Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 25. maja |
Aleteia logo
Blogi
separateurCreated with Sketch.

Hvala! Komu že?

GRATEFUL MAN

SHUTTERSTOCK

Tone Rode - objavljeno 03/11/19

Hvaležnost nas vodi k spoznavanju in priznavanju tistega, ki je z nami vzpostavil odnos ter nam je nekaj dobrega storil
Hvaležnost je cenjena vrednota v družbi. Nanjo opozarjajo vzgojitelji, o njenih blagodejnih učinkih pišejo revije za samopomoč in vprašanja duha in srca. Ameriška televizijska zvezdnica Oprah Winfrey je pred leti v ZDA pognala v tek modni val s svojim dnevnikom hvaležnosti. Po Facebooku se je že večkrat širila “sedemdnevnica” hvaležnosti, ko posameznik vsak dan javno zapiše tri stvari, za katere je hvaležen, in ob tem izzove tri prijatelje, da storijo enako.

S. METKA KASTELIC

Preberite še:
“Šele ko občutimo pomanjkanje, takrat znamo dati stvari pravo vrednost”

Hvaležnost je k nekomu usmerjena

Lepo je videti, kako hvaležnost priteguje pozornost javnosti, zato velja spomniti na nekaj njenih posebnosti. Ta notranji vzgib vedno predpostavlja nekoga, h kateremu je usmerjen. Hvaležni smo lahko samo nekomu. Hvaležnost nas vodi k spoznavanju in priznavanju tistega, ki je z nami vzpostavil odnos ter nam je nekaj dobrega storil. Tako nas hvaležnost za trajne dobrine in presežne vrednote lahko usmerja k Bogu, izviru vsega dobrega, resničnega in lepega.

Pogoj za hvaležnost je ponižnost, da spoznamo, kako malo je odvisno od nas samih in koliko dobrega prejemamo v resnici od drugih. Verjetno najbolj zahtevna stopnja hvaležnosti pa nam daje spoznati, da so tudi preizkušnje in trpljenje dar, ki nam omogoča osebno rast in zorenje v krepostih.


CUP

Preberite še:
Hvaležnost rešuje

Kaj je za nas storil Bog

Hvaležnost je zakoreninjena v naši tradiciji že stoletja. Podobno kot so to delali naši kmečki predniki, se na to nedeljo pri sveti maši zahvalimo Bogu za darove zemlje in neba, za rodovitnost naših polj. Zahvalna nedelja pa je priložnost, da se spomnimo, kaj vse je Bog dobrega storil v zgodovini našega naroda, naše družine, tebe in mene osebno.
Za potomca generacije, ki je izgubila svojce v primežu vojne in revolucije in šla skozi taborišča v izgnanstvo, je hvaležnost nujen vzgib. Vem, da me ne bi bilo, če to ne bi bila Božja volja, ki se uveljavlja tudi v spletu navideznih naključij. To velja za vse nas in vsak čas, saj že v vsakem srečanju s človekom, ki bo pustil pečat v našem življenju, lahko zaznamo delovanje Gospoda zgodovine.

Prevzeli smo noč čarovnic, ne pa zahvalnega dne

Zanimivo, da so nam ZDA izvozile valentinovo, zameglile stik z rajnimi s pogansko nočjo čarovnic, niso pa med nas prinesle zahvalnega dne, praznika zahvaljevanja. Vsestransko dobro za našo družbo bi bilo, da bi se poudarek, ki ga na zahvalno nedeljo katoličani obhajamo s sveto mašo, preselil tudi k nedeljski mizi, da bi tudi po domovih obredno razvili kulturo hvaležnosti za dar življenja, za vse, kar nam je bilo podarjeno po naših prednikih, za ta čudoviti košček nebes pod Triglavom, v katerem nam je dano živeti in za katerega smo soodgovorni. Postali bi bolj zahtevni do samih sebe in manj neučakani do drugih, bolj usidrani v sedanjosti, bolj optimistični. Hvaležnost, kot pravi G. K. Chesterton, je najvišja oblika misli, je veselje, ki ga je podvojila sposobnost začudenja.

Prispevek je bil kot uvodnik najprej objavljen v tedniku Družina, letnik 63, številka 45.


MATKA Z CÓRKĄ

Preberite še:
Zakaj moramo otroka učiti besede ne


COUPLE

Preberite še:
4 razlogi, zakaj je spolnost med krščanskimi pari boljša


FAMILY MEMORIES

Preberite še:
Naj nam ne bo nerodno moliti na pokopališču

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.