Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. julija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Papež Frančišek ponuja 10 navodil za srečanje z vsemi ljudmi

web2-gaoct1619-pope-audience-oct.162019-antoine-mekary-aleteia-am_7191.jpg

Antoine Mekary | ALETEIA

Ary Waldir Ramos Díaz - objavljeno 31/10/19

Preberite si nekaj papeževih misli, ki jih je podal pri maši ob 93. svetovnem dnevu misijonov

Vsak od nas na tej zemlji ima svoje poslanstvo. Papež Frančišek je vse povabil, da smo misijonarji, Jezusovi učenci, ki z drugimi delijo veselje Božje ljubezni. Bodimo pričevalci Božje ljubezni.

Papež Frančišek je ob praznovanju 93. svetovnega misijonskega dne misijonarjem zaželel, da bi z novo energijo prevzemali odgovornost za oznanjevanje evangelija.


pope and opeka

Preberite še:
Papež pri Petru Opeki: kraj izključenosti, trpljenja, nasilja in smrti je postal oaza upanja

Biti učenec

“Kakšna navodila nam daje Gospod, da bi se srečali z vsemi? Eno samo zelo preprosto navodilo: pridobite učence. Toda pozor: njegove učence, ne naše. Cerkev dobro oznanja vero le, če živi kot učenec,” je dejal papež.

Med pridigo je nakazal, da “učenec vsak dan sledi Učitelju in z drugimi deli veselje učenca. Ne z osvajanji, vsiljevanji, ne z agresijo, ampak s pričevanjem ter postavljanjem sebe na isto raven z drugimi.”

Pojdi iz sveta onesnaženja

Tako je papež opredelil poslanstvo Cerkve in tistih, ki so krščeni: “Dati svež zrak z velike višine tistim, ki živijo potopljeni v onesnaženju sveta. Prinesite na zemljo tisti mir, ki nas napolni z veseljem vsakič, ko najdemo Jezusa na gori in v molitvi. Z življenjem in tudi z besedami pokažite, da Bog ljubi vse in se nikoli nikogar ne naveliča.”
Preberite še:
Učinkovita molitev v le šestih besedah

Tvoje življenje je misijon

Nato je papež nagovoril zbrane: “Dragi bratje in sestre: vsak od nas je misijonar na tej zemlji. Tu smo, da bi pričevali, blagoslavljali, tolažili, dvigali, drugim prenašali Jezusove lepote. Bodite pogumni, saj On veliko pričakuje od vas! Gospod je žalosten za vse tiste, ki še vedno ne vedo, da so ljubljeni Očetovi otroci, bratje, za katere je dal življenje in jim poslal Svetega Duha.”

“Ali želite umiriti Jezusovo žalost? Pojdite z ljubeznijo do vseh, saj je vaše življenje dragoceno poslanstvo: ne nosite bremena, ampak darilo, ki ga morate ponuditi. Pogum, brez strahu, moramo se srečati z vsemi!” je dodal papež.

Oddaljite se od govoric in tračev

Frančišek je razglasil misijonski mesec s temo Krščeni in poslani: Kristusova Cerkev o poslanstvu na svetu. Dogodek sovpada s sinodo v Amazoniji. V pridigi je papež pozval k molitvi, pri čemer je poudaril, da se je potrebno oddaljiti od govoric in tračev, ki mažejo naša življenja.

Celotno Cerkev je pozval, naj se zavzame za “perspektivo Boga, ki kliče vse ljudi. Gora nas opominja, da bratje in sestre niso izbrani, ampak so objeti s pogledom in predvsem z življenjem. Gora združuje Boga in brate v enem samem objemu in molitvi.”


MODLITWA

Preberite še:
“Sprehod in rožni venec, oboje se da lepo združiti”

FORGIVNESS
Fizkes - Shutterstock

Vnovično odkrijte, kar je bistveno

Papež je v tem misijonskem mesecu imel v mislih amazonsko regijo, pri kateri poudarja, da je poslanstvo, ki nam ga je zaupal Jezus, še naprej aktualno in potrebno tudi za prebivalce teh dežel.

