se pripraviti, da bi šlo v redu?

Pomaga ohranjati vaš zakon

Včasih spolnost v katoliškem zakonu pomeni tudi to, da nismo spolno intimni, ko bi si želeli biti. Če je tako boljše za sozakonca ali če si ne želite nove nosečnosti, lahko s spolnostjo počakate nekaj dni. Tako se boste naučili na prvo mesto postaviti svoj zakon in sozakonca, ne pa svojih želja. Če svoje trenutne želje postavite na stran, je to na dolgi rok dobro za trdnost vašega zakona. In če vam to uspe na področju spolnosti, potem je precej možnosti, da vam bo uspelo tudi na vseh drugih področjih vašega zakona.

Postaviti potrebe svojega zakonca pred svoje seveda ni vedno lahko. In celo če vemo, da je ključ v nesebičnosti, je tako živeti vsak dan pravi izziv. Svet nas namreč prepričuje, da je naše osebno zadovoljstvo najpomembnejše. Za boljšo spolnost v zakonu je potrebna nenehna komunikacija, odpuščanje in delo. To je sicer težje, a tudi bolj izpolnjujoče, spoštljivo, varnejše ter precej boljše za naš odnos.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Vintar.


little girl human trafficking

Preberite še:
Novo življenje petih deklet po nasilju, prostituciji in zlorabi
Preberite še:
11 najlepših rimskih vodnjakov


BRANISLAVA SUSNIK

Preberite še:
Zamolčana Slovenka, ki je odkrivala skrivnostna indijanska ljudstva

Tags:
odnosizakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.