Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 25. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kaj se zgodi, ko katoličana skleneta zakonsko zvezo?

BRIDE AND GROM

Di IVASHstudio - Shutterstock

Theresa Civantos Barber - objavljeno 05/11/19

Na vajin poročni dan se zgodi nekaj pristnega in neverjetnega

Cerkev uči, da se na poročni dan zgodi nekaj pristnega in neverjetnega, učinek zakramenta pa bo za vedno zaznamoval vajin zakon. In prav zaradi teh dveh lastnosti pravimo, da je zakrament svetega zakona čudovit.


VILMA IN DANI SITER

Preberite še:
“Po 40 letih se imava še raje, kot sva se imela na začetku”

Nezlomljiva vez

Zakrament svetega zakona je mnogo več od civilne obveze. Predstavlja namreč zavezo Bogu, da je oseba za vedno združena v eno z drugo. Če zakonca zvezo skleneta prostovoljno, ju Stvarnik obdari s trajno zvestobo. Zato je zakon večen in nič ga ne more prelomiti.

Toda zakrament svetega zakona ni le trajen, temveč je tudi odsev sodelovanja v Božji zvezi s Cerkvijo. Srečen zakon priča o Božji ljubezni: prava zakonska ljubezen je ujeta v Božji ljubezni. Cerkev celo pravi, da zakon predstavlja nebesa. Z njim mož in žena, ko sprejmeta ljubezen in družinsko življenje, okusita poročno slavje Jagnjeta.


BOJANA IN LUKA ŠKRLJ

Preberite še:
“Brez poroke si na istem mestu, ne narediš koraka naprej”

Božje usmiljenje za trdnejšo in vzornejšo ljubezen

Seveda je dobro govoriti o trajni zakonski zvezi kot vpogledu v nebesa, toda v resnici je zakon vse prej kot preprost. Zakon je garanje in včasih se zdi, da ne zmoremo ohranjati srečnega in zdravega zakonskega življenja.

Sveti Frančišek Saleški pravi: “Zakon je zaobljuba, v kateri noviciat ni potreben. Kako malo bi bilo poročenih parov, če bi prej morali imeti še enoletni noviciat!”

Še dobro, da težo zvestobe do tega klica ni treba nositi sam. In enako velja za sveti zakon. Bog je moža in ženo obdaril z usmiljenjem, da uživata srečno in sveto skupno življenje. Njegovo usmiljenje je dar, ki ga zakonca prejmeta ob sklenitvi zakramenta svetega zakona.


ŚLUB

Preberite še:
“Unplugged” poroka? Postaja vse bolj priljubljena

Poleg tega jima milost pomaga poglobiti njuno ljubezen in ojačati vez ter vse potrebno, da si med seboj pomagata k svetosti in odgovornemu sprejemanju in vzgoji otrok.

Zato v zakramentu svetega zakona mož in žena srečata usmiljenega Kristusa. On živi v njiju, jima daje moč, da nosita svoje križe in mu sledita, da se po padcih pobereta, da si odpuščata, da nosita breme, da se drug drugemu podredita in častita Kristusa.


Modern Bride

Preberite še:
Odlašate s poroko? Nikar, poroka je super!

Neskončna milost

Od moža in žene se veliko pričakuje, toda Bog nam je svojo milost namenil, da bi zapolnila naše pomanjkljivosti. Thomas Merton je nekoč dejal: “Dobila bosta vso potrebno moč, in sicer kadarkoli jo bosta prosila, kolikor hitro jo bosta prosila in verjetno še preden bosta zanjo prosila.”

Katoliškim parom je namenjena neskončna milost zakramenta svetega zakona, le prositi morata zanjo. Ko zakonca prosita Božje milosti, da bi jima pomagala prebroditi težke čase, lahko v dom vneseta srečo, kar predstavlja eno najlepših oblik veselja v zemeljskem kraljestvu.


MARCO E FEDERICA

Preberite še:
Marco in Federica: navdihujoča zgodba o ljubezni, ki jo do nas izkazuje Bog

Kako lepo je razmišljal Tertulijan, rimski teolog, ko je opisal, kaj lahko katoliški par doseže, če prosi za Božjo milost v njuni zvezi. Tudi sam je bil poročen, zato je iz svojih izkušenj črpal tudi navdih za svoj spis “Ad uxorem” (Ženi, op. p.):

Kako čudovita je vez med dvema vernikoma, ki sta postala eno v upanju, v želji, v kazni, v isti službi! Oba sta otroka istega Očeta in služabnika istemu Gospodu, sta nerazdružljiva v duši in telesu, zares dva v enem telesu. Če je namreč telo eno, je ena tudi duša.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja AleteiePrevedel in priredil Rok Furlan. 


MARKO JUHANT

Preberite še:
Marko Juhant: Ob pravilni vzgoji prej otrok zabava svoje starše kot obratno


MAN AT CEMENTARY

Preberite še:
Namesto plastičnih sveč na grobovih se pokojnih lahko spomnimo tudi takole …


HORSE-THERAPY

Preberite še:
Zakaj so konji čudežne živali

Tags:
odnosizakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.