Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 23. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

V čem je moč vezi med očetom in sinom?

Dad - Father - Son - Boy - Discussing

© Roman Samborskyi | Shutterstock

Salvador Aragonés - objavljeno 04/11/19

Povezanost z likom očeta je bistvena za razvoj otrok

Pomen povezanosti z očetom v času razvoja otrok je pogosto podcenjen. Zdi se, kot da oče nima nobene vloge pri vzgoji otrok, na materina ramena pa pade veliko breme.

Paul Vitz, psiholog in profesor na newyorški univerzi in član Univerze Divine Mercy (Božjega usmiljenja) v ZDA, je razširil figuro biološkega očeta na očetovski lik, kar pomeni, da je to lahko tudi dedek, stric, starejši brat, duhovnik, športni trener, učitelj … To je predstavil na konferenci Univerze v Navarri v sklopu šole o čustvih in človeški spolnosti na Inštitutu za kulturo in družbo (ISC).


Adult with child

Preberite še:
Strici – z nami v dobrem in slabem

Zaznamovano življenje

Vitz meni, da očetovski lik otrokom pomaga “z vidika kognitivne aktivnosti, izražajo manjšo čustveno stisko, manjša verjetnost je, da postanejo depresivni ter so tudi manj izpostavljeni povezovanju s kriminalom, drogami in prestopniškimi tolpami.” Dodaja: “Zapori v moji domovini, ZDA, so polni mladih moških, ki so odraščali brez očetovskega lika.” Mnoga življenja so tako zaznamovana in uničena z leti zapora in posledicami kaznivih dejanj.

Brez dvoma pa se tako v Evropi kot v ZDA očetje veliko bolj aktivno vključujejo v vzgojo otrok kot v 70. letih, priznava profesor. “Očetje so veliko bolj pripravljeni na to, da odigrajo pomembno vlogo v družinskem življenju, kar je zelo pozitivno.” Dodaja, da se ta trend kaže v družinah srednjega in višjega srednjega sloja.
Preberite še:
7 navdihujočih navedkov papeža Frančiška o očetovstvu

Odsotno prisoten oče

Pomanjkanje pozornosti očeta ali odsotnost očeta oz. lika očeta pri otrocih pogosto povzroči duševne težave, kot so depresija, anksioznost, nezrelost, in splošno velja, da te težave izvirajo od doma.

Ni redkost, da je v premožnih družinah kot tudi v tistih s skromnimi prihodki, očetovski lik odsoten. Očeta ali ni ali pa je zelo malo prisoten doma, bodisi zaradi dolgega delovnika ali zaradi kulturne pogojenosti živi več na ulici, materi pa prepušča skrb za otroke in vzgojo. Nekateri očetje se niti ne vključijo v vzgojo, čeprav so doma.

Očetovski lik je potrebno znova ovrednotiti, ga narediti bolj prisotnega v življenju družine tako v skrbi kot v vzgoji otrok. Ob aktivnem in skrbnem očetu se otroci notranje utrdijo, so bolj gotovi v vase, uravnoteženi in prej odrastejo.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Katja Tušek.
Preberite še:
11 najlepših rimskih vodnjakov


MARKO JUHANT

Preberite še:
Marko Juhant: Ob pravilni vzgoji prej otrok zabava svoje starše kot obratno


BRANISLAVA SUSNIK

Preberite še:
Zamolčana Slovenka, ki je odkrivala skrivnostna indijanska ljudstva

Tags:
vzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.