“Gora nas pelje visoko, daleč od velike količine materialnih stvari: vabi nas, da znova odkrijemo tisto, kar je bistveno: Bog ter bratje in sestre. Poslanstvo se začne na gori: tam odkriješ, kaj šteje. V središču tega misijonskega meseca se vprašajmo: Kaj je tisto, kar šteje v našem življenju? Kateri so vrhovi, ki jih želim doseči?”

Boj proti sebičnosti

“Glagol iti vedno spremlja samostalnik gora. Izaija nas vabi: ‘Pridite, pojdimo gor na Gospodovo goro.’ Papež je opozoril, da je treba vedno iti navzgor: “Treba je zapustiti vodoravno življenje in se boriti proti sili sebičnosti.”

Papež je po metafori vzpona na goro pojasnil, da “ne moreš dobro plezati, če si obremenjen s stvarmi, zato je v življenju treba pustiti za seboj tisto, kar je neuporabno.”


POPE BENEDICT XVI

Preberite še:
7 papežev o svoji ljubezni do molitve rožnega venca

Oglašujte in se odrekajte

Papež razkriva še eno skrivnost poslanstva: “Če želite začeti, morate kaj pustiti za seboj. Zato da oglašujete, se morate nekaterim odreči. Verodostojna reklama ni sestavljena iz lepih besed, ampak iz dobrega življenja: življenje, polno služenja, ki se zna odpovedati številnim materialnim stvarem, ki zasužnjujejo srce in nas delajo ravnodušne ter nas zapirajo vase; življenje, ki izhaja iz nekoristnosti, ki zaduši svoje srce in najde čas za Boga in za druge.”

Nato je vprašal: “Kako poteka moj vzpon? Ali se lahko odpovem težki in neuporabni prtljagi lahkomiselnosti, da se povzpnem na Gospodovo goro? Ali se moja pot vzpenja?”

Papež je spomnil, da je poslanstvo usmerjeno na vse in ne le na nekatere: “Gospod želi to vedno ponavljati. Ve, da smo trmasti in ponavljamo le moje in naše: moje stvari, naši ljudje, naša skupnost … On pa se nikoli ne utrudi ponavljati: vsi.”


MINDFULNESS

Preberite še:
Sprejmete oktobrski izziv?

Človeški običaji

Zatrdil je, da “nihče ni izključen iz Božjega srca in iz njegovega odrešenja. Naša srca naj presegajo človeške običaje, naj gredo onkraj partikularizma, ki temelji na sebičnosti in ne ugaja Bogu. Nihče ni izključen, ker je vsak dragocen zaklad. Smisel življenja pa je dati drugim ta zaklad. To je poslanstvo: povzpeti se na goro in moliti za vse ter se spustiti z gore, da bi bili darilo vsem.”

Ne zamudi možnosti za pričevanje

Papež je kristjane pozval, naj gredo “gor in dol” z gore: “Bodite vedno na poti. To je Jezusovo naročilo v evangeliju. Vsak dan srečujemo veliko ljudi, toda ali te ljudi zares srečamo, se z njimi pogovarjamo, pričujemo? Ali jemljemo Jezusovo povabilo resno ali raje ostajamo pri svojih lastnih problemih?”


MONSTRANCE

Preberite še:
10 presenetljivih stvari, ki se zgodijo ob redni adoraciji

Ne iščite priznanja drugih

Papež je pozval kristjane, naj nehajo pričakovati stvari od drugih, ampak naj raje gredo k njim. “Jezusov pričevalec nikoli ne želi biti prejemnik priznanja drugih, ampak mora dajati ljubezen tistemu, ki ne pozna Gospoda. Jezusov pričevalec se sreča z vsemi, ne le s svojo majhno skupino. Tudi Jezus vam pravi: ‘Pojdite, ne zamudite priložnosti za pričevanje!'”

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Tomaž Kavčič. 


FAMILY MEMORIES

Preberite še:
Naj nam ne bo nerodno moliti na pokopališču


WOMAN - MACBOOK - FACEBOOK

Preberite še:
Voščila za bližnje na Facebooku – modno ali priročno?
Preberite še:
Bil je v hišnem priporu, bežal pred ognjeno reko, a se je kot Lisjak vselej izvil

Tags:
papež Frančišek
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.