Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Se z zakoncem vedno prepirata o istih stvareh? S to kratko molitvijo prekinite začarani krog

WEB 3 COUPLE-ARGUMENT

SHUTTERSTOCK

Sarah Robsdottir - objavljeno 05/11/19

Devet preprostih besed, s katerimi prikličete Božje usmiljenje …

Naj gre za denar, sorodnike ali vprašanje, kdo bo šel po otroka v glasbeno šolo: ali nimajo vsi poročeni pari “najljubše” teme, zaradi katere se vedno znova sprejo?


FRUSTRATED,OVERWHELMED,WOMAN

Preberite še:
Kako nenadzorovana jeza lahko odpre vrata hudiču

Ti prepiri na temo v katerem grmu tiči zajec so v zakonu zelo pogosti, v trenutku besednega spopada pa se človek lahko počuti izjemno osamljenega in zapuščenega.

In tu priskoči na pomoč močna molitev z devetimi besedami:

Gospod Jezus Kristus, Božji sin, usmili se mene, grešnika.

Kristjani to molitev, ki jo v vzhodnem katolištvu poznajo kot Jezusovo molitev, izgovarjajo že od 14. stoletja dalje. Priporoča jo tudi priljubljeni ameriški škof Robert Barron, ki je nanjo naletel v knjigi Pripoved ruskega romarja; ta pripoveduje o popotniku, ki si prizadeva, da bi sledil Jezusovi zapovedi, naj “molimo brez prestanka”.


GNIEW

Preberite še:
Jeza, ki vas lahko zaščiti pred bolečino

To močno molitev lahko uporabite tudi med prepirom z zakoncem, ki ste ga že tolikokrat doživeli. Začnite ponavljati znane besede, najprej molite zase, nato pa še za zakonca, tako da koncu dodate njegovo ime:

Gospod Jezus Kristus, Božji sin, usmili se (ime zakonca), grešnika.

Ugotovili boste, da bo vaša jeza nemudoma izpuhtela. No, morda ne nemudoma in ne vsa naenkrat. Včasih se boste morali umakniti na samo in vedno znova premišljevati o teh besedah – prositi Boga zase, za zakonca, za najstniške otroke, ki so se vključili v prepir, in počasi se boste vsaj malce umirili.


ANGRY FIRST

Preberite še:
Kako vedeti, kdaj je vaša jeza zdrava, in kaj storiti, ko to ni

Če smo iskreni, čudežno zdravilo resnično ne obstaja. Morda pa vam bo ta molitev pomagala, da boste v odnosu končno vsaj malce napredovali. Morda boste z njo poskusili naslednjič, ko se z zakoncem ne bosta mogla uskladiti, kam na dopust. Kar pogumno, dodajte njegovo ime:

Gospod Jezus Kristus, Božji sin, usmili se Petra, grešnika.

Ali ni molitev boljša od zamere? Ko v prepiru izberete pogovor z Bogom, na določeni ravni prevzamete nadzor nad položajem; sami sebe, svoj zakon in svojo družino krmilite v popolnoma novo smer.


DIVORCE

Preberite še:
Duhovnik, ki dela z zakonci, nam razkriva najučinkovitejše tehnike prepiranja

Sv. Terezija Velika je rekla: “Molitev je dejanje ljubezni.” O tej modrosti velja premišljevati vsakokrat, ko izgovarjate Jezusovo molitev za svojega zakonca. Ko boste v molitvi izgovarjali njegovo ime, bo vaša ljubezen rasla ne glede na to, kaj se med vama dogaja. In ko prosite Božjega usmiljenja zase in za moža, priznavate, da sta oba grešnika, ki resnično potrebujeta Njegovo nadnaravno moč.

Še enkrat, Jezusova molitev ni čudežno zdravilo za ponavljajoče se prepire med zakoncema, toda če boste vztrajali, vajin odnos sčasoma lahko zacveti.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja AleteiePrevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič. 


BRIDE AND GROM

Preberite še:
Kaj se zgodi, ko katoličana skleneta zakonsko zvezo?
Preberite še:
9 znanih osebnosti, ki so poromale na Camino v Santiago


ABBY AND DOUG JOHNSON

Preberite še:
Abby Johnson: “Ljubezen me je vodila s klinike za splav”

Tags:
molitevzakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.